Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Vulgar Display of Power. Володя, върни кучето на Бойко!

| Коментар

Уважаеми слушатели и скъпи съучастници, вие слушате моята традиционна петминутка за размисъл и веселие в стил диаболичен пънк-рок.

Щом слушате, значи мислите и съществувате, следователно имате жизнени показатели, а това вече е повод за веселие. ***

Последният петък светът бе разтърсен от недотам загадъчната смърт на Алексей Навални.

Бойко Борисов, Володимир Зеленски и много други световни политици мигновено заявиха, че това е политическо убийство, което ликвидира най-популярният и радикален критик на руския президент Владимир Путин.

Разбира се, нито Борисов, нито Зеленски могат минути след убийството да разполагат с точна информация за фактите около смъртта на политическия затворник.

Но, разбира се, тези лидери (и много други по света) си позволяват тази лирическа волност - че Навални е конкретно и еднозначно убит, защото независимо от точния механизъм на смъртта, факт е, че Навални беше политически затворник и умря в затвора, където лежеше по фабрикувани обвинения. Дори да не е бил подложен на най-тежките процедури от руските затвори; дори смъртта му да е била в някакъв смисъл “естествена”, той пак е жертва на режима - човек загинал по политически причини.

А обвиненията, по които го съдеха, бяха толкова нелепи, че и нашият така наречен Нотариус би се срамувал да ги скалъпи толкова дърварски. Руското правосъдие дори не имитираше законност при цялата саморазправа с Навални - и си мисля, че това беше нарочно - арогантна демонстрация на сила и произвол.

Понеже съм следил делата срещу Навални, мога да кажа, че наистина те съперничат по здравина на аргументацията с някоя имотна измама на нашия Нотариус или кой да е евроцент от Околосъдебната система на България.

Аз така наричам кръговете от лобисти, които ходатайстват по периферията на съдебната система, за да създават и решават скъпоструващи проблеми с правосъдието. Специално за тях въведох термина Околосъдебна система - тя съществува благодарение на такива смели мъже като Нотариуса, които рискуват живота си, за да има поне някакво правосъдие. То е алтернативно правосъдие, което няма нищо общо със закона и правовия ред. Но все пак е някакво правосъдие, което все пак е по-добре от никакво. Без тия лобисти правосъдната система на България не знае как да работи. Тя други способи и механизми кажи-речи не познава. Околосъдебната система съществува, защото от нея има нужда - щом някакво явление има трайно присъствие в живота ни, значи то някому за нещо е полезно.

Както впрочем и Путин не е по някакво недоразумение на власт 20 и няколко години в една от най-сложните държави в света. Той е там, защото върши работа. Ако не върши работа, ще последва Навални - Путин отдавна е преминал точката, от която няма връщане назад. Това е термин, на руски се казва точка невозврата, а на английски point of no return.

По същия начин трябва да си даваме сметка, че Борисов и Пеевски неслучайно са толкова години в авангарда на политическия ни живот и сенчестите работи. Те са хора с качества, иначе отдавна да са ги ликвидирали политически или икономически.

Тук правим обратен завой към основната тема - смъртта на Алексей Навални и реакцията на Бойко Борисов, който заяви, че Навални е убит от Кремъл, затова трябва да помагаме на Украйна.

Зложелатели припомниха на Борисов, че е подарявал куче на Путин, а сега се прави на ястреб и едва ли не си иска кученцето обратно. Даже според мен Мария Габриел трябва да напише една дръзка дипломатическа нота с неучтив тон и фамилиарно обръщение: Върни кученцето Бъфи на Нашия лидер, престъпен кървав диктаторе, Путине!, нещо такова. 

Денков примерно няма да може да напише такава нота, затова си мисля, че няма и да стане външен министър.

Та това кученце, което Борисов подари на Путин през 2010, ако е живо, трябва да е вече ветеран на 14 години почти - патриаршеска възраст за неговия род.

