Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия - усложнения, самолечения и търсене на лекарства

| Интервю
Снимка: БГНЕС

7 са областите с обявена грипна епидемия. 

Освен в Смолян, където тя беше удължена, епидемия от грип обявиха и в Габрово, Пловдив и Плевен. От утре мерките влизат в сила и във Варна, Бургас и София област.

На крачка от епидемия са и в Ямбол, Пазарджик и Перник - по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Грип А е основният причинител на острите респираторни заболявания в бургаския регион. Най-много са заболелите във възрастовата група от 5 до 14 години. Учениците обаче продължават да учат. Така е и в останалите области - без грипна ваканция.

От 8 аптеки в 9-а... 

Икономическият репортер на БНР Наталия Ганчовска разказа в интервю за предаването "Преди всички" за проблеми с намирането на антибиотик за сина си, който е на 11 години. 

"Започна се от диагноза при личния лекар. Синът ми беше лекуван от респираторна инфекция. В един момент обаче се наложи да опрем до спешния кабинет УНГ след болки в ушите, очите и висока температура. Изписаха ни антибиотик. Тук, вместо да се справим със ситуацията, отново бяхме изправени пред борбата да намерим този антибиотик - широкоспектърен и от най-масовите". 

Рецептата от спешния кабинет е била хартиена. Проблемът е, че на нея не е фигурирало име на лекар, печат на лечебно заведение, също и УИН. Оказало се, че този антибиотик трудно може да се намери по аптеките. 

"След обикаляне на три квартала в София, успяхме да стигнем до заветния антибиотик - в деветата аптека", отбеляза майката. И продължи разказа си:

"Стигнахме до аптеката. Там обаче жената вдигна рамене и каза, че не може да изпълни рецептата, защото на нея няма никакви данни за лекар или лечебно заведение". 

В крайна сметка са успели да вземат лекарството с помощта на името на личния лекар, като той е бил вкаран в системата.

Според нея в пика на заболеваемостта е нелогично да се учи присъствено в училище. Тя смята, че децата биха могли да учат дистанционно. 

Ситуацията е такава в цялата страна, потвърди пред БНР д-р Мирослав Спасов - общопрактикуващ лекар от София. Той обаче напомни, че проблемът с доставката на медикаменти не е само за България, но и за цяла Европа. Въпросът е навреме да се потърси лекарска помощ, категоричен е той. 

На него също му се е случвало да трябва да обезпечи изпълнението на рецепта от специалист с името си като гарант. По думите му обаче разкарването на пациентите по лечебните заведения допълнително увеличава риска от заразяване. 

Има много болни от грип, заболеваемостта е увеличена, посочи докторът. По думите му в повечето случаи заболелите са деца. Той също заяви, че в неговия кабинет без маска не се влиза. Д-р Спасов подчерта, че маската е предпазно средство и ако двама души, единият от които е болен, са с маски, рискът от заразяване се намалява до минимум. 

"Българинът смята, че грипът е нещо познато и няма какво да го изненада. Защо да търси лекарска помощ, защо да не се самолекува. След това се получават усложнения и пак се стига до лекаря. Това е въпрос на възпитание, на здравна култура, на липса на мерки за собствена безопасностБългаринът смята, че е нещо нормално да се разболее, да си вземе болничен и да отсъства от работа, за да може да си почине", коментира д-р Спасов. 

На входа на учебните заведения би трябвало да има медицинско лице, подчерта той и обясни, че то се ограничава до това да се измери температурата и да се погледне гърлото. Много често обаче родители тъпчат детето с температуропонижаващи, за да мине през филтъра и така се пуска болното дете и съответно разболява цялата група или клас. По думите на доктор нещата опират и до самосъзнание.

Според него по време на грипна ваканция учениците са по улиците и моловете, което не спомага за спирането на разпространението на грипа. Даже когато има грипна ваканция рязко намаляват пациентите пред кабинетите, но като тръгнат на училище - болните се увеличават, обясни той.

"Има 30% от обществото, които не спазват мерките. За съжаление останалите страдат и трябва да се съобразяват с тези 30% неразумни хора", констатира д-р Мирослав Спасов. 

Той потвърди, че тестовете, които се продават в аптеките, дават добър резултат, стига да се изпълняват правилно. 

Цялата тема за грипа в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При руска атака в Днипро са убити най-малко четирима души

При руска атака с ракети и дронове срещу украинския град Днипро бяха убити най-малко четирима души и други 27 бяха ранени, предаде "Ройтерс", като се позова на кмета на града. В следствие на атаката в града са избухнали и множество пожари. Междувременно двама цивилни бяха убити и един бе ранен при украинска атака с дронове, която порази пекарна в..

публикувано на 03.07.24 в 13:25

Двама пострадали след бой в заведение в Брезник

Мъж и жена са пострадали след бой между две празнуващи групи в заведение в Брезник, съобщиха от полицията. Жената е с травми на ръката. Тя е прегледана в пернишката болница и освободена за домашно лечение, а мъжът е със счупена челюст и е настанен за лечение в  столично лечебно заведение. Задържани са четирима души - двама от Брезник и двама..

публикувано на 03.07.24 в 13:16
Николай Марков

Николай Марков: Наближава часът на истината

Наближава часът на истината. От гласуването за правителство маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни. Това написа във Facebook председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков по-малко от час преди да започне разглеждането на точката за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл..

публикувано на 03.07.24 в 12:59
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ако трябва да се залага, не би трябвало да имаме правителство

Според мен правителството няма да мине. Бих се доверил на Борисов и оценката му като двигател на този процес, трудно е да се предвиди ситуацията. Нито една политическа партия не иска предсрочни избори, но това не означава, че ще намерят основания да подкрепят правителство. Това прогнозира политологът и преподавател в НБУ  Христо Панчугов в..

публикувано на 03.07.24 в 12:57

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.  Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ.  В новия коефициент е отчетено..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Отиваме на избори! Борисов направи превъзходен спектакъл

Отиваме на избори! Прогнозата направи пред БНР журналистката Емилия Милчева и добави, че това, което направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е "наистина превъзходен спектакъл, чудесно изигран и с цялата мощ на партията , номинираните за министри и тяхното желание да управляват и да поемат политическата отговорност". Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Областна администрация - Пазарджик

Рокада: Назначен е нов зам. областен управител на Пазарджик

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Пазарджик Стефан Димитров. На негово място е назначен Осман Мурадов, който е бил народен представител от ДПС в 48-о НС. Стефан Димитров бе назначен от бившия министър-председател Николай Денков през август 2023 година. Мотивите за освобождаването му..

публикувано на 03.07.24 в 12:50