Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Данов: Наредба за енергийните характеристики ще оскъпи новите сгради

Проблемът в България е кой носи отговорността, досега виждаме колективна безотговорност, каза преподавателят в УАСГ

Новостроящите се сграда категорично ще бъдат по-скъпи, защото трябва да отговорят на Наредба за технически изисквания на сградите. Очакваното увеличение на цената на квадратен метър ще е с около 15 – 20%. Това съобщи пред БНР проф. Иван Данов от УАСГ, катедра "Жилищно строителство" и член на Стратегическия институт за национални политики и идеи. 
От тази година наредбата влиза в сила и всички нови сгради трябва да се проектират и съобразяват с изискванията на документа, те са фокусирани върху енергийната ефективност на новостроящите се сгради. 
В предаването "12+3" проф. Данов обясни, че новите изисквания ще доведат от оскъпяване на проектите и на строителството за инвеститорите, но сметката ще плати клиентът
"Качеството ще е в пъти по-високо, това е авангардно. Газова инсталация за отопление - горелка, струва около 1500 - 2000 евро. Машината за отопление е около 6000 евро, за ефекта от тази система по-ефективно е подовото отопление, но зависи какво ще си поръчате. То е като екстрите в автомобила. Сградата не трябва да бъде продухвана от вятър, защото при вятър има най-голяма загуба на енергия", обясни преподавателят в УАСГ. 
И допълни: 
"Оскъпяване на кв. м ще е не по-малко от 15 – 20%. Ще се повиши стойността на кв. м, това е като екстрите на автомобилите. Зависи какво се слага – соларна система ползва светлина, ако искате нощно време, трябва да имате акумулатори и зависи докъде сградата е изолирана". 
Наредбата има императивен характер и тя трябва да е задължителна за всички сгради, проектирани от 2024 г. Той припомни, че е важно кой ще носи отговорност за проектирането и изпълнението на задължителните характеристики на сградите. 
Наредба за технически изисквания на сградите определя енергийната характеристика - годишното потребление на електроенергия, вентилация на квадратен метър.
"Наредбата е много добре направена, изцяло е в съзвучие с европейските и световните тенденции за икономия на енергия и затова става дума за енергия на кв. м, като при автомобилите – колко горят на 100 км. Втората особеност на Наредбата е, че 55% от енергията, необходима за производство на топлина, трябва да е от възобновяеми източници и вероятно ще създаде смущения в бъдещите инвеститори", обясни проф. Данов, който е и бивш министър на инвестиционното проектиране (2013 - 2014)
"Ако има инфраструктура - ТЕЦ и газ, сградата се освобождава от това задължение. За непокритите сгради от тази инфраструктура тя е императивна. За възобновяеми източници се смятат - соларни панели, пелети, водород", уточни той. 
Той допълни, че има и неясноти около прилагането. Първата - дали ще се ползва парно, ТЕЦ или газ, вече е решена. 
"Другите неясноти са - когато тази сграда трябва да е готова и да се сертифицира, не е изяснен този момент. В Западна Европа има специални програми и се дават съответните финансови средства, за да се стимулират хората, които искат да получат тези нива на енергия. Но за да се дадат, трябва да е сигурно, че е правилно проектирано. Нашата държава трябва да намери софтуер - сметките са таблични, проектиращите кадри отговорят за верността на информацията, а за изчислението - фирмата, която е произвела софтуера", коментира отговорността дали проектираното е изпълнено проф. Данов.
И добави, че изчисленията не са сложни, елементарни са. 
"По света се правят от архитекти и инженери, въпросът е кой носи отговорност. Имаше дебат в НС, че инвеститорът може да изпадне в ситуация, че построеното не отговаря на изискванията. Трябва да се въдете ред и да се сертифицира", препоръча проф. Данов. 
И подчерта, че отговорността - "това е големият проблем в България". 
"Общо взето е колективна безотговорност. Който проектира, трябва да въведе параметрите точно", категоричен е преподавателят по "Жилищно строителство". 
Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на бушуващи пожари и политически страсти

Френски и шведски самолети се включиха в опит да бъде овладяна огнената стихия в България. По границата с Гърция, където бушува пожарът в планина Славянка, обаче огънят още не може да бъде овладян. Допълнителни затруднения създава минното поле в близост до огъня. Пожари бушуваха на много места в страната, а след запалване на сметището в..

публикувано на 04.08.24 в 09:32

Продължава борбата с мащабния пожар в Калифорния

Хиляди пожарникари продължават да се борят с пламъците на най-големия горски пожар в САЩ, бушуващ в северната част на щата Калифорния. Огнената стихия бушува на около 160 километра северно от столицата на щата Калифорния – Сакраменто. Мащабите на огъня са такива, че според специалистите той вече се нарежда като четвъртият най-голям пожар в..

публикувано на 04.08.24 в 08:54

Държавата ще осигурява технически средства и софтуер за подпомагане обучението на деца с физически увреждания

Държавата да осигурява технически средства и софтуер за подпомагане обучението на деца с физически увреждания и със специфично разстройство на четенето, правописа и на аритметичните умения. Това предвиждат изменения в Наредбата за приобщаващото образование, приети от Министерския съвет. Вече съществуват разработени помагащи технологии за..

публикувано на 04.08.24 в 08:16
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

"Хизбула" съобщи за ракетна атака срещу Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" съобщи рано тази сутрин, че за първи път са атакували района на Бейт Хилел в Северен Израел с десетки ракети "Катюша". Световните агенции цитират изявлението на групировката, в което се посочва, че нападението е в отговор на израелските удари по Ливан. Местните служители от силите..

публикувано на 04.08.24 в 08:07

Почти без промяна в цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите у нас

Почти без промяна са цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 04.08.24 в 08:01
Антиислямски протест в Белфаст, 3 август 2024 г.

Десетки арести на крайнодесни демонстрации във Великобритания

Повече от 80 души са били арестувани след избухналите размирици по време на крайндесни демонстрации в различни градове във Великобритания. Демонстранти хвърляха бутилки и камъни, опитаха се да нахлуят в магазини и атакуваха полицаи в Ливърпул, Бристол, Манчестър, Хъл, Блекпул и Белфаст. На места протестите преминаха без прояви на насилие...

публикувано на 04.08.24 в 07:49

Протест в Свищовско заради безводието

На протест излизат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение. Вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за селото, търпението на..

публикувано на 04.08.24 в 07:43