Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приходите от наградената фотокнига "Украйна: Война и престъпления" ще са дарения за Украйна

| Интервю
Снимка: Светлана Бахчеванова

Ние не можем да промени хората, можем само да опитаме да ги образоваме - малко повече. Това каза в интервю пред БНР фотографът Светлана Бахчеванова за наградената книга "Украйна: Война и престъпления", на която тя е съставител.

Изданието с фотографии на World Press Photo е наградено от Международното издателство за социално-ангажирана фотография "Фото Евидънс Прес"

По отношение на хората, които не искат да видят истината, жертвите и войната в Украйна Светла Бахчеванова каза: 

"Аз няма какво да кажа, това е техен избор как да виждат живота и колко образовани искат да бъдат за това, което се случва по света. Но е важно да го има". 

Моето издателство има годишна награда, която се дава всяка година на фотограф, който е работил дълго време върху проект, който е документирал социална несправедливост и нарушени човешки права. Издали сме 38 книги с подобни проблеми от 27 страни по света, разказа българската фотографка, която дъги години е живяла в САЩ, сега е във Франция и е позната в гилдията още от времето на вестник "Демокрация".

"Когато избухна войната в Украйна и аз като българка, знаейки на какво са способни руснаците, знаех, че трябва да документирам какво се случва там, за да няма съмнение. Имаше държави, които дълго време не вярваха, че това се случва и казваха, че това е пропаганда. Идеята на книгата е, че това се случва, че това е истина, че от началото на този конфликт има 350 000 убити, че има деца, отвлечени, че има жени, държани и изнасилвани. Беше много интересно, когато преди 2 месеца бях в Киев и с един от фотографите посетихме местата Буча, Бородянка, и всичко беше възстановено, все едно нищо не се е случило", сподели преживяванията си Светлана.


Книгата е 540 страници с 366 фотографии, селектирани от около 5000, сподели Манол Пейков, издател и книжар.

"Подборката е направена от 93 различни фотографи от 29 държави. Книгата, която издаде Светлана към средата на 2023 г., е на украински и английски. Първоначално, нашата книга е на български и английски. Причината да се случи тази книга е Светлана. Тя ми се обади в началото на 2023 г. и ми предложи да направим българско издание, украинското не беше факт и идеята беше двете книги да се отпечатат заедно", разказа подробности Манол Пейков.

И допълни, че "всички приходи от книгата отиват за дарения, свързани с Украйна. По някакъв начин това затваря параболата на смисъла на тази книга. Ще се продава само онлайн и на събития".

Цялото интервю със Светлана Бахчванова и Манол Пейков чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани, на мястото са пристигнали екипи на спешните служби и полиция.  На мясото на пожара се е извършвало реновиране, пише още агенцията.  Тази..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател. Няма да се откажа!..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след горещата вълна се очакват и гръмотевични бури, съобщава агенция Хина. По-рано румънската метео служба..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Българин се е удавил край Кавала

Български турист на 66 г. се е удавил край гръцкия крайбрежен град Кавала. Медиците не са успели да го спасят. Той се е удавил в морето на плажа Керамоти - мястото е предпочитано за лятна почивка на много български туристи.  Оказана му е помощ на място от пристигнал лекарски екип, след което е транспортиран до болницата в Кавала...

публикувано на 11.07.24 в 13:40
Явор Божанков

От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да действат с втория мандат

ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от охранител, който се оказа полицейски служител, след изслушването по темата в пленарна зала. Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър "Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ..

публикувано на 11.07.24 в 13:33
Петър Волгин

Костадинов: Волгин ще е говорител на групата на "Европа на суверенните нации" в ЕП

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов определи като исторически пробив създаването на новата група в Европейския парламент - "Европа на суверенните нации": 25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa "В тази група..

публикувано на 11.07.24 в 13:27
Мирослав Боршош

"Класически" протест пред Столичната община срещу "чалгата пред НДК"

Протест с класическа музика пред сградата на Столичната община се обяви срещу "чалгата пред Националния дворец на културата", представена като културно мероприятие и за изграждането на войнишкия паметник пред НДК. Един протестиращите бе председателят на комисията по култура в СОС Мирослав Боршош: С произведенията на Бах, Панчо..

публикувано на 11.07.24 в 13:22