Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев: Даването на пари ще отложи проблема, ако не се преразгледа Зелената сделка

| Интервю
Явор Гечев
Снимка: Борислава Борисова

Правителството може да стане вече правителство на България. Първо за мен пазарлъкът само за пари е много погрешен. Това предупреди пред БНР бившият земеделски министър Явор Гечев, който сега е сега съветник на президента.

В предаването "12+3" той коментира продължаващите цяла седмица протести на земеделските производители у нас.

"Първото нещо в протестите е за политики. 4 от 7-те закона, които трябва да се променят, съм им ги оставил готови. Не може да преговаряш само с организации, които приемаш, а с другите не, защото не са ти симпатични. Администрацията е като стадо без пастир, може всичко да направи, но трябва да й кажеш какво", каза Гечев.

Той препоръча какво да се направи, за да се намали напрежението: В момента трябва да се дадат колкото има пари и да се актуализира бюджетът.

Откъде са тези 150 млн. лв., това са пари от бюджета МЗ и няма да платим други мерки, за да платим тези. Не може ли някой силно на глас за каже, че България не е виновна за тези проблеми. Толкова ли е срамно да защитаваш собствените си интереси в Брюксел?

Явор Гечев изрази мнението си коментира, протестите като закономерни. 

"Тя България се запали преди година, всъщност протестите епизодично се появяват и ескалираха в момента. 2023 г. по това време бяха първите протести и тогава като министър предупредих Съвета на министрите, че невзимането на мерки и само даването на пари, забележете, само от държавните бюджети, защото от Европа и стотинка не е дошла от компенсацията за Украйна, ще направят така, че проблемите ще се прехвърлят към Централна и Западна Европа. И то така се случи. Година по-късно, една реколта и ескалира цялото положение", анализира ситуацията Гечев.

Той обясни, че "това е проблемът, защото субсидиите вече не покриват разходите на земеделските производители. Последният вариант на европейската политика - тя е фундамент. През 60-те години за първи път се прилага общата земеделска политика в Европа, тя е за компенсации и тогава е първата продоволствена криза".

"После еволюира политиката, като тя е само екологична спрямо земеделието. Парите давани на земеделците не са за нищо друго, а само за правене на земеделски политики.  Вече тая работа с даването на пари на калпак, при дадените условия, без да правиш нищо замина. В момента новите изисквания са само и единствено за земеделски неща, свързани с чиста екология, дори не с агроекология", коментира бившият земеделски министър.

И е категоричен, че даването на пари, "ще отложат проблема, ако не се намерят фундаментални политики и да се преразгледа Зелената сделка, то към жътвата пак ще гръмнат нещата.

"Зелената сделка казва няколко неща: до 2030 г трябва да намалите с 50% изкуствените торове, които се ползват, да намалите 50% от пестицидите, които се ползват, 10% от земята трябва да отиде за т. нар. ландшафтна инфраструктура - това е  да оставиш земите да не се обработват земи заради биоразнообразието. Изискванията са как да ореш и кога. Една трета от себестойността на производството отива за екологични неща. Ако нещо ви струва 1 лв. - 33 стотинки отиват за екология. Европа налага тези изисквания единствено върху себе си.

Всичко изглеждаше поносимо, докато не стана войната в Украйна и цялото нещо се взриви, защото Украйна е голяма и е на границата на Европа, която започна да поема цялата цена - икономическа и социална", обясни Явор Гечев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва предизборната кампания за парламентарния и президентския вот в РСМ

В Република Северна Македония днес завършва предизборната кампания за парламентарните избори и втория кръг на президентския вот на 8 май. И от двете коалиции на албански политически партии в Северна Македония обявиха, че на втория тур на президентските избори няма да призоват за конкретна подкрепа за един от двамата кандидати за президент,..

публикувано на 06.05.24 в 08:52

Курбан за здраве в Луковит за Гергьовден

На Гергьовден отбелязва своя празник град Луковит . От 9.00 ч. в църквата "Свети Георги Победоносец" ще бъде отслужена света литургия, а след това на централния площад "Трети март" ще започне музикална програма.  По традиция на жителите и гостите на града ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие.

публикувано на 06.05.24 в 08:44
Гложенски манастир

Гложенският манастир отбелязва своя празник

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва  своя празник, а на посетителите ще бъде раздаден курбан за здраве. В празничния ден в църквата на манастира ще бъде отслужена света литургия, поясни йеромонах Нектарий: "Голям благодат е да имаш храмов празник, който е свързан с този светец и ще се осланяме на неговата любов и..

публикувано на 06.05.24 в 08:36

За 6 май военни смениха трибагреника в местността "Усойката" край Смолян

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника..

публикувано на 06.05.24 в 08:11

Руски атаки с дронове в североизточната Сумска област на Украйна

Украйна съобщи за масирани руски атаки с дронове през нощта в Сумска област. След силна експлозия в региона са започнали проблеми с електричеството, предаде агенция УНИАН.  Командването на Военно-въздушните сили е предупредило за заплахата малко преди полунощ, след което е отчетено движение на дронове "Шахед" през Сумска област и взрив в..

публикувано на 06.05.24 в 07:59
Офисът на

ООН се застъпи за "Ал Джазира" след забраната ѝ в Израел

Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с Ивицата в Газа след нападението срещу негови войници, за което пое отговорност въоръженото крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас". Преговорите в Кайро за примирие в Газа не дадоха резултат. ООН защити медийната свобода след решението на Израел да..

публикувано на 06.05.24 в 07:53

Форум ЕС - Украйна обсъжда сътрудничеството в отбраната

Над 350 представители от европейските институции, правителства, европейски и украински индустрии в областта на отбраната, страни ключови партньори и организации ще се съберат, за да обсъдят укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел. Целта на форума е да се укрепи сътрудничеството между..

публикувано на 06.05.24 в 07:41