Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският драматичен театър с премиера на "Ромео и Жулиета"

| Репортаж
Снимка: Кремена Данева

Днес, в Деня на влюбените, премиерно ще се отворят завесите на най-новия спектакъл на Пловдивския драматичен театър - "Ромео и Жулиета" от Шекспир. Режисурата и сценичната версия са на Стайко Мурджев, а музиката на Петър Дундаков. 

Магичното шекспирово слово ще кореспондира със зрителите през визията на съвремието ни, а авторът на сценографията и костюмите е Никола Налбантов.   

427 години – толкова отброява ходът на времето от написването на една от най-известните пиеси на Бардът на Ейвън, както често е наричан Шекспир. Историята на двамата влюбени от Верона обаче не спира да  вълнува, а поставянето на "Ромео и Жулиета" е истинско предизвикателство за всяка трупа, казва Стайко Мурджев. 

Той определя процеса на работа по спектакъла като много емоционален, труден и съдбовен за него на много нива, каквато е и самата пиеса – многопластова. Всъщност такива са всички шекспирови пиеси, според него, а на пловдивска сцена той вече е поставял "Укротяване на Опърничевата".

"Има значение какъв е зарядът на взаимоотношенията и дали те прехвърлят рампата към зрителя днес", казва още Стайко Мурджев и добавя: "Дали се случва връзката между Шекспир през актьора към зрителя, за да се потопи той в този свят на сцената".

За младия Спартак Николов, който на сцената е Ромео, предизвикателството да се докосне до гения Шекспир е било огромно. Същото споделя и Елеонора Иванова, на която Стайко Мурджев поверява ролята на Жулиета.

Езикът на Шекспир е изпитание, с което актьорите са се справили с помощта на консултанта Сава Драгунчев, подчертава още Стайко Мурджев.     
                      
За да поведе зрителя към модерната приказка за пътя на голямото обичане, криволичещ през зъбатите скали и нежните поля на човешката съдба, докато на сцената оживяват късчета неистови желания и цветен мрак, а великите любовници на Шекспир са вечно живи въпеки смъртта.

Репортажа на Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията, съобщи гръцкият енергиен министър Теодорос Скилакакис. Гръцкият министър на енергетиката Теодорос Скилакакис съобщи пред медиите за сътрудничество с България и Румъния по осигуряване на енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени. Изгражда се..

публикувано на 10.09.24 в 12:54
Залети от р. Струма къщи край Благоевград.

Компрометирани диги на р. Струма в района на Радомир създават риск от наводнения

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски, организатор на хидротехнически район Перник към "Напоителни системи". В местността "Арбанаси" край Радомир от близо 15 години..

публикувано на 10.09.24 в 12:37
Румен Леонидов

Румен Леонидов: Крапчев прави всичко възможно Македония да се присъедини към България

Когато говорим за Данаил Крапчев, въпреки патриотичните си виждания, той не е от тези, които само вика, "ура и България над всичко". Той има и редове, написани с болка, твърди, че българите сме с къса памет и казва: "България трябва да събере душата си". Това каза писателят Румен Леонидов в интервю пред БНР за Данаил Крапчев, който издава..

публикувано на 10.09.24 в 12:32
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Какви са нагласите в Сливен преди старта на предизборната кампания?

Предстои поредната предизборна кампания, която се очаква да бъде наситена със скандали. Тя все още не е започнала, а част от партиите влязоха във водовъртежа на разцеплението. Други се снишиха, за да не би и в техния двор да дойде проклятието на вътрешните скандали и обвинения. Трети се изгубиха от политическия  хоризонт и се скриха, без да е..

публикувано на 10.09.24 в 12:32

Проект на извънсъдебно споразумение: "Шейново" да плати 70 000 лв. на едно от семействата с разменените бебета

Столичната АГ болница "Шейново" ще плати 70 хиляди лева на едно от семействата на разменените преди две години бебета - това предвижда проект на извънсъдебно споразумение между двете страни, научи "Хоризонт". Инициативата за споразумението е на пострадалото семейство, а съгласие за сключването му трябва да бъде гласувано от Столичния общински..

публикувано на 10.09.24 в 12:25

Кюстендилци: Такса смет да се определя според реалните ползватели на имота

Кюстендилци имаха възможност чрез анкета на общината да кажат и предложат как да се определя такса смет от 1 януари догодина. Общините трябва да преминат към нова методика и основа за определяне на такса смета от следващата година. Наредбата дава избор между 3 варианта – да се определя според броя членове на домакинството и ползващите даден..

публикувано на 10.09.24 в 12:19
Украински военни, 15 февруари 2024 г.

Русия съобщи за свалянето на над 140 украински дрона

144 украински безпилотни летателни апарата са били унищожени или прехванати тази нощ над девет региона на Руската федерация. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи ударите като "незаконна терористична акция". Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 20 украински безпилотни самолета около Москва...

публикувано на 10.09.24 в 12:11