Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването се задълбочават

| Репортаж
Снимка: Дончо Барбалов

Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се задълбочават. 

Очното в Шумен - пред закриване

Пример за тежката ситуация е очното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Заради хроничния кадрови дефицит то е пред закриване. В момента отделението се обслужва от 2 лекарки, които са в пенсионна възраст

Директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов заяви, че ръководството продължава активно да търси лекари офталмолози. Според него дори да бъде затворено очното отделение, ще има 6-месечен период, в който то може да възстанови работата си във всеки момент, в който бъдат назначени специалисти. 

"Работата в областните болници, изискваща спешност, не е привлекателна за медиците и те предпочитат да работят в доболничната помощ. Проблемът е от години и касае всички специалности", каза още директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов.

Пациентите няма да усетят липсата ни, увери д-р Снежана Начева, която в момента е началник на очното отделение в шуменската болница.

Преди дни стана ясно, че е в процес на лицензиране частна очна клиника в града, която ще работи със Здравната каса. 

"Предстои отваряне на очен медицински център. В него ще бъдат извършвани амбулаторни процедури. Нещата са в планов порядък. Могат да бъдат изпълнявани и някои спешни процедури през седмицата, засега. Центърът ще разполага със съвременна апаратура, каквато до момента в окръга липсваше", обясни д-р Начева. 

Когато се регистрира медицинският център, ще напуснем отделението, обяви тя и успокои, че пациентите ще могат да получат медицинска помощ в новия център. 

"Принципалът води с нас разговори да останем, но ние смятаме, че ще сме по-полезни в това ново нещо за шуменци". 

Обидени няма, заявиха и д-р Костов и д-р Начева. 

Според шуменци обаче градът вече е със затихващи функции. С подобни проблеми няма как да не продължи тъжната тенденция с текучеството от града. 

Болницата в Габрово; Снимка: Велина Махлебашиева
Поглед към Габрово 

Многопрофилната болница в Габрово и местната власт се ангажират да подкрепят финансово обучението на лекари и медицински специалисти, с условието да работят в отделенията на здравното заведение. Програмата за подпомагане на студенти беше обсъдена, предвидени са и средства в общинския бюджет. Мярката беше възприета като възможност за справяне с тежкия кадрови дефицит в болницата, която е основен стълб в здравеопазването в областта. 

Областните болници са търговски дружества, затова в кабинета на директора по-често става дума за плащания, оферти и цени. Заплатите са определящи за решаването на проблема с недостига на специалисти в болничната помощ.

Парите са увеличени с анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, но д-р Минко Михов не скрива, че той и колегите му са очаквали по-голям ръст на заплащането по клиничните пътеки:

"Всички пътеки са увеличени с различен процент. За нашия случай е 8,6% средно, което не е каквото очаквахме. Нещата с основните заплати ще се случат, но вероятно не в пълния обем, който сме планирали". 

Директорът на болницата прогнозира, че към 1 март ще бъдат достигнати основните работни заплати по сегадействащия колективен трудов договор, но за следващия:

"В момента започват преговори за нов Колективен трудов договор. Изискванията, които ще бъдат поставени пред нас като управляващи и областните болници да достигнем тези нива - аз нямам отговор на въпроса как ще ги финансираме. Като търговски дружества нямаме механизъм, по който да компенсираме това увеличение и на минимална работна заплата, и на основна заплата по КТД, освен чрез повишаване на приходите ни от Здравна каса. За нас ще бъде трудно да отговорим на ново предизвикателство в посока основни работни заплати".

Недостиг на лекари във всички отделения

Макар че финансовият резултат на болницата за миналата година е положителен, това не променя перспективата и не дава възможност да се осигурят заплати, конкурентни на тези в други медицински услуги в града, казва д-р Михов. Не достигат лекари и медицински сестри във всяко едно отделение. В спешното от 12-те щатни бройки за сестри, са заети 4. На ден минават от 60 до 80 пациенти и се обслужват от един лекар и една сестра, посочва началникът му д-р Цветан Христов.

Лекарите също са недостатъчно и се налага да идват медици от други градове, без тях трудно може да се осигури работата на болничните звена, категоричен е д-р Михов, но изтъква, че дефицитът на медицински сестри, акушерки и лаборанти е най-голям. Десетки са незаетите места за медицински специалисти, добави той.

Финансови стимули за привличане на млади хора

С разрастването на проблема, болницата и местната власт заедно търсят решение. Мерките за привличане на млади хора, които да се обучават за медицински сестри, акушерки и лаборанти минава през осигуряване на финансови стимули. Резултатите обаче ще дойдат след 4 години, тогава ще завършат стипендиантите, а болниците в цялата страна се нуждаят от спешни мерки. Затова освен на местно ниво, трябва да се помисли и на национално, счита д-р Михов.

В краткосрочен план се обсъжда възможността за обучение на възрастни за здравни асистенти чрез Бюрото по труда, както и въвеждането на професионално направление "Здравен асистент" в средното училище.

Репортажите на Мина Денева и Велина Махлебашиева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще донесе ли реформата в ТЕЛК повече негативи, отколкото плюсове?

По-кратки срокове и по-голяма прозрачност са част от целите в одобрената реформа на ТЕЛК. Предвиждат се освидетелстване по документи и разпределение на случаен принцип, както и създаване на нови комисии в лечебните заведения. Промените влизат в сила в средата на годината. Сега в страната действат 75 ТЕЛК комисии . По данни на Министерството..

публикувано на 11.04.24 в 10:55

Арх. Стефан Цонев: Около 65-70% от сградите са некачествено санирани

Около 65-70% от сградите са некачествено санирани , обяви пред БНР арх. Стефан Цонев.  Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти . Една..

публикувано на 11.04.24 в 10:48

Лидерът на кампанията за закона "Магнитски": За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България

" За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия ". Това заяви в интервю за БНР лидерът на кампанията на закона "Магнитски" Бил Браудър. "Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да..

публикувано на 11.04.24 в 09:50
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Предоставили сме системите за сигурност на крайно спорни хора

"Бях наясно, че ще ходим на избори, въпреки всичките "-лози", които се пънат и пънат да ни обяснят, че няма как да ходим на избори. То беше нарисувано. Тези хора се спъват на всяка крачка. Не може да им дадеш дълъг пробег и да им кажеш – карайте 4 години! Може да искаш да карат, ама те не могат." Това мнение изрази в интервю за БНР Татяна..

публикувано на 11.04.24 в 08:45

Малко по-евтина великденска трапеза прогнозират от ДКСБТ

Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам. Означава ли това обаче по-малки разходи за Великденските празници? "Има успокоение на цените, много стабилно пазарно равновесие. Цените са по-ниски в сравнение с миналата година...

публикувано на 10.04.24 в 09:30

Ще има ли изненади на вота и ще се състои ли разговорът между политиците и хората?

На 9 юни следва да се въздържим от участие като миманс , защото народът няма тази функция. Много важен въпрос ще бъде активността – колко от нас няма да се държат в политиката като на сеир и да се опитаме като общество и граждани да направим нужните корекции. Тази позиция застъпи в предаването "Преди всички" политологът доц. Албена Танева,..

публикувано на 09.04.24 в 09:45

Здравен абсурд: 47 преносими рентгена и ехографа за поликлиники, те обаче не си ги искат

Вчера се навърши една година от обявяването на абсурдна обществена поръчка на здравното министерство . С европейски пари за борба с кризи ведомството решава да купи апаратура за болниците и диагностично-консултативните центрове . Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими..

публикувано на 08.04.24 в 13:27