Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Барова: Оказа се, че почти всички деца знаят какво е кибертормоз

Реалните престъпления станаха дигитални: Най-засегнатата група са 15-17-годишните

"Безопасно бъдеще" изследва проблемите, свързани с дигиталния тормоз

| Интервю
Дария Яхимовска, Мирела Хитова и Галина Барова
Снимка: Силвия Великова
Проект "Безопасно бъдеще“ изследва проблемите, свързани с дигиталния тормоз. В него участват партньори от Полша, Португалия, Хърватия, Турция и България. Проучването е финансирано по програма "Еразъм+“. 

Дария Яхимовска, финансов мениджър на проекта, разказа пред БНР, че в продължение на 16 месеца са събрани мненията на деца, учители и родители.

Галина Барова, директор на ОУ "Христо Смирненски“ в гр. Пазарджик, обясни в предаването "Преди всички", че още преди 4-5 години е издала заповед, с която забранява използването на мобилни телефони по време на час.

Така телефоните на учениците започват да се събират.

"Тогава получих голям отпор от родителите. Сега това е факт и никой вече не роптае. Децата свикнаха. Всяка мярка в България не се приема добре, но с времето се уверяваме, че има смисъл". 

Учителите от училището в Пазарджик са преминали през обучение и по друг подобен проект на "Еразъм, разказа Галина Барова. 

"Вече имахме представа какво представлява емоционалната компетенция и култура. Реших, че е необходимо да назнача и психолог в училището. Виждам резултат". 

В проектното проучване се включват ученици на възраст от 7 до 14 години. 

"Трябваше да мотивираме децата да бъдат абсолютно откровени при отговорите на въпросите. Обяснено им беше, че анкетата е анонимна и че това ще даде насоки – ние ще им бъдем полезни, а и те ще бъдат полезни. Анкетата ме шокира. Оказа се, че почти всички деца знаят какво е кибертормоз и че ако те не са били обект на такъв, то техни близки са били. По-големите говорят и за емоционалното си състояние – били са гневни, мразели са целия свят и не са искали да ходят на училище"

Мирела Хитова, експерт по проекта, разказа, че подборът на партньорите е извършен така, че да бъдат обхванати различни социални групи. 

"Бяха избрани едно голямо професионално училище от мегаполис като Истанбул, една професионална гимназия в малко градче близо до Лисабон, една малка гимназия в Хърватия и основното училище от Пазарджик. Децата бяха обособени по възраст. Бяха им зададени едни и същи въпроси. Имаше въпроси и към група възрастни – училищни директори, учители и родители. Резултатите бяха сходни. Тенденциите, които успяхме да установим са, че като време прекарано в интернет пространството – от най-малките към най-големите, то се увеличава. При големите е най-малко 4 часа. Някои ученици споделиха, че са в интернет и в час. При всяка възможност те са в мрежата. Най-големите ученици се оказаха по-малко информирани за възможностите да сигнализират от средната група ученици, които са на възраст 9-10 години. За България резултатите бяха много добри като информираност". 

Яхимовска отбеляза, че е изготвен доклад с резултатите от изследванията на фокус групите във всички партньорски държави.

"12,5% от анкетираните са дали положителен отговор на въпроса дали са били жертви на дигитален тормоз. Смятаме, че има малко изкривяване в данните, защото голямата част от децата не искат да споделят. Друга част бъркат дигиталния тормоз с дигиталната закачка. Най-засегнатата група от дигитален тормоз са 15-17-годишните. Реалните престъпления станаха дигитални". 

Една от негативните констатации на проучването е, че нормативната база при такъв тип престъпления е много слабо развита. 

"Все още дигиталните престъпления не се третират като такива. Направили сме препоръки към институциите". 

Хитова смята, че най-важната полза от този проект е фиксирането на общественото внимание върху проблема за дигиталния тормоз.

"Предлагаме един проект на Национална стратегия за справяне с дигиталния тормоз и езика на омразата".

Барова разказа, че са проведени родителски срещи и е обяснено какво се случва. 

"Интересът беше много голям. Когато има проблем, ние трябва да го решаваме заедно".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и областният управител Николай Абрашев.  За пожари информира и директорът на Противопожарна безопасност и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02

Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8

Цялото свищовско село Ореш се включи в гасенето на пожара, който от покрайнините на населеното място влезе вътре. Изгорели са две къщи, засегнати са още 7-8. Пожарът в селото вече е овладян. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пламъците са обхванали близка гора и усилията на противопожарните екипи от цялата област..

публикувано на 16.07.24 в 19:01
Разрушеният дом на семейство Хамад след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусайрат в централната част на Ивицата Газа, 16 юли 2024 г.

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа. От палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 50 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава. Здравните власти съобщиха за петима убити палестинци при въздушен удар срещу къща в граничния южен град Рафах. В близкия Хан Юнис животът..

публикувано на 16.07.24 в 18:58

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00