Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aсансьорната асоциация ще сезира ЕК за над 90 000 опасни асансьора у нас

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Над 90 хил. са опасните асансьори у нас, съобщи пред БНР Валентин Маринков – председател на Българската асансьорна асоциация. По думите му това е неофициална информация. Според него официалната такава се "крие".

"В България има около 130 хил. асансьора, като над 90 хил. от тях са масовите асансьори, които са монтирани през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Средната възраст на масовите асансьори в България, които са над 90 хил., е 45-50 години. /…/ Основният проблем е, че тези асансьори вече са на 40-50-60, има и на 70 години, всичките са с изтекъл срок на годност и всички те трябва да бъдат незабавно модернизирани или подменени. А оригинални резервни части за тях няма".

Според него обаче подмяната е много продължителен процес:

"Всички, които се занимаваме с асансьори, дори ако не спим, можем да подменим около 2000-2500 асансьора на година. Разделете 90 хил. на 2500 – колко години са ни необходими… Те трябва да бъдат модернизирани и задължително включени в програмата за саниране, в което задължително да бъдат подменени".

По думите му на масовите асансьори трябва да се прави основен ремонт на 15 години. Маринков обаче твърди, че на нито един от тях не е направен такъв ремонт и затова те са опасни. Той подчерта също, че те не отговарят на европейските изисквания за безопасност и сигурност.

Затова Маринков декларира, че повече няма да чакат нито един контролен орган, а от Асоциацията ще сезират ЕК и ЕС за това, че в България "цари безхаберие и се излага на риск живота и здравето на милиони хора, които се возят на тези асансьори ежедневно". Според него тогава ще стане скандал и страната ще бъде принудена да вземе мерки.

От 1 януари тази година асансьорите трябва да имат монтирани предпазни щитове. При липса на такива – те трябва да бъдат спирани от експлоатация. Изискването за монтиране на такива щитове под кабината датира от 2014 г. До момента обаче не са прилагани тези изисквания, както е необходимо. В предаването "Преди всички" Маринков обясни какво представлява този щит:

"Този предпазен щит е една ламарина под кабината на асансьорите. Това е нещо все едно на една 50-годишна кола да поставите предпазен колан и да кажете "Ние сме я обезопасили".

По думите му обаче се "прокрадва" информация, че на около 20% от старите асансьори не е поставен такъв щит.

"Ако наистина има такова нещо, хората, които продължават да си позволяват да пускат в експлоатация такива асансьори, те са за затвора, защото наистина и това малко предпазно средство, ако не е сложено, значи наистина е изложен на риск живота и здравето на хората", категоричен бе той.

"Ние, които поддържаме асансьорите, сме длъжни, когато установим, че асансьорът не отговаря на изискванията за безопасност, незабавно, заедно със собственика на асансьора, да го спрем от експлоатация", обясни Валентин Маринков.

Интервюто на Диана Дончева с Валентин Маринков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина. Шофьорът на цистерната е с наранявания, но без опастност за живота, съобщиха от противопожарната служба...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче не бе достатъчно и политическият му гаф се превърна в една от основните теми на проведения снощи..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на министър-председателя. "Премиерът Мете Фредериксен беше блъсната от мъж в петък вечерта на площад Kultorvet в..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод..

публикувано на 07.06.24 в 23:23