Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището и войната - ежедневие за украинските деца

Деца, които са родом от освободените територии имат дефицити по определени дисциплини

Снимката е илюстративна
Снимка: Марта Младенова

Училището и войната - ежедневие за украинските деца

"Мамо, ще ми помогнеш ли да реша уравнението 4х+5=13? Мога ли да се включа в час през твоя мобилен телефон" Това са все въпроси, които задават украински ученици на родителите си. Често – в бомбоубежището. Преди малко повече от две години, когато Русия започна пълномащабната си война срещу Украйна, учебните занятия спират. След това се възобновяват, но във всеки регион – по различен начин, коментира в интервю за БНР Ихор Хворостянский, когото срещам в импровизиран кабинет в Министерството на образованието в Киев. Помещението е малко и студено. Оригиналният му кабинет е в друг сграда, но тя е в ремонт след покушение от руска атака.

Хайде на училище, но ...в бомбоубежището

"Министерството на образованието подготви специално помагало, свързано с руско – украинската война. То е направено за училищните уроци и в него се разказва историята на съвместните ни отношения, като става ясно защо се е стигнало до войната срещу нас, за борбата на украинския народ и за победата. За нас беше много важно да поканим психолози при разработката на помагалото, за да не травмираме децата. След всяка информация в него, има и коментар на психолог. Помагалото е ориентирано към деца, които са от най-ранните си ученически години до гимназиалните класове", обяснява образователният експерт.

Разработва се и специален сайт, на който се публикуват различни образователни материали, свързани с поведението при въздушна тревога. В кампанията се въвличат известни личности, а съдържанието е разработено с идеята да се намали травмата сред децата.

Рап музика за успокоение

"Разработихме анимационен клип, музиката в който е изпълнена от известна украинска рап банда, как децата трябва да отидат в скривалището, когато има въздушна тревога. В него се показани различни действия – да си пипнеш ушичките, после да си вземеш раницата, все действия, които успокояват, но насочват децата към това, че трябва да отидат в бомбоубежището", обясни Хворостянский.

За щастие, не всички деца учат в бомбоубежища. Ако детето е родом от селище, което е близо до фронтовата линия, това е реалност. В по-големите градове е създадена организация, така че някои часове да са присъствени – в убежището, други – дистанционни, когато родителите осигуряват безопасността на децата си. В регионите, които са сравнително по-спокойни, занятията се провеждат присъствено. Ако се налага, опитът от Covid - дистанционното обучение помага. Всичко това обаче се отнася за децата, които са в Украйна и живеят в неокупирани територии. По-сериозен е проблемът с децата, които известно време са били в плен или са бежанци – две много различни и чувствителни групи.

Чувствителните групи

"Тези предмети, които се преподават навсякъде по света – като математика, физика и химия, се признават и у нас, ако децата са ги учили в чужбина като бежанци от войната. Ние им помагаме за изцяло украинските дисциплини – като език, география и история на Украйна. Това е важно не само за децата, които са извън Украйна заради войната, но и за тези ученици, които се намират в деокупираните територии", обясни Хворостянский.

По думите му деца, които са родом от освободените територии, не са получили образование около година – година и половина и съответно имат дефицити по определени дисциплини. Създадена е опростена програма, при която те да успеят да попълнят основните знания по пропуснатите предмети.

В краткия си престой в Киев не успях да посетя класна стая, за да видя на практика как се провежда обучението. Видях обаче друга картина – възрастна жена показваше на внука си, когото бе взела от училище, портрета на баща му – един от многото, поставени на Площада на Независимостта. Ако се разходите там, ще видите много украински знамена на Майдана – някои, оставени като хора като мен – с пожелание за победа, каквато я вижда Украйна, други – оставени от опечалени близки.

Как се ходи на училище, когато татко е загинал на фронта? По-добре да не знаем...


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от  152 км/ч на палубата на самолетоносача "Джузепе Гарибалди" на котва в пристанището на Таранто...

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила . Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена . По думите му ДБ е склонна да..

публикувано на 14.07.24 в 12:16