Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да постигнем баланс чрез вътрешно развитие по духовната пътека на Сатянанда

Христина Митовска: Йога за мен беше първата голяма стъпка към личностна трансформация

Йога нидра е известна като йогийски сън. Процесът се нарича още отдръпване на сетивата и насочване на психичната енергия към вътрешните процеси. По този начин се ограничава приемът на информация от външната среда и започва дълбоко емоционално пречистване. 

И тъй като живеем в свят, в който се налага да потискаме повечето си емоции и да сме фалшиво любезни, неискрени и привидно добри, ние се товарим с огромно напрежение. Отделяме огромно място на вътрешния диалог, в който казваме всичко, което не можем да кажем на другите.  Нуждаем се от тих и умиротворен ум. Ум, който може да открие щастието и хармонията в своята вътрешна тишина. Антар Мауна означава тишина. Начин да се оттегли ума от сетивата. Следва процес, който много прилича на очистването на градината от плевели. Но не грубо, а като оставим ума свободно и спонтанно да се изразява. Това позволява на дълбоко вкоренилите се болезнени спомени, страхове, омраза и фобии да се проявят по относително контролиран начин и да бъдат премахнати. 

"Към мен се обръщат хора, които се опитват да намерят работещ начин за физическа, емоционална и ментална релаксация, като класовете ми са пълни с жени, тук там мъже, разказа в "Нощен Хоризонт" Христина Митовска, сертифициран инструктор по йога. Тя следва духовната пътека на Сатянанда с фокус върху осъзнаването на тялото и дъха, успокояването на ума и балансирането на емоциите. 

Христина Митовска (Падма) се занимава с йога над 15 години, а преди 10 години преминава обучение за йога инструктор по системата на Шивананда. Сертифициран учител и по ин йога.

Снимката е илюстративна

"Йога за мен беше първата голяма стъпка към личностна трансформация, промяна и път към това да се чувствам много по-щастлива, свързана с тялото си, много по-осъзната, много по-спокойна и някак вътрешно центрирана и стабилна.

За мен йога една изключителна практика и философия, която е в много голяма подкрепа на човека в неговата холистичност. Ние работим на физическо ниво, на емоционално и психическо, ментално и духовно. Но за мен йога е един най-добрите инструменти, които аз познавам и съм използвала в моя жизнен път до момента за вътрешна саморегулация и път към щастието, каза още за БНР Митовска.

Митовска каза, че не е вегетарианка, но се е научила да се вслушва в тялото си. 

"Ние сме едно цяло и всеки може да използва от йога това, което прецени за себе си като полезно. Знаем, че има пряка връзка между емоции, ум и здраве, т.нар. психосоматика, това, което мислим оставя  отпечатък върху нашето физическо тяло и от начинът, по който стоим, може да се види дали у нас има блокажи, дали задържаме напрежение, дали можем да разпускаме, разказа още йога-инструктурът.

"Стойката, стягането на челюстта, дори на сън, може да покаже много силно емоционално напрежение

Съвременната невронаука изследва мозъка и как ние хората си взаимодействаме едни с други. Чрез така наречените "огледални неврони" в нашия мозък в момента, в който някой плаче до вас, вие ще се повлияете от тях. Това важи и за щастието, то е заразно. Най-лесно се предават емоциите като страх и гняв. 

Средата също може да доведе до блокажи при по-чувствителните хора. При нас българите има едно леко недоверие, аз съм си аз, ти не ме вълнуваш, тоест ние си предаваме това недоверие и съмнение един към друг...Заедно изграждаме средата, в която живеем, това важи за всичко.


Самата практика йога ни позволява ние да задържаме и консервираме енергията си, която имаме, а не да я хабим. Това важи и за други практики. 

При Йога нидра около 20 минути се равняват на 2 часа много дълбок и пълноценен сън, за мен това е най-любимата и най-прекрасни йога практики - начинът, по който рестартира цялата система.

А смисълът на медитацията е концентрацията - тоест ние концентрираме ума върху нещо конкретно - символ, образ, това предпазва и консервира мозъка и му помага да е по-здрав по-дълго време. А доста изследвания сочат, че когато човек медитира, се стимулира предната част на мозъка, която отговаря за това ние да бъдем креативни, да вземаме добри решения, да сме в позиция на вътрешно спокойствие, защото това е по-добре развитата, по-висшата част на мозъка, ние излизаме от тази, която е свързана с нашите базови емоции като страх, напрежение, тревога и така можем да функционираме на доста по-различно ниво и да имаме качество на живот, разказа още за "Хоризонт" Христина Митовска.

Митовска поясни още как действа на ниво човешко поведение и удовлетвореност науката "Маркетинг", защото сама тя е завършила социални науки и е работила в сферата на "Маркетинга". 

Тя разказа и как действат семейните констелации, като констелация означава съзвездие, система, като се работи на ниво именно "система" и това как сме свързани, като всеки един участник има определено място. Тя разказа как влияят семейните истории и място, от което произлизаме и как нерешените родови конфликти до седмо поколение назад влияят на следващите поколения, докато съответният конфликт не намери някакво решение. 

Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19