Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мими Христова донесе пето отличие от ЕП по борба

Мими Христова
Снимка: БТА

Мими Христова спечели пети медал за България на европейското първенство по борба в Букурещ, след като победи литовката Дануте Домикайтите в схватка за бронза.

Христова направи много силен турнир, връщайки се в олимпийската категория 68 килограма. На старта тя победи румънката Мария Ницу с техническо превъзходство, след което се справи с европейската шампионка и носителка на четири медала на световни първенства Кумба Ларок от Франция. На полуфиналите Христова отстъпи драматично на украинката Тетяна Рижко с 6:7 и така стигна до мач за бронз.

В тази схватка интрига нямаше. Христова улови рано съперничката си, взе преднина от шест точки и тушира Домикайтите след само 80 секунди на тепиха.

"Представих се добре, но изгубих неприятно на полуфиналите. Може би е трябвало така да стане. Подцених самата среща вчера. Никога не знаеш как ще протече една схватка, много силни боркини загубиха на това първенство", каза тя след двубоя за третото място.

"За Токио успях да взема квота на 68 борим се сега и за Париж. Олимпиадата чука на вратата, че даже влиза през нея".

Преди Христова и Селишка, бронзови отличия за България спечелиха още Едмонд Назарян, Абу-Муслим Амаев и Кирил Милов. Евелина Николова пък е на финал утре.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Томова с труден съперник на старта в Париж

Шестима наши във втория ден на Игрите в Париж

Шестима български спортисти в 4 вида спорт ще участват във втория състезателен ден на Олимпийските игри в Париж.  Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева стартира участието си в квалификациите за многобоя в спортната гимнастика. Тя ще играе само на три уреда - греда, смесена успоредка и прескок. Късно снощи при мъжете Кевин Пенев зае..

публикувано на 28.07.24 в 07:07
Призьори - първи ден

Призьорите от първия ден на Олимпиадата в Париж

Финали от първия ден на Олимпийските игри в Париж - 13 дисциплини: спортна стрелба, 10 метра пушка смесено отборно състезание: 1. Китай (Юйтин Хуан и Лихао Шън) 2. Република Корея (Джи-хьон Към и Ха-джун Парк) 3. Казахстан (Александра Ле и Ислам Сатпаев) синхронни скокове във вода от 3-метров трамплин, жени: 1. Китай (Яни Чан и Ивън Чън) - 337.68..

публикувано на 28.07.24 в 06:51
Кевин Пенев и Милко Танкушев (старши-треньор на националния отбор по спортна гимнастика)

Кевин Пенев 42-и в квалификациите в спортната гимнастика в Париж

Кевин Пенев не успя да преодолее квалификациите на турнира по спортна гимнастика за мъже при дебюта си на Олимпийски игри във френската столица Париж. Националът представи стабилно програмата си и събра сбор от 77.361 точки, което му отреди 42-а позиция в крайното класиране. Пенев получи оценка от 14.000 точки на прескок и за двата си опита. На..

публикувано на 27.07.24 в 23:47
ЦСКА София - Хебър

ЦСКА София надигра Хебър, Чорбаджийски с дебютен гол

ЦСКА София постигна първа победа за сезона в Първа футболна лига след комфортен домакински успех с 3:1 срещу Хебър (Пазарджик). Станислав Шопов и Марселино Кареасо се разписаха преди почивката, а през втората част Георги Чорбаджийски вкара първия си гол с червената фланелка в елита. Почетен гол за Хебър отбеляза Набил Макни. "Червените" диктуваха..

публикувано на 27.07.24 в 21:06
Макс Верстапен

Верстапен спечели квалификация за място в Белгия, но Льоклер потегля първи

Макс Верстапен беше най-бърз в квалификацията за място преди неделния старт от световния шампионат по автомобилизъм във Формула 1 - "За голямата награда на Белгия", но заради наказание ще започне с 10 места назад в стартовата решетка. От първа позиция ще стартира Шарл Льоклер. Пилотът на Ред Бул направи най-бърза обиколка на пистата "Спа", дължа..

публикувано на 27.07.24 в 20:02
Станимира Петрова

Станимира Петрова започва срещу световната шампионка в Париж

Станимира Петрова ще срещне в осминафиналите на олимпийския турнир по бокс в Париж действащата световна шампионка и бронзова медалистка от Игрите в Токио 2020 Хуан Сяо-вън (Тайван). Поставената под номер 1 в категория 54 килограма българка, световна шампионка от Джеджу 2014, двукратна континентална шампионка и двукратна златна медалистка от..

публикувано на 27.07.24 в 19:55
Радослав Росенов

Въпреки аркада, Радослав Росенов стартира с успех на олимпийския турнир по бокс

Радослав Росенов започна с победа участието си на Олимпийските игри в Париж. В категория 63,5 килограма националът победи с пълно съдийско единодушие  - 29:28, 30:27, 30:27, 30:27, 30:27, бронзовия медалист от световното първенство през 2024 година Баходур Усмонов от Таджикистан. Росенов, който е трикратен носител на купа "Странджа", имаше..

публикувано на 27.07.24 в 19:01