Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастта за пенсиониране във Великобритания трябва да се повиши, сочи проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство възрастта за пенсиониране ще трябва да се повиши до 71 години, сочи проучване за въздействието на нарастващата продължителност на живота и спада на раждаемостта върху държавната пенсия. 

Пенсионната възраст от 66 години в Обединеното кралство се очаква да бъде повишена на 67 години между май 2026 година и март 2028 година. От 2044 година се очаква тя да бъде 68 години. Изследването обаче показва, че това не е достатъчно и че всеки, роден след април 1970 година, може би ще да трябва да работи до 71-годишна възраст, преди да има право на пенсия. 

Лес Мейхю, асоцииран ръководител за глобални изследвания в Международния център за дълголетие и автор на доклада, заяви, че по този начин ще се запази статуквото на броя работещи срещу един гражданин на държавна пенсия. Той дори посочи, че ако към уравнението се прибави и подобряването на здравното състояние на застаряващите хора, възрастта за песниониране може да бъде и по-висока.  

Джонатан Криб, ръководител на отдела за пенсиониране в Института за фискални изследвания, пък каза, че макар и да не е против по-високата пенсионна възраст, увеличаването й без да се вземат предвид други мерки за спестяване на разходи не е „реалистично или справедливо“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Поскъпва купуването на недостигащ стаж за пенсиониране

От 1 януари 2024 г. поскъпва купуването на недостигащия стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който вече е  933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2 216 лева, докато сега за това са необходими 1 853 лева. От..

публикувано на 08.01.24 в 08:35
Величка Микова

Как се изплаща неизползваният отпуск при пенсиониране?

През 2024 г. в най-масовата – трета категория труд,  за да излязат в заслужен отдих, жените трябва да са на възраст от 62 години  и два месеца, както и да имат 36.5 години стаж .  Мъжете – на 64 години и 7 месеца, а стажът им да е 39.5 години ...

публикувано на 22.01.24 в 12:40

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми

КНСБ се обяви против внесените промени в Закона за публичните предприятия, с които се въвежда "таван" от 12 заплати при пенсиониране на работещите в държавните фирми. Вносители на текстовете са депутати от "Продължаваме промяната-Демократична..

публикувано на 23.01.24 в 10:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но..

публикувано на 15.07.24 в 16:38

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и деребеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред..

публикувано на 15.07.24 в 16:28
Проф. Иван Костов

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов с мандат за още 3 години

Дългогодишният директор на "Майчин дом" проф. Иван Костов ще управлява лечебното заведение с мандат за още 3 години. Това показват окончателните резултати от конкурса за ръководител на държавната акушеро-гинекологична болница. Според информацията..

публикувано на 15.07.24 в 16:28

Българисти от 32 държави се събраха във ВТУ, за да се посветят за 3 седмици на езика и културата ни

Българисти от 32 държави от три континента се включиха в триседмичния семинар по български език и култура, който започна днес във Великотърновския университет.  88 са участниците в 47-ото издание на семинара във Велико Търново, чиято цел е..

публикувано на 15.07.24 в 16:22
Среща на президента Радев с представителите на ПП-ДБ

Среща на президента Радев с представители на ПГ на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". В сградата на президентската институция пристигнаха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков,..

публикувано на 15.07.24 в 16:02

БАБХ възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на..

публикувано на 15.07.24 в 15:58
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат..

публикувано на 15.07.24 в 15:50