Историята на това куче е любопитна. То имаше общо три имена - Йорго, Арес и Баффи.

При раждането си в кучкарника на Борисов то е наречено Йорго, но при подаряването на Путин кучето вече носи името Арес - бога на войната.

Макар че исторически погледнато през 2010 Путин беше водил само две войни и все като премиер - Втората чеченска* и Петдневната война в Грузия от 2008*. И тогава Путин не беше токсичен - с Буш имаха добър диалог, с Обама правиха символичен "рестарт на взаимоотношенията". С Европа да не говорим какъв бизнес и още нещо въртеше г-н Путин. Така че поведението на Борисов към онзи момент не е по-укоримо от поведението на Колективния Запад.

Явно и Путин тогава не се е възприемал като голям пълководец, защото не запази името Арес за кученцето. След като отнесе животинката в Русия, Путин си направи грандиозна пиар кампания. Забрави за Арес-Йорго и обяви национален конкурс за име на новия си домашен любимец.

Конкурсът беше голямо федерално събитие, цялата необятна страна се вълнуваше от името на българското кученце.

В крайна сметка конкурса спечели 5-годишният Дима Соколов, който предложи името Баффи. Малкият кръстник Дима бе приет в една от резиденциите на Путин с всички салтанати и федерални телевизии. Тоя Дима и той трябва да е пораснал, дано да не лежи някъде по украинските поля!

Но през 2010 Путин все още беше вегетарианец в политически смисъл - постоянните пиар кампании го представяха като добър чичо, който милва тигри, спасява тюлени и гушка дечица. И беше водил само две малки войни, и то като премиер - в президентска държава.

А сега вече не е вегетарианец, а отличен канибал - и си прави пиар с методично унищожаване на враговете си - арогантно и хладнокръвно…

…приключиха с Навални най-накрая,

изписаха му ореол голям;

и ние също искаме във Рая -

не бързаме обаче за натам!

* В началото на Втората чеченска война Путин е премиер в кабинета на Елцин. По време на 5-дневната война в Грузия временно се беше понижил до премиер в кабинета на “президента” Медведев. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи. Около 14.00 ч. в двора на училището децата играят футбол. Става спречкване между битото дете..

публикувано на 30.04.24 в 18:18

България е изпратила поредната военна помощ за Украйна

От Министерството на отбраната съобщиха, че България вече е изпратила поредната военна помощ за Украйна. Министерството не посочва директно какво е изпратено заради класифицирания характер на помощта. Тези действия идват след решение на Народното събрание, което през февруари прие да се пратят в Украйна ракети с отпаднала необходимост.

публикувано на 30.04.24 в 17:52
Румен Александров, постоянен представител на България в ЕС

България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"

"В чувствителни области, вкл. външната политика на ЕС, разширяване, бюджет на Общността, трябва да се запази вземането на решения с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на страните членки с тях" - това заяви постоянният представител на страната ни в ЕС Румен Александров, който представляваше България на..

публикувано на 30.04.24 в 17:47

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23

Над 11,8 млрд. лева е фискалният резерв към края на март

Над 11,8 милиарда лева е фискалният резерв към края на март, сочат данните на Министерството на финансите. Към тази дата хазната е на излишък с близо 404 милиона лева.  При предаването на кабинета вече бившият министър на финансите Асен Василев обяви, че оставя хазната с резерв от 9,9 милиарда лева, но още същия ден вицепремиерът в служебния кабинет..

публикувано на 30.04.24 в 17:18
Снимката е илюстративна

Гръцките медии: Цели хотели са ангажирани от българи

Активен е обменът на туристи между България и Гърция, посочват гръцките медии днес. На Халкидики има цели хотели, ангажирани за Великден от българи. Под заглавие "Гърция е втора най-предпочитана страна за българските туристи" днес медиите публикуват данни от проучване на българския Национален статистически институт. След Турция българите..

публикувано на 30.04.24 в 17:14