Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият отворен изкуствен интелект на български език – BgGPT ще помага на НАП, общини и фирми

| Интервю
Борис Паскалев, ИНСАЙТ
Снимка: Добромир Видев

Много вероятно е в бъдеще българските граждани да общуват с изкуствен интелект, ако използват услугите на Националната агенция за приходите, общините и частни фирми. Това съобщи пред БНР Борис Паскалев от Българския институт "ИНСАЙТ". Броени дни остават до публичното пускане на българският БГ ДЖИ ПИ ТИ. До сега той е бил достъпен само за институции. На базата на това вече има бизнес модели. 

"Всички те помагат на бизнесите да стават по-ефикасни – да създават нови сфери. В държавната администрация всички кол центрове могат да използват такива модели, поне 80% от трафика може да минава през тях – така гражданите и бизнеса ще могат автоматично до си взимат отговори".

Всеки ще може да си вземе модела, обясни още  Борис Паскалев . 

"В една гимназия в Бургас вече го ползват. Българският модел  е трениран с голямо количество данни от България, за да има контекст и да отговаря на специфични за страната ни въпроси, които другите модели няма как да знаят".

От НАП също са проявили интерес към продукта.

"Може да махнат техния кол център и гражданите директно да взимат информацията".

За застрахователните агенти има специален чат бот, обясни Борис Паскалев .

България изпуска голяма част от европейските пари за проекти, защото българите не знаят как да реализират процеса, посочи той и поясни, че БГ ДЖИ ПИ ТИ ще бъде от полза и за желаещи да кандидатстват по такива програми

"Идеята е всички тези неща да се сложат в един чат бот, който да отговаря. Ако се развием в тази посока достатъчно, те могат да попълват повечето от тези документи автоматично". 

От "ИНСАЙТ" вече са провели срещи и с общини. 

"Видяхме и публикации на различни общини, които са заложили в новия си бюджет използването на такива модели, за да помогнат на гражданите и на бизнесите". 

В България има много кадри в сферата на технологиите, но ние се занимаваме повече с обслужването на съществуващи идеи, а не със създаването на нови, обясни той. 

"А от това идва голямото количество финансиране". 

Борис Паскалев обясни какво могат да очакват хората от БГ ДЖИ ПИ ТИ.

"Много хора ще си играят с него, но и много бизнеси ще започнат да го добавят  като част от продуктите си.

БГДЖИ ПИ ТИ е базов модел. Него не можеш да го развалиш като задаваш много въпроси. 

ИИ е най-новата революция в света. Тя е по-голяма от откриването на електричеството. Ще има със сигурност и опасни неща. ЕС вече има законодателство как да го регулира. В исторически аспект ние първо винаги сме се опарвали от тези нови технологии преди да започнем да ги регулираме.

Как да цензурираш един ИИ е голям проблем. "ИНСАЙТ" работи и в тази насока". 

Той посъветва българите да се научат да използват БГ ДЖИ ПИ ТИ за нещата, които правят всеки ден.

"Някои работни места ще се променят много. Но не вярвам, че ще има уволнения".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък  това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят ѝ Мугур Исъреску, цитиран от "Аджерпрес". Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44