Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Ивайло Дерменджиев: Не е ясно дали искът на NEXO към България е за 3 млрд. долара

Снимка: БГНЕС

Не е ясно дали искът на NEXO към България е за 3 млрд. долара, защото така е обявено на сайта на самата компанията в този размер, но това официално го няма като предявена сума. 

Това каза пред БНР адв. Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право.

В предаването "Хоризонт за вас" той коментира претенцията на компанията към държавата и обясни процедурите на Международния център за уреждане на инвестиционните спорете към Световната банка.

"Защото процедурата по тези производства във Вашингтон, по конвенцията за защита на инвестициите, е по-различна от обикновения арбитраж", допълни адв. Дерменджиев по подадения от NEXO иск срещу България в Секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спортове в Световната банка. 

"В момента няма предявен размер, има обаче процедура по размяна на книжа между страните, а страните са няколко - швейцарската компания на NEXO плюс български компании, с които работят срещу българската държава и българската прокуратура, което по силата на конвенцията за Вашингтон е една страна, защото тя ще плаща евентуално", каза адв. Дерменджиев. 

Той обясни какво представлява този арбитражен съд във Вашингтон: 

"Центърът е създаден с конвенция, която за по-кратко се казва Вашингтонска, и тя е именно за спорове за инвеститори и между държави. Като тук има специфика. Доста спорове води България по тази конвенция, но едната част от тях бяха ограничени с едно решение, което излезе в рамките на ЕС, т. нар. "Решение по делото Акмея". То най-общо каза, че когато се прилага европейско право между държави членки на ЕС, не са приложими въпросните спогодби, които са за защита на инвестиционния климат. По силата на това решение вече във Вашингтон такива се образуват, но с много големи уговорки и в общи линии не се гледат, когато става въпрос за спорове между държави членки. В случая става въпрос между швейцарска компания и българската държава, този тип спор е допустим във Вашингтон. Той се разглежда по силата на двустранния договор за защита на инвестициите между България и Швейцария". 

Адв. Дерменджиев смята, че "може да няма основание за подобен иск, защото собствениците на компанията са българи и не става дума за чужди инвеститори". А това било винаги аргумент, който се реализира, уточни адвокатът. 

И в случая с NEXO собствениците не са швейцарци и "не могат да се прилагат тези спогодби". 

"Това беше аргументът по първото дело, което въобще се водеше по тази конвенция между България и т. нар. Нова Плама, подобен вид консорциум с български собственици", посочи пример със старо дело адвокатът по международно право.

"В момента производството е образувано и съдът ще процедира - идентифициран е ищецът, идентифициран е ответникът, ще има размяна на книжа, ще бъде посочен арбитражният състав, ще бъде посочен от българска страна арбитър и от тяхна страна, вероятно от всяка страна ще бъде посочен американец или швейцарец, от българска - не мога да кажа, защото не знам какво ще реши Министерство на финансите, защото те отговарят за тези дела", коментира още адв. Дерменджиев. 

Как се защитава държавата ни при такива дела? 

"Имаше и идея постоянното представителство да се прехвърли от Министерство на финансите в правосъдието, не се осъществи и в момента сега има координационен съвет между двете ведомства плюс други заинтересовани от няколко министерства, и външни експерти, които да преценяват как да се осъществява постоянното представителство. Защото то в момента се осъществява само от една кантора - американска, която работи за Министерство на финансите при неясни условия. Защото там е една процедура, която е далеч от прозрачността", допълни Дерменджиев. 

Той прогнозира, че нещата вървят към сключване на споразумение и няма да се стигне до процес. 

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  В НС заседава ПГ на ДПС, но без..

публикувано на 09.07.24 в 18:11
О-в Лесбос, Гърция, 6 юли 2024 г.

Тежка пожарна обстановка в Гърция

Отново е тежка пожарната обстановка в Гърция. Температурите надминаха 40 градуса при много силен вятър.  Мащабни сили на пожарната, Гражданска защита, армията и много доброволци се опитват да ограничат движението на огъня до град Патра.  Гъст дим от горящи дървета се стеле над четири района. Евакуират жители и туристи. Гасят и по въздух с..

публикувано на 09.07.24 в 18:03
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" с нов  изпълнителен директор

ТЕЦ "Бобов дол" е с нов изпълнителен директор - инж. Чавдар Стойнев, който досега работи в "Топлофикация Перник". Досегашният изпълнителен шеф на централата инж. Любомир Спасов, който също е перничанин, ще остане да работи в ръководството на ТЕЦ-а.  Новият изпълнителен директор Чавдар Стойнев не отрече за БНР, че ще заеме поста, но процедурите по това..

публикувано на 09.07.24 в 17:53
Папа Франциск

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу детската болница в Киев

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу главната детска болница в Киев и училище, подслоняващо разселени палестински семейства в Ивицата Газа.  Светият отец е научил с дълбоко прискърбие новините за атаките срещу медицински центрове в Киев, включително срещу най-голямата детска болница, както и срещу училище в Газа.  Папата изразява своето..

публикувано на 09.07.24 в 17:36

Терзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев е оттеглил заповедта си, с която спира проекта от Мемориала за Софийската желязна дивизия. Решението е било съобщено по време на заседанието на комисията по култура в столичната община. По-рано през деня на среща с кмета Терзиев от Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на..

публикувано на 09.07.24 в 17:28
Снимката е илюстративна

Пожар гори край град Камено в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас"

Пожар гори в местността "Герените" край град Камено, в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас".  Огънят е изпепелил една къща и дървена барака.  Директорът на Регионална служба за пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев заяви за БНР, че огънят е овладян и няма опасност да навлезе на територията на рафинерията.   Няма..

публикувано на 09.07.24 в 17:21
Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро: "По отношение на третия мандат потвърждаваме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме активно в процеса на диалог и търсене на..

публикувано на 09.07.24 в 17:15