Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената

Рок група „Хоризонт“
Снимка: Личен архив

Рок група „Хоризонт“ съществува вече 40 години. Гости на "Нощен Хризонт" са фронтменът на бандата Валери Славчев и Димитър Бенков, пианист. Те разказаха за дълголетието на тази българска група, за музиката им, която устоява на своя стил и посока вече години наред.


Предстоящото турне

Турнето на група „Хоризонт“ се осъществява с група „Спринт“ и стартира на 5 март в НДК, зала 11 (Люмиер). В концертите ще вземат участие и други изпълнители, като следващите дати са в читалищата на градовете: Кюстендил – 12 март, Панагюрище – 14 март, Петрич - 15 март, Враца – 19 март, Пирдоп – 20 март. Както и в летния театър на Велико Търново – 8 юни, Шумен – 10 юни, Русе – 11 юни, Варна – 12 юни, Плевен – 13 юни, Пловдив – 18 юни, Стара Загора – 19 юни и Бургас – 21 юни.

"Освен юбилейният концерт, година ни ще бъде изпълнена с интересни концерти, в които ние ще се включим.

Името на групата ни го предложи наш приятел още по време, когато бяхме ученическа група. Държахме групата да е на български език. В тази дума Хоризонт има много мечти и простор, има още напред, казаха Валери и Димитър пред БНР.

Това, което ни държи 40 години е вътрешната необходимост да сме заедно, да реализираме нещо заедно, нашите идеи стават и се реализират през групата "Хоризонт", допълниха още те.

Валери Славчев и Димитър Бенков

Групата

Група ХОРИЗОНТ е една от малкото български групи, която устоява на своят стил и посока, независимо от моментните вкусове на масовата аудитория. Група, която не разчита на случаен бум в своята популярност, а работи последователно. Това го доказват все по-голeмият брой искрени почитатели на тяхната музика.

Може би вече всички фенове на ХОРИЗОНТ знаят, че те са единствената българска група разполагаща със собствено професионално концертно оборудване. Дори в световен мащаб са много малко групите,които съумяват да поддържат собствено оборудване (повечето изпълнители наемат апаратура от специализирани фирми). Всичко това, прави ХОРИЗОНТ уникална група в това отношение в България.

Над 4000 концерта, 3 участия на международни фестивали, песен издадена от ЕMI в САЩ (“Ще избягам”), четири албума - “Нарисувай”, “Нежно”, „Откривам злато” и "Прекалено любопитни", запис на първата официална кавърверсия ("До последен дъх"), първото и единствено в историята на българската музика радио-турне, за 5 дни посетени над 50 радиостанции в цялата страна с акустични изпълнения на живо, филм за групата - “Рок банда”, собствена апаратура, екип и транспорт, 14 месечни клубни изяви в Южна Корея, клубни изяви във веригата „Club 49” в Дубай, първия български кавъралбум с песни на български банди от предишното поколение ("Откривам злато" 2007 г.) – това са неща които не могат да останат незабелязани, и въпреки това медиите са с една крачка назад в отразяване дейността на групата. Именно, затова ХОРИЗОНТ толкова много държат на своите фенове и на тяхната безрезервна подкрепа!

Рок група „Хоризонт“

Началото

В средата на 80-те години четири момчета решават да създадат собствена група, в която да свирят авторски песни. Групата взима името ХОРИЗОНТ и става една от известните ученически групи в този период, чрез концертните си изпълнения в градските читалища и средношколските рок-фестивали. „Средношколско знаме”- единственият вестник за тийнейджъри в тези години пише статия за младата група, а е и цяло чудо, че групата е поканена от радиото на интервюта в култовото за времето си предаване „Неделя 88”. Бандата участва в първия рок фестивал за млади банди в "Летния театър" (07.10.1988 г.), в първия средношколски фестивал в зала "Универсиада" (20 и 21 март 1989 г.), награда "най-добър рок вокал" от рок-фестивал "Албена 89" (19.05.1989 г.), участие в рок фестивал "Толбухин 89" (сега Добрич) - 20.05.1989 г., награда за песента "Отворете вратите" от рок фестивал "Габрово 89" (27.05.1989 г.), както и първо място в класацията за ученически групи по БНР с песента "Настъпи вечерта" (месец 11.1988 г.).

Следва пауза, тъй като момчетата отбиват военната си служба по различно време, но държат в състава да няма промени и да се изчакат. Това е времето,в което летят писма между тях и е една голяма проверка за спойката на бандата.

Рок група „Хоризонт“

Валери Славчев - вокал, китари

Роден е в София на 19 май 1970 г. Завършва техникум по дървообработване и вътрешна архитектура и клас по радиотехника и електроника. Когато за първи път присъства на рок концерт в първите няколко секунди разбира, че това е нещото с което иска да се занимава – светлини, сценичен дим, пееща публика и силна рок музика.През 1984 г. като ученик в 121-во училище „Лилия Карастоянова” („Георги Измирлиев“) създава група ХОРИЗОНТ в която първоначално свирят негови съученици, а в следващите няколко години групата оформя и окончателния си състав. Първата му сценична изява е на 22 юни 1985 г. с ХОРИЗОНТ. Групата е една от известните ученически формации в този период. Като фронтмен на ХОРИЗОНТ Валери Славчев има над 4000 изяви пред публика в страната и чужбина, участия в наши и международни фестивали, записи на 5 албума – „Нарисувай” (1996), „Нежно” (2003), „Откривам злато” (2007) , "Прекалено любопитни" (2014) и "Обещаваме си да се видим пак" (2021). С група ХОРИЗОНТ той изпява и записва първата българска кавър версия – До последен дъх (1994). За него ХОРИЗОНТ е сбъдната мечта с продължение, а животът с групата неповторимо ежедневие и изживяване. Хиляди срещи с хора, хиляди изминати километри, магията на сценичната апаратура и рокендрол звук, това са някой от страстите на Валери.

Успоредно с изявите си в Хоризонт Валери Славчев има издадени 2 самостоятелни госпъл албума – „Ще устоим на студения вятър” (1993) и „Покажи ми” (1996).

През 1995 г. е издадена неговата стихосбирка „ В зеленото има поляни”.

През 2020 г. излиза негов сборник с разкази "Когато бях красив". През 2021 г. издава и първият си роман озаглавен "Няма време, трябва да се обичаме".

Известно време се занимава с иконопис. Автор е и на над 200 картини с маслена живопис, като голяма част от тях са в колекциите на хора, живеещи в над 20 държави по света.

Димитър Бенков - клавишни инструменти, вокал


Димитър Бенков е роден в София на 27 юни 1973 г. Присъединява се към Хоризонт през 1988 г. като първата му изява с бандата е в софийския летен театър. До този момент ученическата тогава група разчита изключително на китарния звук, а клавишните инструменти внасят нови възможности за звучене. С бандата е до есента на 2009 г. Следват четири години и половина пауза, в която се отдава на друга своя страст - радиото. От пролетта на 2014 г. отново се присъединява към Хоризонт.


Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35