Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците започват ефективни протести в цялата страна

| обновено на 06.02.24 в 10:57
Автор:
Снимка: НАЗ
Чуй новината! Чуй новината:

Българската аграрна камара започва ефективни протестни действия в цялата страна. Земеделските производители протестират, тъй като структурите на организациите-членове на камарата по места не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа. 

В хода на преговорите правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба.

Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори: "мляко", "плодове" и "зеленчуци". Според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

Членовете на аграрната камара са отбелязали на специална карта над 80 горещи точки в страната, които ще бъдат блокирани поне за два часа всеки ден от тежка техника. В протестите в страната се включват и от други браншови организации, които искат оставката на министър Кирил Вътев.

Протестите в Силистренско са организирани в две точки - край село Нова Черна, Тутракан и разклона за Ситово по пътя Силистра - Русе. За БНР Даниела Димитрова от Асоциацията на зърнопроизводителите от крайдунавска Добруджа обясни, че исканията им са свързани със законодателни инициативи. Земеделските машини се движат в протестна колона. Движението не е блокирано.

Пътни блокади с тежка техника има и на три места в област Добрич – пътя Добрич – Силистра при село Карапелит, както и пътните отсечки към границите при Кардам и Дуранкулак.

Над 20 трактора и тежка земеделска техника затвориха пътен възел "Петолъчката" край Сливен в 10 часа. Затворени до 12 ч. са Ямболската детелина и подстъпа към АМ "Тракия" в района Кабиле. Протестиращите са членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите, основно от Сливенско. Към тях се присъединиха и земеделци от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци“ и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В област Плевен над 20 трактора затвориха за два часа пътя София-Русе при град Славяново и пътя Плевен-Ловеч при село Брестовец. Бяха затворени и обходните пътища за Плевен. Извиха се колони от автомобили и камиони, но по-голямата част от шофьорите изразиха съпричастност със земеделските производители. "Заедно сме със зърнопроизводителите", каза Роза Коджабашева - областен председател на сдружението на земеделските кооперации

Пътят Ямбол - Сливен при пътен възел Хаджидимитрово е блокиран. Подходът към магистрала "Тракия" ще остане затворен до 12 часа.

Фермери от Хасковска област се включват в Националния протест на аграрния сектор. Очаква се от 10 до 12 часа - със селскостопанска техника - да бъде блокирано движението по международните пътища край Хасково, както и да пристигнат земеделци от Кърджалийско

В Монтана блокираха движението по международен път Е-79 и този за Лом и Козлодуй. Над 100 трактори блокираха пътя за Лом, на разклона за Бойчиновци и Козлодуй. В района на село Горна Вереница те преградиха пътя за "Дунав мост - 2"  при Видин.

Производители от Ловешка област блокираха главните пътища София - Варна и София - Русе при пътни възли "Абланица" и "Боаза" и край Луковит. Блокадата ще продължи до 12 ч., а земеделците се заканиха, че протестите ще продължат, докато исканията им бъдат изпълнени. 

Полицията промени предварително обявеното място за протест на Кюстендилските земеделски производители - от изхода на село Жиленци по международния път за граничния пункт Гюешево- Северна Македония на разклона за село Слощица на пътя Кюстендил-Дупница. 

В Пазарджик над 50 трактора ще блокират "детелината" край село Гелеменово, но няма да блокират движението към АМ "Тракия". 

Към зърнопроизводителите ще се присъединят и оранжерийни производители, каза Иван Кабуров от Българската аграрна камара.

Над 200 селскостопански машини блокираха международните пътища I-5 и I-8 край Хасково.

По информация на кореспондентите на БНР блокади на земеделски производители в страната, обявени преди изявлението на премиера Денков, са заявени има и в районите на Сливен и Ямбол, Добрич, Велико Търново, Лом, Силистра и Перник. 

Земеделски производители от Монтана блокираха движението по международен път Е-79 и този за Лом и Козлодуй.

"Нерегламентираният внос, който е наистина нерегламентиран от Украйна, България никога не е била по-пълна със зърно от този момент. Значи, трудно е, за оцеляването ни е много трудно. С голяма мъка с нашите декари трудно се справяме. От ден на ден по-зле - добиви слаби, препарати, торове, семена скъпи, ренти големи и пропадаме. На границата сме вече", казаха протестиращи.

Първоначалните планове са времето на пътните блокади на фермерите да се увеличава всеки ден, а в събота и неделя да няма затворени пътища.

Парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в Министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора - в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието. 


По публикацията работиха: Венцислав Василев, Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24