Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаващо находище на газ беше потвърдено край Кипър

Снимка: БГНЕС

Природен газ с отлично качество и висок потенциал за производство бе потвърден край Кипър. Успешното завършване на оценъчния сондаж в находището "Кронос-2" обявиха италиано-френският консорциум, който управлява блока, и енергийното министерство в Никозия. Новият депозит може да ускори енергийната програма на Кипър за доставка на газ за Европа. 

Кладенецът "Кронос-2", в който бе извършено сондирането, се намира в блок 6 на кипърската офшорна зона, на около 160 км югозападно от острова и на 3 км от участъка "Кронос-1", където бе направено първоначалното проучвателно пробиване.

Новите изследвания са установили наличието на колона от природен газ, надвишаваща 115 метра и свързваща двете полета.

Извършеният пълен тест е доказал високото качество на залежите и големия производствен капацитет на резервоара, обявиха от италианската компания "Ени" и френската "Тотал", които в консорциум са лицензирани за управление на блок 6.

Находището "Кронос" /с проучвателни кладенци 1 и 2/ е тяхното трето откритие на природен газ в този блок /заедно с "Калипсо" през 2018 г. и "Зевс" през 2022 г./.

Компаниите и кипърското министерство заявиха, че обмислят начини за оптималната експлоатация на депозитите, което включва доставка на газ за Кипър, региона и Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

400 хиляди интелигентни електромера ще бъдат монтирани в Кипър

В домакинства и фирми в Кипър ще бъдат инсталирани 400 000 интелигентни електромера. Победителят в завършилия търг за изпълнението на проекта ще бъде обявен до края на февруари, съобщиха от Кипърската електрическа компания. Доставката и монтирането на..

публикувано на 13.02.24 в 01:51

Кипър дава 36 млн. евро за закупуването електрически превозни средства

Правителството на Кипър започва предоставянето на субсидии на обща стойност 36 млн. евро за закупуването на електрически превозни средства. Целта е до 2035 г. всички новорегистрирани автомобили в страната да са електрически.  Третият план за насърчаване..

публикувано на 08.02.24 в 04:38

Кипър - акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция

Намерението на Република Кипър да участва като акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция (през остров Крит) със сума до 100 млн. евро бе официално потвърдено от правителството днес. Тя се подкрепя от ЕС..

публикувано на 07.02.24 в 22:57

Кипър ще субсидира енергийната модернизация на големи фирми

В Кипър започва нова програма за субсидиране на енергийната модернизация на големи фирми, която е на стойност 17 млн. евро, осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост. В същото време правителството увеличава данъчните облекчения на компаниите за..

публикувано на 06.02.24 в 05:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, ще останем непоколебими пред лицето на злото

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания...

публикувано на 14.07.24 в 15:16
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва..

публикувано на 14.07.24 в 13:44