Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Инструментите за въздействие върху политическата ситуация в Русия отвън са крайно ограничени"

Ангел Григоров: По-скоро няма да разберем причината за смъртта на Навални. Тя ще бъде прикрита

"Репресивните мерки в Русия се засилват през последните години"

| Интервю
Ангел Григоров
Снимка: Силвия Великова

"По-скоро няма да разберем каква е причината за смъртта на Алексей Навални. Тя ще бъде прикрита. Едва ли може да разчитаме на независима експертиза". Това обясни журналистът Ангел Григоров, бивш кореспондент на Националното радио в Москва. 
"Моментът, в който Навални беше осъден на 19 години за екстремизъм и изпратен в наказателна колония отвъд Полярния кръг, беше лесно да се предположи, че в един момент организмът му няма да издържи. Около 300 дни той прекара в т.нар. "наказателен карцер". Очаквано в някакъв смисъл и в същото време шокиращо".

Григоров цитира думите на известния руски журналист Сергей Пархоменко, който каза в своя канал в "Телеграм", че са убивали Навални в продължение на три години.

Бившият кореспондент на БНР в Москва коментира опасенията на някои анализатори, че тялото на Навални може да бъде задържано от властите в Русия в продължение на години.

"По закон съответните органи имат право да задържат тялото в продължение на 30 дни. На 30-ия ден трябва да го предадат на близките".

Той обаче не се нае да прогнозира дали ще бъде спазен законът. 

Ангел Григоров смята, че по-скоро няма да бъде позволено тялото на Навални да бъде изнесено в чужбина за аутопсия. 

Репресивните мерки в Русия се засилват през последните години, отбеляза Григоров.

"Те са много строги и ще се засилват още повече. Преди да излязат да протестират хората трябва много добре да си помислят какво може да последва – дали няма да си изгубят работата или пък да ги изключат от университета. В контекста на войната и на засилващите се репресии в навечерието на президентските избори, това е нормално".

Григоров анализира възможността съпругата на Алексей Навални – Юлия, да се превърне в обединител на руската опозиция. Той не очаква Юлия Навалная да се върне в Русия.

"Това не би било най-доброто решение. Все пак Алексей и Юлия имат две деца, за които някои трябва да се погрижи".

Григоров обясни, че руските опозиционери се намират или в чужбина – като Гари Каспаров и Михаил Ходорковски, или в затвора – като Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза.

"Алексей Навални беше една много ярка личност, много силен лидер. Това по някакъв начин пречеше на консолидирането на опозицията. Използваше се  и от властта. Дали смъртта му и символът, в който се превърна Навални, ще допринесе за обединението на руската опозиция, предстои да разберем. Не изключвам тази възможност". 

Григоров обаче отбеляза, че инструментите за въздействие върху политическата ситуация в Русия отвън са крайно ограничени.

"В Русия няма парламентарно представена опозиция". 

Ангел Григоров анализира ефекта, който би се постигнал при засилване на санкциите срещу Русия.

"Не мисля, че западните санкции по някакъв начин сериозно ще променят положението - мисленето на хората в Кремъл, а и позицията на повечето руснаци. В контекста на войната санкциите имат по-скоро мобилизиращ ефект за населението. То се мобилизира около фигурата на президента. Санкциите имат, в някакъв смисъл, дори обратен ефект. Култивира се негативното отношение към Запада". 

Журналистът очаква победа на Владимир Путин на предстоящите президентски избори в Русия.

"Очаквам подкрепа от руснаците. Ако трябва ЦИК ще помогне. Но не мисля, че е необходимо масово да се фалшифицират избори, защото по-голяма част от руснаците подкрепят Владимир Путин. Те няма кой друг да подкрепят. Системата е изградена по този начин".

Григоров обясни, че на фона на останалите кандидати, Владимир Путин изглежда изключително авторитетно.

"Но и да беше допусната алтернатива, Путин щеше да спечели". 

Бившият кореспондент на Националното радио в Москва очаква годишнината от началото на руската инвазия в Украйна - 24 февруари, да бъде отбелязана по някакъв начин. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50

50 000 животни в Шуменско - под засилен ветеринарен контрол

Мерки срещу разпространението на чумата при дребните преживни животни предприема Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.  32 огнища на заболяването са регистрирани в съседните Румъния и Гърция. На територията на България няма огнище на чумата. За първи път заболяването е регистрирано на Балканския полуостров през 2018 г., само едно..

публикувано на 09.08.24 в 13:00