Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 79 г. Кънчо Долапчиев продължава да се състезава с младите ски-алпинисти

5
Кънчо Долапчиев награждава победителките в Държавното първенство по ски-алпинизъм
Снимка: Фейсбук страница на Антония Григорова




Тази година се навършват 40 години от първата национална експедиция до Еверест. В състава й тогава е Кънчо Долапчиев, който тази година навършва 80 години, като продължава да участва, наравно с младите, в състезания по ски-алпинизъм. 

Роден е на 23 октовмри 1944 г. в Самоков. Първо става скиор, а след това започва да се занимава и със ски-алпинизъм, като се превръща в един от най-добрите български състезатели в ски-ралито

През 1968 г. участва с Младен Катранджиев и Енчо Петков в първото състезание по ски-алпинизъм с българско участие в чужбина - легендарното рали в Леко, Италия, провеждано под патронажа на Рикардо Касин. Българският отбор е посрещнат с нескрито снизхождение, но въпреки не дотам добрата екипировка и липсата на опит в подобен род надпревари, се превръща в голямата сензация, като се класира на трето място. В продължение на 10 години след това българите участват в състезанието и печелят призови места. През 1977 г. Долапчиев, заедно с Димитър Бърдарев и Радко Марков, заема първото място в Леко. Той е сред първите републикански шампиони в този спорт, през 1973 г. Участва във всички първенства по ски-алпинизъм от началото на този спорт у нас досега.

Кънчо Долапчиев
Източник: Climbingguidebg.com

В алпинизма сред по-значимите му постижения е изкачването на Пти Дрю по историческия маршрут "Пътят на гидовете". Автор е на няколко нови маршрута в България, превърнали се в класики в алпинизма. Участва в първата българска експедиция до най-високия връх в бившия СССР - Комунизъм, през 1972 г. Тогава той, Аврам Аврамов, Енчо Петков и Огнян Балджийски поставят български височинен рекорд, като достигат най-високата точка на Памир - 7495 м. В годините след това Долапчиев изкачва този връх още два пъти. Два пъти изкачва друг седемхилядник - връх Ленин, а през 1976 г. участва в първата самостоятелна национална експедиция в екзотична планина - тя е до седемхилядника Ношак в Афгански Хиндукуш. Тогава върхът е изкачен от 13 именити български алпинисти, сред които и Долапчиев.

През 1981 г. участва в националната експедиция до връх Лхотце, в която Христо Проданов става първият българин, изкачил осемхилядник, а в щурмовата група са също Кънчо Долапчиев, Огнян Балджийски и Методи Савов. Долапчиев стига до 7350 м. През 1984 г. е в състава на първата национална експедиция до Еверест - тогава достига 7520 м и изиграва ключова роля за изкачването на Проданов.

"Имахме тактически план за Еверест (1984 г.)... Моята група трябваше да направи Лагер 4. Един ден след мен да върви групата на Трифон Джамбазов, която да направи Лагер 5, и едва тогава Христо Проданов да тръгне нагоре - като най-подготвен, най-изявен, най-амбициозен алпинист... На трети лагер той ни настигна и на четвърти лагер отидохме и го направихме заедно. Трябваше да има там изнесени две палатки, но ние намерихме само едната. Опънахме я, то стана тъмно. Аз бях със Слави Дерменджиев и трима носачи. Носачите оставиха багажа и тръгнаха надолу. Христо каза: "Къне, братче, не можем в една палатка, от Лагер 4 до Лагер 3 има парапет". И ние в тъмното, по парапета слязохме със Слави... Ако беше следвал тактическия план, трябваше групата на Джамбазов да направи Лагер 5, а Христо изнася багажа за Лагер 5, заедно с шерпа Ринджи, което е страхотно допълнително натоварване... Ето един риск, който спокойно можеше да бъде избегнат", разказва Долапчиев.

"До ден-днешен често сънувам, че пълзя по склоновете не Еверест, че срещам Христо...".

И днес Кънчо Долапчиев продължава да ходи редовно в планината. Казва, че за всяка възраст има съответен връх. През 2018 г. се качва с приятел на европейския първенец Елбрус, като средната възраст на участниците в експедицията е 62 години, а той е на 74 тогава. 

Експедиция до Елбрус - 2018 г.
Източник: Climbingguidebg.com

Близо 40 години преподава в НСА спортно катерене и туризъм, а в момента води часове на студенти в Софийския университет. Автор е на книгите „Българи на връх Комунизъм”, „Българи на Хиндукуш” и „Височинен алпинизъм”. Миналия ноември доц. Кънчо Долапчиев беше официален гост на Банско филм фест.

"Ние сме свикнали държавата да се грижи за всичко. Сега основната клетка е семейството и гражданското общество, а нито семейството е на висота, нито гражданското общество…". 

Долапчиев призовава директорите на училищата да организират повече възножности за децата да бъдат сред природата.
"Когато един човек е непримирим и иска да постигне нещо, може да го направи - и хора да събере, и пари да намери... Трудоемки са нещата пред спорта, да се пробиват стени, да се рушат прегради... Но всичко е по силите на човека".

Кънчо Долапчиев и Николай Петков в Банско
Снимка: Таня Иванова

Още от Кънчо Долапчиев можете да чуете в интервюто с него - в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56