Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Йоанна Маринова: Пролетната умора се преодолява със спазване на дневен режим

Д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на Военномедицинска академия в София
Снимка: ВМА

Тази година ще посрещнем астрономическата пролет на 20 март. Топлото време обаче, ни кара да усещаме неудобствата от смяната на сезона по-рано. Това са признаците на пролетната умора

Как да преодолеем по-лесно това състояние и да се чувстваме добре? 

"Пролетната умора е това състояние, което се характеризира с отпадналост, липса на желание за физическа активност, за умствена дейност,  понякога се появява и потиснато настроение, понижен или повишен апетит, в зависимост от човека и тези симптоми са характерни за много хора, разказа в "Минути за здраве" д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на Военномедицинска академия в София.

"Тези симптоми се появяват най-често при смяната на сезоните, в месеците март и април, когато температурите и продължителността на деня се изменят за кратко време. 

Най-честите признаци и са повишена сънливост, раздразнителност, разсеяност, главоболие, промени в апетита и съня, необяснима тревожност. 

Пациенти, които страдат от депресивни разстройства споделят, че симптомите им се обострят в тези месеци. 

Пролетната умора може да се преодолее, ако спазваме режим на хранене, на физическа активност, на сън, така можем да минимизиране тези сезонни проблеми. 

При хората с хронични заболявания или с организъм, който е отслабен, тези промени се усещат и преживяват по-тежко, поясни още за "Закуска на тревата" д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на Военномедицинска академия.

За справяне с тази сезонна пролетна умора, д-р Маринова посъветва да се промени храненето, с повече плодове и зеленчуци и разходки, да се следи да няма безсъние, защото недоспиването е една от основните причини, които отслабват имунната ни и нервната ни система, така че режим на хранене, физическа активност, режим на сън - това ще ни помогне доста по-леко да премине през този предизвикателен за всички ни сезон, изтъкна още д-р Маринова.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОСВ: Няма превишения на средночасовите норми за вредни газове в района на складовете в Елин Пелин

От Министерството на околната среда и водите увериха, че в района на складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин няма регистрирани превишения на средночасовите норми за вредни газове като серен и азотен диоксид и озон.  Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.  Стойностите за фини прахови частици също са в нормата, уверяват..

публикувано на 27.07.24 в 15:17

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51
Снимката е илюстративна, архив.

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели поражение в няколко селища в областта. От страна на Киев няма коментар на твърденията.  Над 100..

публикувано на 27.07.24 в 13:46