Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусната българска храна се прави в домове с традиция

Какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти

Жельо Тодоров - Джоко
Снимка: Добринка Добрева

Жельо Тодоров, известен като Джоко, е автор на кулинарния канал "Yami, Yami". Неговите филми в YouTube имат 50 000 абонати и над 1 млн. гледания.

Почитателите на рецептите за домашно приготвени меса са от цял свят. Тодоров проявява интерес към храната още от детските си години, а неговата майка е държала двамата ѝ синове да са сръчни в кухнята. 

По-късно Тодоров завършва Селскостопанската академия и повече от 20 години се занимава професионално с меса, сирена и млека

За онлайн изявите го мотивират приятели и съмишленици в Полша, където живее през последните години. Те започват да го канят в техни кулинарни блогове и така Жельо отваря и свой канал, в който възражда стари български рецепти за приготвяне на месни деликатеси. 

За неговите енциклопедични познания, известният с кулинарната си кариера Мирослав Гочев, признава и в своята книга "Българска кухня в 4 сезона". 

Ценни съвети за храната, приготвена в домашни условия, какво е вкусното послание на "Yami, Yami" и какви са тайните на старите български рецепти, разказа в "Нощен Хоризонт" Жельо Тодоров.

"Целта ми беше чрез този канал стари български рецепти да се видят от младите хора и да останат, както се казва, за поколенията.

Издадох в Полша книга, тя предстои да излезе на английски език, а се надявам и по-късно на български да я има. 

Мога да кажа, че полската кухня е различна от българската, в нея няма толкова салати и сирена

А поляците пътуват и търсят чужди, различни рецепти, затова и аз така ги спечелих. В Полша може да се намери лютеница и чубрица дори, като тяхната чубрица е шарена сол, не е като нашата, те имитират нашата шарена сол, разказа още Джоко.

По думите му поляците много обичат нашата шопска салата, кебапчетата. 

В Полша имат много хубави картофи, но ги правят по различен от нас начин, затова когато им приготвил печено месо с картофи, те били изненадани колко е вкусно и как ухае ястието, сподели той.

Джоко разказа, че го търсят хора от цял свят, за да им покаже как да сготвят дадено месно ястие.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13