Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендите за затвора в Акра разкриват живота на кръстоносците

В затвора на заточение е бил и Иван Боримечката

Иван Боримечката
Снимка: Личен архив

За повечето българи названието на крепостта Сен Жан д’ Акр е непознато. Става въпрос за бивш град на кръстоносците на територията на днешен Израел, от който е останало само названието Акра (Акко). Там е склопил очи Иван Танков Козарев – прототипа на Боримечката от романа на Вазов „Под игото“. За крепостта и за града, който дори Наполеон не е успял да превземе, и в знак на ярост е разрушил Яфо.
 

Тук няма дори паметна плоча за Боримечката, самодейният български артилерист, който се е опитвал да създаде оръдие от ствола на черешово дърво. Знае се, че е бил неук козар, притежаващ сила като Голиат или Самсон, успял да са пребори с мечка и да вземе мечетата й. След разгрома на Априлското въстание няколко дни се крие в планините и търси връзка с ръководителите на въстанието в Копривщица, където е заловен и осъден на вечно заточение. В началото е бил в Цариградския затвор, а после го изпращат в Акра (Акко). В този зандан имало и други българи, които са освободени по тройна сделка след Освобождението на България. Но на 19 януари 1878 г. Боримечката умира и дори не се знае къде му е гроба. Питаме поне какви са легендите и истински разкази за живота в този затвор?

В османски източници се сочи като владетел на крепостта Акра или Акко босненецът Ел Джазар, който победил и заменил предния управител на вилаета, който се стремял към пълна самостоятелност от Високата порта. Както личи от превода на прозвището му (касапина), доста безмилостно се е разправял с враговете си, а и с приятелите си. Дори най-верния си везир оставел с едно око и без нос. На него се дължи непревземаема крепост на Акко (Акра), от която се противопоставил на самия Наполеон, който след 2 месечна обсада открил, че стената е двойна и се отказал. След смъртта на Ел Джазар, крепостта се превръща просто в затвор. Мощните укрепления, опрели се дори на Наполеон, се използвали като затвор. Подобно на много други крепости, занданът в Акко е известен и със своите знаменити затворници. В 1868-1870 г. тук е бил основателят на бахайската религии Бахай Бахаула. През 1870 г. той е пуснат от османските власти, които решават, че е абсолютно безвреден, но му забраняват да се заселва в градовете и той създава първата от знаменитите си градини на 2 км. северно от съвременния град Акко .

За разлика от него надзирателите не са били толкова снизходителни към другите затворници. За най-малкото провинение са попадали в карцера. Разказват за млад затворник, бит жестоко и оставен да умре от раните си, без медицинска помощ. Едва ли Боримечката е чел Граф Монте Кристо, но както повечето затворници е участвал в копаене на тунели с надеждата да избягат. Те не са зеели по-старата история на това място. Там е бил един от най-важните градове на кръстоносците. Завоевателят Салах ал Дин безуспешно го е обсаждал по суша и море. Тогава решава да прибегне до най-старата хитрост- предателството. Един от рицарите, който се е чувствал непризнат, разказал на врага как да превземат града, но освен златото за себе си, е имал едно условие: сградите, прочути със своето великолепие и носещи стиловете на основните европейски градове, от където са или кръстоносците, да не бъдат разрушени а само затрупани. Съвременните археологии трудно, но систематично откриват нови и нови зали, улици, болници, кръчми на кръстоносците, които сега са като тунели под съвременния източен град Акко (Акра).

Но първите помещения на кръстоносците са били открити точно от затворниците, копали тунели за бягство. Известна е легендата за уникалната килия 28. Затворниците дълго време копали тунел, но стигнали до зала от времето на кръстоносците, пълна с вода. Вместо разочарование, те се зарадвали и я използвали като басейн. Друга голям зала е открита от авантюристичен началник на турския затвор. Въвел е разкопки, като профилактика за откриването на тунели за бягство, след като няколко затворника успяват да се изплъзнат. Своя легенда има и турската баня, залепена за крепостта-затвор, където заключениците са водени да поддържат хигиената си. За европейците между тях климата и храната са били причина за много болести - стомашни и други.Само един ден от седмицата бил за хигиена на затворниците. Останалите - за гражданите, разпределени на мъжки и женски дни. Бегълците успели да пробият стената на банята, която води към паропровода. Промъкнали се в женски ден, така че суматохата да е по-голяма. Успели да избягат и да преплуват залива до Хайфа. А банята построена и дарена на населението от Ел Джазар работи и до сега, но като музей.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33