Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво не ни достига, за да разберем, че зависимостта е болест?

Двама реабилитирани зависими с личната си история: Мислехме, че сме на върха на света!

"Първата крачка е ти да кажеш, че имаш нужда от помощ"

Отдавна философията, науката и религията разглеждат човешкото тяло като единство на дух и материя. Отдавна търсят връзката между тях. Отдавна търсят пътя на щастието в синхрон между двете. Вече знаем, че "връзката" между физическото и умственото битие е нервната система. Макар и последната никога да не е била проумявана напълно. Стари са опитите да бъде манипулирана, да бъде управлявана, така че човек да се чувства, поне за малко, напълно щастлив. Човечеството открай време е открило лесен начин за това чрез различни форми на зависимости, които се превръщат в лесен метод да "избягаш" поне за кратко от света. Да се чувстваш щастлив, дори и без причина в един измислен свят. Докато рушиш създаденото в реалния.

Какво не ни достига, за да разберем, че зависимостта е болест? За проблемите в обществото вследствие употребата на психоактивни вещества или употребата е вследствие на проблемите в обществото - това е темата в "Нощен хоризонт"

Ана, Мина Варсано-Варийска и Ники (от ляво на дясно)

"Горда съм, че днес тук са Ани и Ники, сподели за БНР Мина Варсано-Варийска, основател на център за терапия на зависими "Отново Аз" и главен терапевт.

А Ана и Ники са реабилитирани зависими

"При мен всичко започна на много млада възраст - на 13 години, като повечето младежи на тази възраст започнах с марихуана, а в гимназията преминах през купища други наркотици и накрая стигнах до хероина, който беше най-пагубният от всички наркотици за мен.

Чак на 20 годишна възраст успях да намеря изход от всичко това, когато родителите ме изпратиха в лечебно заведение. Там се запознах с Мина и имах възможността да се включа в този прекрасен проект и да мога да участвам в "Отново Аз", за да съм насреща за хора, които искат да се спасят, както за мен е имало помощ.

Когато употребяваш наркотици си мислиш, че си на върха на света и никой не може да разбере, че си в контрол на цялата ситуация, когато реално не си. Не исках да приема реалността, че съм подвластен на нещо, мислех, че аз съм най-силен, че няма нищо над мен, но реалността беше, че аз бях една черупка за зависимостта си по това време, сподели пред "Нощен Хоризонт" Ники.

Днес той е на 22 години, щастлив и спасен от зависимостите чрез много голямата помощ на семейството и хора, които му повярват и не го изоставят. 

"Беше ми трудно първо да призная, че съм зависима, аз съм в момента на 23 години, а се лекувам от 19 годишна. Родена съм в България, но израснах в Люксембург като ученичка, а там е характерно, че на много млада възраст се започва с алкохола, каза за "Хоризонт" Ана.

"Мислех, че това е нещо нормално и аз исках също да експериментирам. Сама пробвах от алкохола, от тревата, но не знаех колко далеч мога да стигна...

На 18 г. започнах с други субстанции, но аз имам и хранително разстройство, анорексия с булимия, не се харесвах как изглеждам.

Имах зависимост и към алкохол, и към наркотици - още в първия момент, в който пробвах, знаех, че ще стана зависима, но това не ме притесняваше, просто си мислех, че това е новият ми начин на живот...

Аз тогава не исках и да се справям...но започнаха психозите, не можех да спя, гледах колко мога да издържа...

Семейството ми беше първото, което реагира, сестра ми, казаха ми, че така не може да продължава, те ми помогнаха да започна лечение, разказа още Ана.

Тя е за шести път се лекува в центъра "Отново Аз", била е и по психиатрии, в други центрове:

"Сега вече разбирам, че най-после съм готова да кажа - СТОП, да ми се помогне от други хора, защото осъзнавам, че сама не мога да се справя, няма как, поне в моя случай..., сподели още Ана.

Ани и Ники разказаха и за кампанията, която стартират - "Добри дела"


Зависимите, които се възстановяват, приготвят топла храна за бездомни хора, оказват помощ на възрастни хора, санитарна помощ, почистване на гористи площи. Центърът е и в процес на издаване на книга.

Програмата - Психосоциална рехабилитация за зависими от алкохол, наркотици, хазарт, хранителни разстройства "ОТНОВО АЗ" включва терапевтични групи, лична терапия, дисциплинарна работа със зависими по стандартите на психосоциалната рехабилитация. Възможност за избор на времева рамка 1, 3, 6, 9 месеца, в зависимост от нуждите на резидента.

Екипът е от психолози, терапевти по зависимости, хора с личен опит и сертифицирани в областта. Допълнителна медицинска грижа от лекарски екип и проследяване от психиатър.

"Сега разбирам колко път са изминали Ани и Ники, колко трудно им е било, да терапевтичният подход е до живот, но тяхното прераждане, това, че Ники е вече социален асистент, ще ходи и на едно обучение, той е една от моите гордости, защото това е лекът за тази болест - да може човек да се върне към правилата и ценностите, защото когато те са потъпкани по време на употребата и злоупотребата, човек много трудно се връща към тях, нужна е много дисциплина и работа, много доверие, изтъкна за БНР Мина Варсано-Варийска.

Освен психотерапия, трудотерапия, индивидуални консултации, работа с близки на зависими, програмата включва и следните образователни дейности: Интензивно изучаване на чужд език, писмено и говоримо (английски и френски); Курс по готварство; Уроци по пиано и солфеж; Интензивен курс по фотография, операторско майсторство; Духовни практики - йога, бойни изкуства, грънчарство, ръкоделие, дърворезба и други дейности, насочващи към ценности, духовност и култура; Възможност за дистанционно търсене на работа, след 6-ия месец; Помощ при намиране на подходяща работа, в зависимост от личността на резидента.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59