Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Лъвът няма да отстъпи позицията си на Зайо Байо

| Коментар

Има една древногръцка басня за лъва и магарето, в която се разказва как един ден лъвът и магарето станали добри приятели, отишли заедно да ловуват и хванали богата плячка. И тогава лъвът разделил плячката на три части и казал: „Едната част се пада на мен като цар на животните. Втората част ще я взема аз като съдружник. А третата част, ако някой я поиска, много зле ще си изпати!“ 

Поуката от тази басня е, че трябва да имаш обективна оценка за себе си и да не правиш съюзи с по-силните от теб. ПП/ДБ обаче никога не са имали обективна представа за себе си. Те обратно на действителността се мислят за царете на ситуацията и искат да разпределят политическата плячка така демократично и хармонично както лъвът от баснята. Драмата идва от сбърканите роли. ПП са просто неадекватни в самооценката, а ДБ считат, че техният морален авторитет е толкова голям, че могат да наложат на ГЕРБ и ДПС какво да правят. В баснята не е казано дали магарето е морално и е направило съдебна реформа в гората, но дори да е много морално и да иска справедливост за животните, лъвът няма да отстъпи позицията си на Зайо Байо, козата или маймуните. Просто такава е природата на живота.

В меморандума, който ПП/ДБ предлагат, има искане след ротацията нито един министър от евентуалния кабинет на Габриел да не може да бъде сменен от ГЕРБ, ако няма разрешение от пепейството. Настояват също така Денков да е външен министър, за да поддържат присъствие на евроатлантическия терен в противовес на ГЕРБ. Настояват и за реформа в службите до 1 юни тази година. Освен промяна в процедурата по назначаване на ръководствата на службите, ПП/ДБ говорят за засилване на сътрудничеството с чужди служби при положение, че нашите са максимално разградени. 

Забележете, че харвардските разбирачи предвиждат повишаване на прозрачността и включване на обществеността в диалога със службите. Първо, те затова се наричат навсякъде по света „тайни служби“, а не прозрачни служби. Не става да изкараме картотеките на площад „Александър Батенберг“ и който минава да може да ги чете и дава оценка за дейността на службите. 

И второ, задълбочаване на сътрудничеството с партньорски служби фактически означава нашите служби да бъдат в по-голяма степен на разпореждане, тъй като ние не можем да допринасяме с кой знае какво в подобен обмен. От 30 години насам нашите служби са подложени на постоянен натиск за реформиране с цел да се превърнат в удобно звено от веригата на претендента за глобално надмощие. Затова много внимателно трябва да се подхожда към подобни призиви и внушения. С тази формула големите партньорски служби задават оперативни задачи на нашите служби, които под етикета на сътрудничество изпълняват чужди стратегически цели и обслужват чужда геостратегия, докато България се разпада от неспособност да се самоуправлява.

В меморандума на ПП/ДБ има и следното безобразие: „Страните да не прибягват до договорки с други парламентарни сили“. Между ГЕРБ и ПП/ДБ няма истинска коалиция, има скандали и политическа война, затова ПП/ДБ се чувстват прецакани и в политическа изолация. ГЕРБ имат и други опции за управление, а ПП/ДБ имат само ГЕРБ. Затова би било много умно зебрите да не се правят на лъвове. 

Тази точка от меморандума е страшно обидна за всички останали партии, но най-много за ДПС, които бяха активни партньори в гласуването на съдебната реформа. 

Христо Иванов вкара Пеевски във властта, защото ДПС беше необходимо за промените в Конституцията. Христо не просто покани Пеевски, но направи исторически компромис за двойното гражданство. И ето, че сега ПП/ДБ решават вече да се освободят от Пеевски, като поставят ултиматум на ГЕРБ срещу договорките с други парламентарни сили. 

Те и германците искаха турците да дойдат сутринта, да им построят пътищата, да заведат децата им на училище, да изперат, да сготвят, да почистят, да изхвърлят боклуците и вечерта да се приберат в Истанбул, за да се наспят. И ако може сутринта пак да дойдат, да строят и почистват в Германия. Да, ама така не става. Когато вземаш, се налага и да даваш. 

В един следващ парламент ДПС ще са втора политическа сила, а ПП/ДБ най-вероятно няма да са част от парламентарното мнозинство. Затова е много жалко да виждаме как ПП/ДБ след като сляпо отвориха кутията на Пандора, сега блъфират за нови избори. А истината извън блъфовете е, че ДБ са в психологическа драма. 

Те искаха да осъществят съдебна реформа. Но тази реформа не е само нова структура. Тя е власт върху новата структура. И сега Христо Иванов, воден от амбицията да постигне много, е възможно да загуби всичко. А междувременно отключи и процеси, които могат да ликвидират държавата. Това е и причината за появата на този тъжен меморандум. Чрез него ПП/ДБ настояват да овладеят реформата, която съчиниха. 

За целта искат конкретна комисия да дава оценка за нравствените качества на кандидатите за позиции, избирани от парламента, тоест предлагат механизъм, с който да селектират по техен критерий кандидатите на ГЕРБ. През този механизъм ПП/ДБ си мислят, че ще контролират попълването на парламентарните квоти например за магистратските състави на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. Толкова наивно, та чак смешно. 

Магарето от баснята ще е щастливо и цяло, но само ако лъвът му позволи. Именно страхът, че ПП/ДБ не могат да овладеят кадруването в новата структура, по която следва да се излъчат новите висши магистрати, доведе до кризисната наглост с меморандума. Или ще кадруваме, или ще ходим на избори! 

Но когато ГЕРБ казаха, че са готови за избори, наложи се ПП/ДБ да станат внезапно любезни и отстъпчиви, защото се поставиха сами в позицията на мат. 

Един нов парламент с ново управленско мнозинство ще стъпи в подредената от Христо Иванов схема и може да превземе цялата съдебна власт. Тогава реформата на Христо Иванов ще е била напълно безсмислена. Затова ПП/ДБ, виждайки възможностите за групираме и в този парламент, са в лека паника и опитват да решат страховете си чрез ултиматум. 

Меморандумът е нахалаен, няма да мине, но след скандала партиите започнаха да се подготвят за избори, а ГЕРБ получи психологическо надмощие. Съдебната реформа на Христо Иванов зависи изцяло от Бойко Борисов и тази истина трябва да се каже. 

Но ГЕРБ също се изправят пред дилема. С по-слабите ли да управляват, които могат да въртят на малкия си пръст, или с по-силните, в чието уж партньорство могат някога да се окажат и мишена. След време ГЕРБ ще получи едно твърде силно ДПС, което няма да може да бъде заобиколено. Точно затова започнах с баснята на Бабрий за лъва и магарето. Но искам алармиращо да завърша с фразата на Еврипид: „Наглостта е най-лошата от всички човешки болести“.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00