Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово недоволство в Добрич след предложение за закриване на гимназиалния курс в три училища

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Предложение на Регионалното управление на образованието в Добрич за държавния план-прием за следващата учебна година предизвика масово обществено недоволство през последните дни в областния център. 

Според инспектората се налага закриването на гимназиалния курс в три от големите училища в Добрич и преобразуването им в основни. Предложението засяга училищата "Петко Рачов Славейков", "Димитър Талев" и "Любен Каравелов", където в момента се обучават след седми клас по една паралелка в профилите изучаване на чужди езици и софтуерни и хардуерни науки. 

И в трите училища започна подписка в защита на гимназиалния курс, а днес от 15.00 часа в Община Добрич ще се проведе работна среща по темата. 

Област Добрич, според последното преброяване на населението, е втората след Видин по темпове на обезлюдяване. Причините за това са предимно икономически и са вследствие на тенденцията за все по-неглижираните проблеми не само на Северозапада, но и на Североизтока. С намаляването на децата логично от години се предприе стъпка и по закриването на гимназиални паралелки в редица училища. Регионалният инспекторат на образованието в Добрич е длъжен да се съобразява с изискванията на образователното министерство, както и с реалния брой ученици, формирайки държавния план-прием. 

Директорите на засегнатите училища обаче са категорични, че спазвайки тази нормативна база и методика, даваме още една основателна причина за емиграция от Добрич, а именно – липсата на качествено образование според предпочитанията на завършващите седми клас.

В училище "Любен Каравелов" в паралелката по софтуерни и хардуерни науки се обучават максималният брой деца – 26, които се запълват още на първо класиране, посочи директорът му Светла Иванова. Тя предупреди, че това ще доведе до освобождаване на педагогически кадри. 

"Проблемът е като лавина, която ще доведе до много страшни последици за целия град, не само за образованието. Не можем да сечем клон, на който седим, и нещо, което работи".

Директорът на другото засегнато от предложението училище "Димитър Талев" – Весела Панчева, заяви, че не е имало никакво предварително обсъждане. Тя постави редица въпроси и призова властимащите и всички, които имат отношение по въпроса, да посетят училището и да видят дали учениците от 12 клас са на училище. Чии интереси обслужваме, попита тя. 

Тези въпроси зададохме и към началника на РУО Добрич Светлана Василева.

Водещият фактор при формирането на план-приема за държавните училища, по думите ѝ, е броят на учениците, материално-техническата база и кадрите в образователните институции. Тя също се притеснява от ефекта, до който ще доведе решението:

"Такъв един процес е твърде болезнен, но за съжаление понякога се налага и такива решения да се вземат". 

Този процес не зависи само от РУО, тази дискусия трябва да се проведе, категорична е Василева. 

Ученици и родители от трите училища вече са започнали подписки в защита на гимназиалния си курс. Те споделиха, че няма да допуснат подобно "обезкървяване", по техни думи, на Добрич и в случай, че идеята на РУО бъде реализирана, ще бъдат принудени да мислят за преместване в други по-големи градове.

Днес в 15.00 часа е организирана в Община Добрич среща по темата, на която трябва да присъстват всички засегнати страни. А въпросът дали демографската криза води до закриване на паралелки, а оттам и на училища или закриването на училища води до демографска криза, остава. На него трябва да се отговори с ясна визия за развитие, която да засяга трите основни фактора за добър начин на живот – достъп до качествени здравеопазване и образование и трудова заетост.

Репортажа на Мая Щърбанова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30