Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тодев: Официално не са констатирани нарушения на Мальовица

Мястото в този му вид няма капацитет да стане по-мащабен курорт, смята депутатът

| Интервю
Снимка: Веселина Миланова

"Проблемът е свързан преди всичко с липсата на публичност и прозрачност на процесите, които текат на Мальовица".

Това заяви пред БНР депутатът от "Зелено движение" Васил Тодев преди днешната публична дискусия, посветена на състоянието и бъдещото развитие на курортен комплекс "Мальовица" и прилежащата част на Национален парк "Рила".

По думите му целта на срещата е именно да даде тази публичност. Тодев, който е инициатор на срещата, е поканил всички заинтересовани страни, които имат отношение към развитието на мястото:

"За да чуем различните мнения, за да чуем какви проверки са извършвани и на тази база да се опитаме да установим действителната ситуация. Появиха се полярни мнения за това дали е засегната територия на Националния парк".

Депутатът е започнал да работи по тази тема, след като е получил множество сигнали за строителни дейности в района:

"Хората се възмущаваха, че поляната е разорана, че има следи от тежка техника, която е работила там. Поради това аз изпратих сигнали до РИОСВ в София, от друга страна – към община Самоков, и зададох въпроси какво се случва и има ли строителство там. От РИОСВ не получих отговор, което наложи да изпратя въпроси до МОСВ и регионалното министерство. В отговорите се твърди, че строителство няма. От отговора на регионалното министерство става ясно, че там има изградена инсталация за изкуствен сняг, която няма съответното разрешение".

Васил Тодев обаче подчерта, че хората, които редовно посещават мястото, знаят, че в последните години там видимо се случва нещо.

По думите му за момента официално не са констатирани нарушения.

"За мен не е от толкова голямо значение коя е фирмата или фирмите. Това, което е от значение, е какви са плановете за развитие на мястото. Доколкото установявам, в последните няколко години текат процеси, които не са оповестени публично, а би трябвало. Ако стане ясно, че се предвижда развитие на по-голям тип курорт, то трябва да бъде представено и оценено по съответния начин, трябва да се чуе общественото мнение и едва тогава да се премине към реализацията на подобен проект. Не е добре, когато това се случва стъпка по стъпка тихомълком", коментира депутатът в интервю за предаването "Преди всички".

Според него мястото в този му вид няма капацитет да стане по-мащабен курорт:

"Мальовица е била планирана по скоро като тренировъчна база за алпинисти и катерачи. Самите ски писти са мислени като тренировъчни обекти. Самият курорт, за да се превърне в достъпен семеен ски курорт, той има нужда от съответните промени".

Нашата цел не е да блокираме мястото или да спираме неговото развитие, напротив – търсим активно разговор с инвеститорите, така че да разберем какви са плановете за развитие, да ги подложим на анализ и да следим, че те се изпълняват така, както са заявени, декларира Васил Тодев.

Цялото интервю на Силвия Великова с Васил Тодев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети обвиняем по случая с радиоактивния метал америций

Има трети обвиняем след операцията на МВР и ДАНС срещу група, целяла продажба на количества от радиоактивния метал америций, научи БНР.  Четирима души бяха първоначално задържани в Пловдивско, двама остават в ареста, а властите откриха 80 плочки америций. Двама души остават в ареста след аферата с радиоактивния метал америций

публикувано на 21.09.24 в 21:12

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в центъра на София

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в триъгълника на властта в центъра на София.  Тя беше председател на Националната гражданска организация "Системата ни убива" и се бореше за правата на хората с увреждания у нас. За кратко беше спряно движението по бул. "Дондуков". "Нели Димитрова, сподвижник на Вера Иванова от..

публикувано на 21.09.24 в 20:42

Израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан

Тази вечер израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан, след като по-рано през деня обявиха, че са поразили хиляди ракетни установки и други цели. Военните "в момента нанасят удари по цели, принадлежащи на терористичната организация "Хизбула" в Ливан“, се казва в изявлението, цитирано от Франс прес.

публикувано на 21.09.24 в 20:21

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности. Руският премиер Михаил Мишустин е одобрил списък на страните, предаде ТАСС. Списъкът включва 47 държави и територии, които "провеждат политика, налагаща разрушителни неолиберални идеологически нагласи, противоречащи на..

публикувано на 21.09.24 в 20:09
Аналена Бербок

Германия настоява за успокояване на напрежението в Близкия изток

Германия заяви, че има спешна нужда от успокояване на напрежението в Близкия изток, тъй като войната на Израел срещу "Хамас" в Газа заплашва да се разпространи и в Ливан,  съобщава Франс прес. "Имаме спешна нужда от конкретни мерки в Близкия изток, за да се разсее напрежението и да се избегнат още цивилни жертви", заявиха от германското външно..

публикувано на 21.09.24 в 19:53
Боен дрон, снимката е илюстративна

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк, след като разпореди евакуация след атака на украински дрон, който според Киев е поразил оръжеен склад, предаде Франс прес. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев заяви в социалните мрежи, че е въведен "режим на местно извънредно положение, за да се организира помощ за хората..

публикувано на 21.09.24 в 19:42
Албин Курти

Албин Курти обвини западните официални представители в отстъпчивост към Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти обвини западните официални представители в "отстъпчивост" към Сърбия, която по думите му е мотивирана от прекомерните страхове, че Белград може да се приближи още повече към Москва. В интервю за Ройтерс Курти каза, че Европейският съюз не успява да играе ролята на "рефер" в прилагането на договореното с посредничеството на..

публикувано на 21.09.24 в 19:23