Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отчете рекордни приходи от туризъм

Снимка: БГНЕС

Кипър постави рекорд по приходи от туризма, като постъпленията през миналата година надминаха досегашния най-добър резултат, отчетен през 2019 г., показват обявените от Статистическата служба данни. През февруари ще бъде представена новата Национална стратегия за туризъм.

Приходите от туризъм за 11-те месеца на миналата година са над 2,9 млрд. евро, което е увеличение с 22% в сравнение със същия период на 2022-ра. Те са повече от цялата 2019 г., най-силната за кипърския туризъм досега, отбелязала близо 2,7 млрд. евро. 

Сега въпросът е дали с постъпленията през декември Кипър ще успее да прескочи границата от 3 млрд. евро, каза заместник-министърът на туризма Костас Кумис. Според него значителното увеличение на приходите се дължи не само на инфлацията, но и на големия ръст на броя пристигнали туристи, както и на нарастване на индивидуалните им разходи, което се отразява положително върху кипърската туристическа индустрия. Кипър се утвърждава като предпочитана дестинация с добро съотношение „цена – качество“, посочи още заместник-министърът.

През февруари ще бъде представена актуализираната Национална стратегия за туризма до 2035 г., която е допълнена с три важни глави – устойчиво развитие, дигитален преход и достъпност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър усвоява успешно средства от европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост

Кипър увеличава финансирането си от европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост. Страната получи допълнително авансово плащане от 21 млн. евро за прилагане на мерките от енергийния план /REPowerEU/, а през първото тримесечие се очакват..

публикувано на 01.02.24 в 04:46

Кипър развива астротуризъм

Кипър ще развива астротуризъм. Тригодишният изследователски проект на стойност 1,2 млн. евро, финансиран от ЕС, завърши и започва осъществяването на разработените 4 тематични програми за света на звездното небе, предназначени за деца и възрастни,..

публикувано на 22.01.24 в 09:50

Кипър въвежда интелигентни светофари

С нова "умна" система Кипър ще управлява и контролира градското движение. Транспортното министерство обяви международен търг за над 7 млн. евро, включително от европейски фондове, за нейното изграждане чрез "интелигентни" светофари. 125..

публикувано на 23.01.24 в 09:26

Инвестиции за развитие на високотехнологични продукти в Кипър

С данъчни стимули, финансови облекчения и други насърчителни мерки Кипър ще привлича инвестиции за развитието на високотехнологични продукти в приоритетни икономически сектори. Това е целта на одобрената от правителството Стратегия за научни..

публикувано на 24.01.24 в 01:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген...

публикувано на 14.07.24 в 18:37