Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания се завръща към научни програми на ЕС

| Репортаж
Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите Илиана Иванова е на посещение в Обединеното кралство. На съвместна пресконференция с британския министър на науките и технологиите Мишел Донелан двете призоваха британските изследователи и бизнеса да се възползват максимално от финансирането на "Хоризонт Европа" и да кандидатстват за безвъзмездни средства, които могат да помогнат за стимулиране на научните открития. Това става също и на фона на опасенията относно разходите и визите за европейски учени, които искат да работят в Обединеното кралство.

Обединеното кралство се отказа от програмата "Хоризонт Европа", когато напусна ЕС през 2020-а година. След години на несигурност, в които британски изследователи бяха възпрепятствани да участват напълно в схемата, поради политически спорове след Брекзит, Обединеното кралство се присъедини към схемата през януари, когато ЕС даде "зелена светлина" за програмите "Хоризонт Европа" и "Коперник".

На пресконференция еврокомисар Илиана Иванова заяви, че е имало някои притеснения, повдигнати от изследователите, както и такива, свързани с разходите за такси, доплащания за здравеопазване и заплати, но не би желала в такъв ден, в който е дошла да поздрави британците със завръщането в програмите, да се фокусира върху потенциалните разделения.

По-рано вестник "Файненшъл таймс" публикува интервю с Илиана Иванова, в което тя казва, че Великобритания трябва да облекчи визовите процедури или рискува да пропусне пълните предимства на "Хоризонт Европа".

"Имаме известни трудности с европейските изследователи, които отиват в Обединеното кралство, поради някои визови проблеми, а също и по-високи разходи, които ще обсъдя с британската страна", допълва в интервюто Илиана Иванова. На пресконференицията обаче британският министър на науката Мишел Донелан отрече Обединеното кралство да е изправено пред предизвикателства при набирането на участници. Тя каза, че "основното послание" от учени, новатори и бизнес е, че асоциирането с проекта ще подкрепи техните интереси и ще подпомогне икономическия растеж и развитие на Великобритания. По повод на ролята на Брекзит Донелан заяви:

"Британската общественост гласува да напусне ЕС, за да има повече контрол и мнение върху вземането на решения. Разбира се, това означава, че по всеки един от тези различни аспекти достойнствата и темите ще трябва да бъдат прегледани и проучени".

Донелан призна, че сделката е отворила цял свят от възможности за британските изследователи не само като финансиране, но и за работа ръка за ръка с колеги от Европа до Канада и до Нова Зеландия. Тя посочи, че с особена жар работи в посока и по-малките предприятия да могат да кандидатстват, защото знае от личен опит колко е трудно за дребния бизнес, тъй като баща ѝ и имал такъв.

Илиана Иванова Снимка: БГНЕС

Какви са конкретните взаимни ползи от тези програми на ЕС?

"Конкретните ползи са, че заедно можем да се справим по-добре с общите предизвикателства, като климатични промени, борба с пандемии, геополитически напрежения. За всяка една държава самостоятелно би било много по-трудно, отколкото заедно да се борим с тези предизвикателства. Нашият специален интерес е в технологии, нови чисти технологии за чист транспорт, батерии, водород, здравеопазване, изкуствен интелект, технологични инфраструктури – сфери, в които сътрудничеството с Обединеното краство може да донесе ползи и за нашите и за техните научни изследователи. И съм наистина щастлива, че днес виждам ентусиазъм и оценка и от британската страна за тези съвместни ползи", коментира българският еврокомисар пред БНР.

"Всички тези сфери, които изброявам, България като член на ЕС, разбира се, има достъп и участва активно в програма "Хоризонт Европа" с мерки в първи, втори и трети стълб на програмата и има достъп до тази универсална мрежа в сътрудничество с едни от най-най-добрите научно изследователски и технологични инфраструктури. Така че този достъп ние няма как да го имаме, ако не сме част от обединена Европа, от програма "Хоризонт Европа" и наистина това сътрудничество за мен е полза и успех и за двете страни."

"Хоризонт Европа" разполага с бюджет от 95,5 милиарда евро, като Обединеното кралство се очаква да внася средно около 2,43 милиарда евро годишно, за да участва. Средният грант е на стойност £450 000 за бизнес или изследовател в Обединеното кралство. Европейският комисар Илиана Иванова днес ще продължи посещението си с пътуване до Шотландия, където има среща с университетските среди и всички заинтересовани от научните програми на ЕС.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националният отбор по ветроходство в клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" с три места в златен клас

Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" проведе своите тренировки през тази седмица в Балчик. Само преди дни младите надежди на България се завърнаха от европейското първенство, провело се в Италия. Класирането на състезателите до 15 годишна възраст им отреди три места в златен клас, което при силната конкуренция е огромно..

публикувано на 15.07.24 в 12:15

Четвърти ден военни участват в потушаването на пожари

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат..

публикувано на 15.07.24 в 12:14
Делян Пеевски и кметът на Белица Радослав Ревански

Белица защити кмета Радослав Ревански и Делян Пеевски

Жители на община Белица защитиха кмета Радослав Ревански в декларация, публикувана във Facebook страницата на общината. В нея хората изразяват и категорична подкрепа за Делян Пеевски в опитите му да обедини хората и избирателите на ДПС.  След серията декларации от  общинските  структури  на ДПС миналата седмица, последвани и от позиция..

публикувано на 15.07.24 в 12:09

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на..

публикувано на 15.07.24 в 12:04
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест за Паскал, обвинен за ОПГ с бившата шефка на Митниците

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 11:59
Калин Стоянов

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна.  Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  По думите му все още обстановката  остава сложна .  220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма Продължава..

публикувано на 15.07.24 в 10:52

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" -..

публикувано на 15.07.24 в 10:39