Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има повече от едно централни места където да се направи Национален музей

Манифест за Национален музей

| Интервю
Мартин Заимов и Станка Желева
Снимка: Ирина Недева

Манифест за Национален музей инициираха Мартин Заимов и Станка Желева

"Това е една обединителна, общонационална кауза. За всеки българин е важно да има такъв музей. Голяма част от хората дори не осъзнаваме огромното невероятно богатство. То трябва да бъде показано и разказано по един модерен начин", коментира пред БНР художникът Станка Желева. 

Тя подчерта, че в България има страшно много музеи, като само в София те са почти 50. 

В НИМ би трябвало да бъде представена богатата история на България, но той е доста недостъпен с обществения транспорт, отбеляза Желева единия от проблемите. И добави, че освен това е в сграда, която е непригодена за неговите нужди

"Музеят се помещава на разгъната площ 3300 кв. метра. Много малка част от експонатите могат да бъдат изложени. Музеят разполага с 600 хил. експоната в хранилища. С малкото неща, които са изложени в този музей, ние нищо не можем да разберем за нашата история", смята тя. Според нея ние сме национално комплексирани, защото не си познаваме историята.

По думите ѝ такъв музей трябва да бъде в центъра на града и той да показва най-важните артефакти. Тя даде пример с ЦУМ и каза, че би било голям жест собственикът му да го предостави за тази цел, с което да покаже, че е истински патриот. 

"Единственото нещо, което пречи за каквото и да било, са хората. Ако искаме нещо, нищо не пречи", подчерта от своя страна финансистът Мартин Заимов.

"Дойде му времето да разберем, че материалната интерпретация на света не е единствената, да разберем, че ние не сме периферия, а център, че ние сме достойни хора. Има много причини. Историята е една от водещите музи, но не единствената. Музеят е въпрос на много сюжети, свързани с всеки един от нас". 

Според него е много важно да преодолеем чувството си за малоценност. По думите му този музей е изразител в някаква степен на еволюцията на нашето общество.

"Мисълта, разумът, мечтите са много преди парите. Парите са винаги резултат. Те няма как да бъдат условие за каквото и да било - това е много тежка илюзия. Музеят не е материалистична цел, музеят е духовна цел", изказа мнението си Мартин Заимов. 

Интервюто на Ирина Недева с Мартин Заимов и Станка Желева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян

С публикация в социалните мрежи, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че единственото, което прави неговата партия в момента е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализация на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза...

публикувано на 03.08.24 в 11:00

Ръст на българите, предпочели почивка в Пиерия през юли

Повече българи в сравнение с миналата година са предпочели през юли почивка в гръцката област Пиерия, съобщават хотелиерите. Румънците пък пътуват със самолет до островите, за да избягват чакане по границите. Рязко намаление на румънските туристи с 40% отчитат хотелиерите в област Пиерия. Там се намират популярните за туристите от балканските..

публикувано на 03.08.24 в 10:50

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Фотоколаж: Силвия Петрова

Международните новини на седмицата

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток. Политическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му.  Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната..

публикувано на 03.08.24 в 10:05
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил. хектара черупкови плодове. 13 млн. лв., е бюджетът, който фонд Земеделие ще разпредели по..

публикувано на 03.08.24 в 09:20
с. Славейно

В Славейно продължават честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Честванията на 121-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание продължават в родопското село Славейно. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Честването ще започне в църквата "Св. Пророк Илия", с панихида в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.  Програмата предвижда..

публикувано на 03.08.24 в 09:05