Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всява ли се паника за състоянието на асансьорите у нас?

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Всява ли се паника във връзка с безопасността на асансьорите и необходимостта от ремонти на по-старите съоръжения? Има ли злоупотреба със страхове?

Слушателка на БНР сигнализира за поставено съобщение във входа, в който живее, в 13-етажен блок – от домсъвета с приложено писмо от фирмата, извършваща техническата проверка на асансьорните уредби. Писмото е било определено от фирмата като предписание и в него се е посочвало, че асансьорите имат нужда от ремонт, защото са стари и не отговарят на техническите изисквания.

"Общата стойност, на която трябва да се извърши този ремонт, беше близо 24 000 лева. Става въпрос за асансьори, които са в експлоатация от 1989 г. Те са в относително добро състояние. Не са от най-старите и най-притеснителните за ползване", разказва жената. По думите ѝ, съобщението на домсъвета гласяло, че сумата трябва да бъде събрана до края на март, "което прави по 600 лева на апартамент". Тя определя това като "извиване на ръце".

"Една оферта, която се представя като предписание, а предписанието е документ със задължителен характер. И освен това се посочваше, че е извършена проверка от асоциация за контрол върху асансьорите. Такава асоциация аз не откривам да съществува. Какви са хората, които се появяват в жилищните блокове, като какви се представят и защо е необходимо техните заключения да бъдат задължителни за приложение", задава още въпроси тя и допълва, че не е бил приложен и протокол от въпросната проверка.

"Изглежда, че се разчита само на това да бъдат "убедени" малко насила потребителите на асансьорите, че е много спешен и много необходим ремонт на асансьора."

Как се извършват проверките на асансьорите за наличие на предпазни щитове под кабините?

Григор Къшов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) посочи в предаването "Хоризонт до обед", че темата се отнася за всички монтирани преди 2003 г. асансьори. След тази дата всеки асансьор следва да има монтиран такъв щит.

Срокът за административните сгради изтече през 2018 и там всичко е направено 100%, увери експертът.

До февруари ще се извършват масови проверки на територията на цяла България за жилищните сгради. От 953 проверени до момента асансьори 15 нямат монтиран щит и са спрени, за други нередности са спрени още 40 асансьора, съобщи Григор Къшов, който оглавява Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в ДАМТН.

Цената на един щит е 300-400 лева, уточни той.

"Този щит предпазва хората да не паднат под асансьора, в шахтата. Той спасява животи."

ДАМТН има регистър на всички асансьори в страната, където са налични всички данни.

Къшов потвърди още, че имат "сигнали за извиване на ръце". Според него там, където асансьорът не е годен, фирмата, която го поддържа, дава оферти на живеещите в съответния вход, "но да се дава срок от 1-2 месеца, малко безумно ми се вижда". 

Модернизация излиза значително по-евтино от нов асансьор, категоричен е той.

Асансьорен техник все още е защитена професия. Има недостиг на кадри, отбеляза още Григор Къшов.

Той призова хората да сигнализират ДАМТН, ако имат някакви съмнения и притеснения, свързани с асансьорните съоръжения и тяхната безопасност.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40