Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаващо находище на газ беше потвърдено край Кипър

Снимка: БГНЕС

Природен газ с отлично качество и висок потенциал за производство бе потвърден край Кипър. Успешното завършване на оценъчния сондаж в находището "Кронос-2" обявиха италиано-френският консорциум, който управлява блока, и енергийното министерство в Никозия. Новият депозит може да ускори енергийната програма на Кипър за доставка на газ за Европа. 

Кладенецът "Кронос-2", в който бе извършено сондирането, се намира в блок 6 на кипърската офшорна зона, на около 160 км югозападно от острова и на 3 км от участъка "Кронос-1", където бе направено първоначалното проучвателно пробиване.

Новите изследвания са установили наличието на колона от природен газ, надвишаваща 115 метра и свързваща двете полета.

Извършеният пълен тест е доказал високото качество на залежите и големия производствен капацитет на резервоара, обявиха от италианската компания "Ени" и френската "Тотал", които в консорциум са лицензирани за управление на блок 6.

Находището "Кронос" /с проучвателни кладенци 1 и 2/ е тяхното трето откритие на природен газ в този блок /заедно с "Калипсо" през 2018 г. и "Зевс" през 2022 г./.

Компаниите и кипърското министерство заявиха, че обмислят начини за оптималната експлоатация на депозитите, което включва доставка на газ за Кипър, региона и Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

400 хиляди интелигентни електромера ще бъдат монтирани в Кипър

В домакинства и фирми в Кипър ще бъдат инсталирани 400 000 интелигентни електромера. Победителят в завършилия търг за изпълнението на проекта ще бъде обявен до края на февруари, съобщиха от Кипърската електрическа компания. Доставката и монтирането на..

публикувано на 13.02.24 в 01:51

Кипър дава 36 млн. евро за закупуването електрически превозни средства

Правителството на Кипър започва предоставянето на субсидии на обща стойност 36 млн. евро за закупуването на електрически превозни средства. Целта е до 2035 г. всички новорегистрирани автомобили в страната да са електрически.  Третият план за насърчаване..

публикувано на 08.02.24 в 04:38

Кипър - акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция

Намерението на Република Кипър да участва като акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция (през остров Крит) със сума до 100 млн. евро бе официално потвърдено от правителството днес. Тя се подкрепя от ЕС..

публикувано на 07.02.24 в 22:57

Кипър ще субсидира енергийната модернизация на големи фирми

В Кипър започва нова програма за субсидиране на енергийната модернизация на големи фирми, която е на стойност 17 млн. евро, осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост. В същото време правителството увеличава данъчните облекчения на компаниите за..

публикувано на 06.02.24 в 05:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и..

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от..

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на..

публикувано на 30.04.24 в 10:29

Простреляното във Враца дете е изведено от реанимацията

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност в "Пирогов" след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Вечерта на 13 април т.г., хеликоптер транспортира по спешност 2-годишното дете след..

публикувано на 30.04.24 в 10:28

Полицията в Кюстендил с мерки за безопасност за предстоящите празници

Създадена е организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници в Кюстендилския регион, съобщават от Областната дирекция на полицията. Особено около..

публикувано на 30.04.24 в 10:22