Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

APT ТЕАТЪР - забавление и потребност от това да твориш

4
Милена Червенкова и Марио Йоцов
Снимка: Станислава Пирчева

APT ТЕАТЪР навърши 30 години и започна 31 сезон. За тези години са създадени 58 спектакъла, изиграни над 1250 пъти в София, страната и чужбина.

Репертоарът на APT ТЕАТЪР за деца се базира на световна класика за деца и юноши.

Милена Червенкова и Марио Йоцов, гости в "Нощен Хоризонт", споделиха, че е труден пътят на актьорите в частен театър. Защото това не е частна трупа, а театър, който, за да съществува трябва да има своя постоянна сцена. И постоянен екип, с който да работи, а това е много отговорно и трудно и те успяват вече над 30 години. 

APT ТЕАТЪР е българска професионална трупа. Създадена е през 1992 година в гр. София от актрисата Милена Червенкова и драматургът Сергей Литвиненко

Aрт Театър за деца

Базата на театъра е в Руския Културно-Информационен център. През годините в APT ТЕАТЪР са работили повече от седемдесет артисти и режисьорите Бойко Илиев, Съби Събев, Иван Кондов, Надя Асенова, доц. Александьр Илиев, Димитър Стоянов, гост-режисьора от ТЮЗ -Москва проф. Александър Великовский и други.

Aрт Театър
Милена Червенкова е родена на 22 май 1962 г. в гр. Пловдив в семейство на артисти. Средното образование получава в Априловската гимназия - завършва я с пълно отличие и златен медал през 1981 г. Същата години е приета във ВИТИЗ в класа на Димитър Стоянов. Завършва през 1985 г. След завършването си работи до 1989 г.  в театъра в Пазарджик. После се връща в София. През 1990 г. играе на гастрол в Софийски пътуващ театър ролята на Пепеляшка. И от 1992 г. основава заедно с артистът Георги Златарев, драматургът Сергей Литвиненко и композиторът Нивелин Мирков АРТ ТЕАТЪР - със сцена и база в РКИЦ. И така 30 години е негов Директор, Продуцент, Мениджър, актриса, сценичен работник, касиер. 

Марио Йоцов е роден през 1985 г. в гр.София. Свири на пиано от шестгодишна възраст. През периода 2002 г. – 2005 г. изучава пиано с преподавател Екатерина Танчева и теория на музиката при проф. Васил Казанджиев към Асоциирания борд на Кралските музикални училища – представителство за България. Обучението си по пиано продължава при проф. Иван Дреников, а като студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – при проф. Правда Горанова. В НМА участва във Вокален ансамбъл „Bel Canto” с диригент гл.асистент Ванилия Кисьова. В периода 2009г. – 2011г. изучава класическо пеене в подготвителен клас при проф. Свилен Райчев. През 2009 г. Марио Йоцов получава диплома по пиано LRSM /Лицензиант на Кралските музикални училища. През 2015 г. се дипломира като магистър в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на Национална музикална академия, специалност „Музикална педагогика“. През 2016 г. прави специализация по композиция при проф. Красимир Тасков.Развива и задълбочава уменията си като пианист при проф. Анжела Тошева.

Марио Йоцов композира от 15-годишен. В творчеството му преобладават произведенията за пиано. Автор е и на камерни творби и песни. Има участия в конкурси и майсторски класове по пиано и композиция в България и в чужбина.

От 2008 г. Марио Йоцов пее и акомпанира в Академичен хор „Света Параскева“ към Национална художествена академия с диригент Галина Луканова, а от 2016 г. е един от хормайсторите на хора.

От 2017 г. е преподавател по пиано и солфеж към Музикална агенция „Арт Войсес“, която е в сътрудничество с Народно читалище „Димчо Дебелянов 1960“.


Още по темата слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество..

публикувано на 01.05.24 в 12:12

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите , заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет.  Коментарът ѝ е по повод на връщането..

публикувано на 01.05.24 в 11:47
Симеон Ботев

Симеон Ботев: Между Испания и Лондон, с мисъл за родината

"От три - четири годишен семейно заживяхме в Малага, столицата на Коста дел Сол в Андалусия, а след 18- та си година заминах да уча в Англия, разказа за "Хоризонт" младият българин Симеон Ботев. Той е на 26 години , а от 3 годишен живее в Испания. "Кой е първият ми спомен в Испания - това е зеленината, морето, басейна и играта на футбол с..

публикувано на 01.05.24 в 11:27
Корнелия Нинова и Георги Свиленски в парламента за среща с леви партии и привърженици

Корнелия Нинова призова за обединение в лява национална алтернатива

В Деня на труда и международната работническа солидарност БСП призова за обединение в лява, патриотична, националноотговорна алтернатива. По време на дискусия с участието на партии, синдикати, неправителствени организации от левия спектър и симпатизанти лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова за спасение на страната от паралелната..

публикувано на 01.05.24 в 11:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова критикува служебния кабинет за частната детска болница

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви пред журналисти в Първомай, че е била изненадана от вчерашното решение на служебния кабинет за изграждането на частна детска болница в София.  Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София -  правителството разреши на същия инвеститор да..

публикувано на 01.05.24 в 11:02

САЩ възнамерява да направи статута на марихуаната "нискорисков наркотик"

Американското правителство планира да промени статута на марихуаната и да я обозначи като нискорисков наркотик, предаде ДПА, като се позова на Ен Би Си Нюз и в. "Вашингтон пост", които цитират източници, запознати с плановете. В САЩ достъпът до контролирани вещества се регулира със закон, който ги групира в пет различни категории, съобщава..

публикувано на 01.05.24 в 10:56