Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Светът е едно голямо село, важно е да си намериш мястото и да правиш добро"

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Цветанка Костадинова е обявена за една от най-успешните емигранти в Австралия

Цветанка Костадинова
Снимка: Здравка Маслянкова

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади, която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет. Днес Цветанка Костадинова мечтае и работи с бразилския си съпруг да направят спортен център за селските деца

Днес тя е Тина Костадинова Сантош, горд жител на павликенското село Дъскот, а през 80-е години на миналия век Цветанка Костадинова Илиева е сред най-успешните български спритньорки на 100, 200 и 400 метра, участник в редица световни и европейски първенства по лека атлетика, а с българската щафета на 4 по 100 метра с треньор Янко Братанов на олимпиадата в Сеул през 1988 година тя бяга на първи пост и момичетата ни стават пети с резултат от 43,02 секунди след щафетите на САЩ, ГДР, СССР и ФРГ.

Тя е на 61 години и е жител на света.

Цветанка Костадинова със семейството си

"Дойдох от Близкия Изток, от Дубай, работила съм 17 години. Преди това в Австралия за 15 г. Занимавам се с физиотерапия. Софиянка съм, имам къща в центъра на София до „Женски пазар“. 

Защо си купих къща в Дъскот, защото като обиколих из цяла България, тук много ми хареса въздуха, много ми хареса цялата енергия на този регион и си купих къща, в която исках да имам голям двор. 

Гледам биоземеделие за себе си и се занимавам с билки, подправки, лекуване по старите традиционни начини, което съм и завършила. Доктор към на спортните науки. Участвала съм на три олимпиади по лека атлетика и съм пета на олимпиадата в Сеул. От там ми дойде цялата тази енергия и всичко останало. Сега мисля, че съм една от най-младите баби. Дъщеря ми дойде миналата година, роди си бебето и също си купи къща в Дъскот“.

След приключване на спортната си кариера Цветанка Костадинова заминава за Австралия, където е успешен мениджър на верига от спа хотели. При честването на 200-ата годишнина от създаването на съвременната държава Австралия Цветанка Костадинова е обявена за една от най-успешните емигранти в страната

Била е съветник по спортните въпроси на местната власт в Танзания, работила е с жени и деца, жертви на насилие, както и с болни от множествена склероза. В Австралия защитава и доктората си по спортни науки.

Цветанка Костадинова с жените от село Дъскот

Следва ново предизвикателство – Обединените арабски емирства. Установява се в Дубай, където също се занимава в различни сфери, близки до спорта, и работи за организация, която осигурява треньорите по спортна подготовка за армията и полицията на Обединените арабски емирства. В Абу Даби тя среща новия си съпруг Флавио Сантош, бразилец, преподавател по бразилско жиу-жицу. Идва Covid пандемията и двамата решават да заминат за Португалия, където да продължат живота си. Но не било писано. Португалските власти по време на пандемията отказват да приемат бразилеца. Той се прибира за родината си, а тя, въпреки че се е зарекла да не се връща в България, го прави след повече от 30 години. Няколко месеца след това тук идва и съпругът ѝ.

"Довела съм го и него в Дъскот. Той е единственият в България с червен колан по бразилско жиу-жицу и сега сме направили един малък клуб и искаме да тренираме децата в Дъскот, за да се опитаме да им помогнем да се грижат за здравословен начин на живот и ако можем да предотвратим алкохолизма, наркоманията, мисля, че ще постигнем голям успех. Много е интересно, че в селото започва да се образува група от млади и енергични хора, които искат да се занимават с всякакви неща".

След като научила австралийците как да си правят сироп от бъз, днес в село Дъскот Тина Костадинова Сантош прави екзотични видове оцет, които подарява на съседи и приятели:

"Аз правя много видове оцет. Не ги продавам, за домашно ползване са. Правя оцет от всичко – от бъз, от ябълки, от круши, от сливи, от джанки, от ягоди, от череши, от дюли и ги ферментирам с различни билки и подправки. Не използвам захар, обикновено със захарта на плодовете и добавям малко мед. Някои от оцетите като престоят по 2 години се избистрят. За гъба слагам комбуча, която ги ферментира и им дава допълнителни още здравословни качества".

Светът е едно голямо село, важно е да си намериш мястото и да правиш добро, казва легендарната ни спринтьорка и настояща жителка на павликенското село Дъскот Цветанка Костадинова.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05