Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековна кръчма разкриха великотърновските археолози

Разкрит ли е кварталът на порока в столичния Търновград?

Снимка: Здравка Маслянкова

Средновековна кръчма на осем века излезе при изграждането на новите водопроводи във Велико Търново

На великотърновските археолози се наложи в края на миналата година да правят спасителни разкопки в траншеите за новите водопроводи по улица „Ксилифорска“, където е бил един от оживените квартали на столичния град по време на Втората българска държава

За работата разказа в "Рано в неделя" археологът Илиян Петракиев:

„Доста дълго трасе от близо 600 метра, за съжаление, доста тясно и трудно за работа. Широчината на този изкоп в основата е около 60-70 см, но въпреки това има доста интересни структури“.

Обектът се оказал по средата на пътя и затова се наложило да бъдат спрени от движение две от възловите автобусни линии от градския транспорт на Велико Търново.

Илиян Петракиев

Археологът Недко Еленски покрай смяната на водопроводите по ул. „Ксилифорска“ в стария град на Велико Търново е открил 4 черепа, които се проучват, както и три кумански пещи.

За съжаление, проучвания там в широк периметър са невъзможни, но разкритите артефакти при спасителните разкопки са повече от любопитни, допълни още Петракиев:

„В последния етап имах частта да попадна на една много интересна яма, която успяхме да спасим буквално в последния момент и от нея излязоха 13 почти цели съда – 12 кармични и един стъклен, средновековни. Такава концентрация от цели съдове в една яма аз поне за първи път срещам. Съдовете са доста интересни като форма“.

Александра Янакиева и Веселина Стоянова работят по реставрацията на няколко съда и когато всичко е готово, ще дадат повече информация, но открехнаха завесата, че при спасителните разкопки - намерените керамични кани са с по три дръжки.


Еднотипността на съдовете от преди осем века води до интересна хипотеза.

Това категорично е средновековна кръчма в квартала на порока, коментираха археолозите Илиян Петракиев, проф. Хитко Вачев и директорът на великотърновския музей д-р Иван Църов.

През 2023 г. археолози на Регионалния исторически музей във Велико Търново са правили спасителни разкопки и при изграждането на новите кръгови кръстовища в града. През миналия археологически сезон бяха проучвани няколко археологически обекта, финансирани от държавата или с подкрепата на Община Велико Търново. С държавна субсидия бяха проучвани два обекта в Никополис ад Иструм.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12