Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Кипър във връзка с хуманитарния коридор за Газа

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в Кипър днес във връзка с подготовката и отварянето на морския коридор за доставка на хуманитарна помощ за цивилното население в Газа. Комисията ще оказва цялата необходима подкрепа за изпълнението на кипърската инициатива, казаха от нея.

Урсула фон дер Лайен и президентът на Кипър Никос Христодулидис ще посетят днес инфраструктури, свързани с функционирането на морския хуманитарен коридор - пристанището на Ларнака, което е негов начален пункт, и Съвместния координационен център за спасителни операции "Зенон".

Целта е тя да се запознае отблизо с извършената от кипърските власти над 4-месечна подготовка за хуманитарния мост, както и с процедурите, които ще бъдат следвани за доставка, контрол и транспортиране на помощта. По време на инспекцията ще бъдат обсъдени и свързани с тях политически и технически въпроси.

Очаква се в изявление в Ларнака председателят на Еврокомисията да обяви откриването на спасителния морски коридор.

По неофициална информация заради тежката хуманитарна криза в Газа и натиска, оказван от САЩ и ООН, е възможно първата пратка да отплава от Кипър до неделя, преди началото на свещения месец Рамазан.

Кипър е най-близката държава членка на ЕС до конфликтния район и сигурна база за осъществяване на хуманитарната инициатива.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Близо 200 сирийци пристигнаха на югоизточния бряг на Кипър за по-малко от денонощие

Близо 200 сирийци са пристигнали на югоизточния бряг на Кипър по морския маршрут от Ливан за по-малко от денонощие, съобщиха властите в понеделник. За рискованото си пътуване мигрантите са платили до 3500 долара на човек. Навигаторите на трите лодки са..

публикувано на 27.02.24 в 03:33

Силна мигрантска вълна в Кипър

Силната миграционна вълна по морския маршрут от Ливан и Сирия докара в Кипър близо 230 мигранти само за последните три дни, като най-голямата група пристигна в петък, съобщи днес кипърската полиция. Ситуацията се усложнява и от факта, че..

публикувано на 24.02.24 в 15:35

Кипър създава нова правителствена структура за справяне с миграционния натиск

Правителството в Кипър засилва действията си за справяне с миграционния натиск върху страната с обединяването на всички държавни служби за миграцията и международната закрила в нова правителствена структура и с две нови национални стратегии в тази..

публикувано на 28.02.24 в 19:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44