Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилко Апостолов: Надявам се до края на годината да влязат биохраните като 2% от обществените поръчки

| Интервю
Стоилко Апостолов
Снимка: БГНЕС

Три министерства – на финансите, на икономиката и на околната среда и водите, подготвят проект на наредба за биопродуктите - да бъдат включени в обществените поръчки. Наредбата предвижда да бъдат заложени минимален дял биологични продукти -  храни и напитки. Това съобщи пред БНР д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биовселена" и съветник на министъра на земеделието за биопроизводството.

"Предложението е да се започне с 2% и да се увеличи с процент на година. В наредбата всички поръчки - за кетъринг, болници, детски градини, училища, социални грижи, държавни институции – представителни храни и напитки, армия, полиция и вероятно и вината, ще влязат", обясни Апостолов.

Наредбата се очаква скоро да излезе, в момента е на съгласуване и предстои да се публикува за обществено съгласуване. 

"След от около 15 години настояване от сектора това вече може да се случи", припомни д-р Апостолов.

Според него досега това не е станало заради съпротивата на статуквото - фирми, които традиционно участват в обществени поръчки, и да се слага най-ниска цена в критериите. "Може би назря моментът", надява се съветникът на министъра на земеделието.

"При положение че държавата харчи годишно 40 млн. лв. и се субсидира боипроизводството, и не се купува и един грам от тези продукти, е парадокс. В изложението в Нюрнберг за биохрани имаше данни, че във Виена и Копенхаген храненото е 100% биопродукти и доставят свежа и прясна храна на децата", обясни Стоилко Апостолов в предаването "Преди всички".

И допълни: 

"Такава е политиката на ЕК, сега вече имаме едно задължение в рамките на този стратегически план, тъй като ЕК постави ясни критерии и показатели, които трябва да изпълняваме. Ние сме си заложили 10% биологично производството до 2030 г. в нашия екшън план, а до 2025 да постигнем 5%, което е обвързано като индикатор в ПВУ. Ако нямаме до 5% от земята за биопроизводство, държавата има риска да поеме всички разходи и да плаща от собствения си бюджет".

"Наредбата трябва още от тази година да влезе в сила и се надявам, така че и производителите да се подготвят", сподели д-р Апостолов. Той припомни, че не става "от днес за утре", защото биопроизводителите имат преходен период от 3 години, ако сега започнат, след 2 години ще получат сертификат за биопродукти. 

Той прогнозира и оскъпяване, което се смята за нормално, защото около 30% е по-скъпа биологичната храна, "тя е по-хранителна с по-малко водно съдържание".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.   Общо 250 участници, 68 от които ученици,..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59