Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парамедици настояват за боди камери за спешните медици

| Интервю
Снимка: Facebook/Academyfirstaid

Парамедици настояват за боди камери, за да се записват посегателства на пациенти срещу спешните медици. Основната причина е безопасност и сигурност. 
До 2 седмици предложението ще бъде внесено официално до Министерството на здравеопазването, заяви пред БНР Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България. 

Тя отбеляза, че са направили проучване - как държавите в ЕС са се справили с проблема с агресията на пациенти и техни близки срещу спешните медици. В последната година много зачестиха инцидентите срещу екипи на Спешна помощ, напомни Пехливанска. По думите ѝ това е една от мерките, дали добър ефект в други държави. Според нея подобна мярка ще има и възпиращ, и контролиращ, и регулиращ ефект, както и ще повиши качеството. 

Такава камера трябва да носи един от екипа, който е на терен, уточни тя. И добави, че са направили проучване сред медицинските среди, като до момента не са получили позиция, която да е против предложението.
Ива Пехливанска,  председател на Съюза на парамедиците в България
В предаването "Хоризонт до обед" Ива Пехливанска каза, че подобна камера струва между 80 и 120 лв. За повече бройки обаче цената ще падне значително, уточни тя.

Според нея поръчката за самото закупуване на такива камери няма да отнеме повече от 1-2 месеца. Единственото нещо, което може да забави процеса, е създаването на инфраструктурата - пряката връзка с районните координационни централи, смята тя. 

По думите ѝ проблемът е много голям и е неглижиран в последните години, а почти ежедневно има инциденти. Това води до отлив на ценни кадри от системата, предупреди Пехливанска. Тя подчерта, че една такава камера би служила и като паник бутон, което е допълнителна застраховка за екипа. 

Съдебната практика, по думите ѝ, е много различна. Когато имаме физическо насилие срещу медик, тогава се минава по общия ред. Когато обаче има вербална агресия или създаване на чувство за сериозна заплаха в екипа, тогава това е трудно доказуемо, обясни Пехливанска. Според нея проблемът е, че такива дела могат да продължат с години:

"Знаем за дела, продължили 7-8 години, за подобна агресия, като може да завърши и с неефективна присъда или минимална глоба". 

Ресурсът на парамедиците в България не се използва - очерта друг проблем Ива Пехливанска. 75-80% от над 2000 завършили в България парамедици заминават да работят в чужбина, алармира тя и каза: "Губим този ценен ресурс". По думите ѝ в България липсва регламентация за парамедиците, а те могат да повишат качеството и бързината на спешната помощ. 

За първия хеликоптер за спешна медицинска помощ
По думите на Ива Пехливанска това е в интерес най-вече на пациентите и възможността за бърза реакция при спешни състояния. Тя подчерта, че ние сме единствената страна в Европа без въздушна спешна помощ:

"Това ни поставя в неособено добра позиция и като ниво на спешна помощ. Това е един от компонентите за бърза, адекватна и качествена спешна помощ във всяка страна". 

Нашата професия все още не е регулирана, отбеляза Пехливанска. Но добави, че в екипажите на ХЕМС имат 4 участници, като предстоят конкурси, за да се включат повече парамедици. Според нея във всеки спешен екип трябва да има и парамедик

Интервюто на Валерия Николова с Ива Пехливанска в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев. В най-скоро време ще разберете моето решение, каза още той.  Борисов отказва..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и отчетените действителни и недействителни гласове, а също и гласовете "не подкрепям никого"...

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж

Продължават следствените действия  в столичния квартал "Модерно предградие", където  днес беше убит 48-годишен мъж, а още двама бяха ранени след стрелба пред заложна къща  От МВР съобщиха, че първият сигнал е получен минути преди 15:00 часа и той е бил за сбиване. Малко по-късно е получен сигнал и за стрелба в района, а екипите на МВР, които са се..

публикувано на 04.07.24 в 18:48

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40