Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Стоев - екскурзоводът от дълбините на миналото към миговете на настоящето

Плевенската панорама - място, за да предложиш брак или да търсиш историята

4
"Плевенска епопея 1877"
Снимка: Личен архив

Богомил Стоев е млад човек, чиито професионален път е свързан с единствената панорама у нас – "Плевенска епопея 1877". Завършил е история и психология, но има още много различни интереси. 

Започва като екскурзовод в Регионалния военноисторически музей в Плевен, сега отговаря за връзките с обществеността. 

Той съчетават историята, фотографията и колоезденето, но обича и музиката и спорта.

"Голяма част от ежедневието и работата са ми свързани с един от най-посещаваните и интересни обекти у нас и на Балканите - Панорамата - "Плевенска епопея 1877".

"Смятам, че съм личност с много и разнообразни интереси, каза за "Понеделник вечер" Богомил Стоев.

Богомил Стоев

"На Плевенската панорама искаме да покажем на туристите богата история на Плевен и значението на Плевен в хода на Руско-турската освободителна война.

Темата е свързана с война и бойни действия, но Панорамата на "Плевенската епопея" показва и изкуство, картини, в света този тип музеи са голяма рядкост. 

Когато дойде един чужденец, за да разгледа Панорама "Плевенска история", който не е подготвен за толкова много история, събрана на едно място, не може веднага да обхване всичко. Затова е важно как екскурзоводът ще им разкаже за нашите борби за свобода, да ги постави в контекста на Балканите, на нашето минало, допълни още Богомил Стоев.

"Има чужденци, които идват и знаят нещо за нашата история, но после искат моите координати с молба да им пратя по-късно повече факти и данни за това, което са видели...

Има много лични истории в нашия музей - например тук беше предложен брак от една млада дама на своя приятел, а има и хора, които се запалват по историята именно в нашия музей, или откриват своето хоби - от картини, до монети, през копчета за униформи...

Всеки един посетител влиза с различна цел в музея, хубаво е, ако той излезе от него с намерена такава цел и идея, сподели още младият екскурзовод.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

Георги Икономов сменя  политическата кариера и кметуването с  най-красивия офис на открито - в планините. След като промени облика на Банско и го доближи до световната известност,  бившият кмет Георги Икономов  се върна към семейния бизнес и  почти ежедневните преходи в планината. Стана и професионален планински водач.  Повече по темата чуйте..

публикувано на 28.07.24 в 21:13

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09