Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Учителите не бива да допускат учениците да цитират Уикипедия"

Как работата с Уикипедия в класната стая може да промени способността за извличане на знание?

Иглика Иванова: Това е отворено знание и двигател

| Интервю
Иглика Иванова
Снимка: Ирина Недева

"С Уикипедия в класната стая" - наръчникът за медийна грамотност на учители, вече е достъпен и на български език. Той е на разположение на всички преподаватели, които искат да използват глобалната онлайн енциклопедия като достъпен образователен ресурс.

Българският е 15-ият език, на който се превежда речника, обясни пред БНР Иглика Иванова, лектор в Катедра "Европеистика" на Софийския университет, член на УС на Коалицията за медийна грамотност.

"Разработен е върху конкретна рамка на ЮНЕСКО, която е в основата на много от политиките за медийна информационна грамотност". 

Тя призна, че съществува скептицизъм по отношение на Уикипедия.

"Която се създава и редактира единствено от доброволци".

Иванова обаче обясни, че тези, които се запознаят с начина, по който функционира Уикипедия и възможностите ѝ, виждат, че това е една общност на хора, стремящи се към знание.

Тя се базира на проучване сред родители, което сочи, че децата в много голяма степен разчитат на Уикипедия. 

"Това вече е факт. Ние искаме да променим начина, по който се използва".  

Уикипедия се базира на естествения - човешкия интелект, а не изкуствения, напомни Иглика Иванова. 

"Тя е и инфраструктура, която е свързана с медийно-информационна система. Това е отворено знание. Всички обучаващи се модели използват и Уикипедия. Тя е един двигател. Принципите, по които се саморегулира, са интересни. В повечето езикови версии има списъци с издания, за които се знае, че разпространяват дезинформация. Изгражда се динамика на т.нар. "култура на участие". Хората са обединени около каузи и интереси, свързани със знанието. Активизмът е насочен към защита на знанието". 

Създаването на наръчника е в отговор на това, че Уикипедия се използва от някои учители и медии безкритично.

"Има български издания, които влизат и редактират Уикипедия, за да я посочат след това като източник на дадено твърдение. Това е действителността, срещу която искаме да се изправим. Едни от ценните ресурси са т.нар. "благонадеждни източници".

Учителите не бива да допускат учениците да цитират Уикипедия, отбеляза Иглика Иванова. 

"Статиите се създават чрез източници, които са посочени под тях. Ако не са, тогава статията не е благонадеждна. Ако са, тогава ги проверяваме и използваме. Променя се изцяло способността да се извлича знание. Това е жива среда и едно интердисциплинарно поле, което възпитава работата с източници". Разчитаме на институционалното партньорство с Министерството на образованието и Министерството на културата", отбеляза Иглика Иванова. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Късо съединение и човешка небрежност причинили пожари в Свищовско

Късо съединение в електропреносната мрежа и човешка небрежност при боравене с открит огън са причините за пожарите вчера в свищовските села Козловец, Горна Студена и Хаджидимитрово. Пожарникари от Свищов, Горна Оряховица, Павликени и доброволното формирование от Овча могила напълно са потушили пожарите. В Хаджидимитрово, където има воден режим, от..

публикувано на 07.08.24 в 10:32

Кипър с рекордно увеличение на бюджетните средства за научноизследователска и развойна дейност

Кипър e с рекордно увеличение от почти 20% на средствата от държавния бюджет за научноизследователска и развойна дейност през миналата година. По показателя за разходи за иновации на глава от населението България е в дъното на европейската класация, сочат нови данни на Евростат. Кипър е инвестирал 138 млн. евро бюджетни средства в наука и..

публикувано на 07.08.24 в 10:24
Залез над остров Кос.

Мерки за справяне с водната криза в редица гръцки региони

Гръцкото правителство обяви допълнително финансиране на проекти за справяне с водната криза в редица региони. Планирано е също ограничаване броя на туристите по островите, където не достига питейна вода. Гръцкото правителство отпуска 11 милиона и половина евро за общини, където има недостиг на вода. Изменението на климата и сушата..

публикувано на 07.08.24 в 10:16

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил в движение

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил по време на движение, съобщиха от ОДМВР- Перник. Инцидентът е станал вчера, около 17, 15 ч. на автомагистрала "Струма" след трети тунел посока Перник. По първоначални данни взривът възникнал след като 29-годишната жена, която шофирала автомобила, запалила цигара. Експлозията най-вероятно е..

публикувано на 07.08.24 в 10:13
Болница в Италия

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи, отчита Националният център по трансплантации на страната. Постигнатият резултат е за 2023 година като Италия  е втора с 28,2 донора на милион жители след Испания с 48,9. Трета е Франция , следват Обединеното кралство  и Германия. Докладът съдържа над 200 страници анализи, графики и..

публикувано на 07.08.24 в 10:03

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание. В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е и този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната..

публикувано на 07.08.24 в 09:59
Бойко Борисов

Борисов: Кандидати за премиери бол, не се меся

За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и кои ще бъдат служебни министри, заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов. Аз мисля, че кандидати за премиери има бол, коментира лидерът на ГЕРБ пред журналистите в НС: "Най-правилно 6 милиона имена да сложим - без децата, и всички в България да са кандидати за премиери...

публикувано на 07.08.24 в 09:57