Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежа от сеизмични станции ще следи геоложката активност на Адриатическата плоча

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Около 100 европейски сеизмолози и геолози участват в работна среща на инициативата "АdriaArray" в София.

В рамките на инициативата се инсталира гъста мрежа от сеизмични станции за изучаване на геоложката активност на Адриатическата плоча и прилежащи зони.

"Ще доведе до познания за локалната сеизмичност, за строежа на земята и геодинамиката на района – как се движат частите на земната кора една спрямо друга, което предизвиква земетресенията", пояснява Гергана Георгиева от Катедра "Геология и геофизика" в Софийския университет.

На този етап не можем да прогнозираме земетресения. Не познаваме добре огнищата на земетресенията. За да се прогнозира едно земетресение, едно огнище трябва да е изследвано достатъчно дълго – няколко века, посочва специалистът.

Тепърва предстои да придобиваме знания, които да позволят в бъдеще да се прогнозират земетресения, подчертава Георгиева.

Голяма част от станциите в мрежата вече са инсталирани. Станциите в България са инсталирани миналото лято.

Догодина се очакват първите данни.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша като пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 1 час и 53 минути. В същото време хиляди представители на туристическите дружества от страната участваха в поход до първенеца на Витоша, където се състоя Националният туристически събор.  Близо 300 души стартираха в състезанието "Витоша рън" в 9.00..

публикувано на 25.08.24 в 16:09

Заподозреният за нападението в Солинген е трябвало да бъде екстрадиран в България

Сириецът, заподозрян за извършването на нападението с нож в германския град Солинген, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, предаде ДПА. Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген Според клаузите на Дъблинското споразумение държавата членка на ЕС, през която търсещият убежище е влязъл на..

публикувано на 25.08.24 в 15:27

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 25.08.24 в 15:07

Блокада на пътя за Рилския манастир заради безводие в Кочериново

Десетки жители на Община-Кочериново блокираха за повече от час пътя за Рилския манастир при разклона за с. Стоб, протестирайки срещу безводието в района. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано, стигна се обаче до остри пререкария с част от блокиралите пътя.  Местните са гневни, че след като четири денонощия били със..

публикувано на 25.08.24 в 14:41

Хусите поздравиха "Хизбула" за нападението срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поздравиха ливанската групировка „Хизбула“ за нападението ѝ срещу Израел и отново заплашиха с отмъщение за израелските удари срещу йеменското пристанище Ходейда миналия месец, предаде "Франс прес". „Поздравяваме „Хизбула“ и нейния генерален секретар за голямата и смела атака, извършена от..

публикувано на 25.08.24 в 14:29

Човек от екипа на "Ройтерс" е в неизвестност след нападение в Краматорск

Един човек от журналистически екип на агенция "Ройтерс" е в неизвестност и двама са били ранени при среднощна атака срещу хотел в град украинския град Краматорск, Донецка област. Екипът се състои от шест души, като двамата пострадали са били откарани в болница. От агенцията посочват, че продължават да очакват повече информация. Краматорск, последният..

публикувано на 25.08.24 в 14:08

Кафето в Гърция рязко поскъпва

Кафето в Гърция поскъпва рязко както в магазините, така и в зведенията. Собствениците на кафенета очакват отлив на клиенти. Цената на кафето на едро е нараснала с между 45 и 65%, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ. Очаква се това да доведе до рязко поскъпване на всички видове кафе в магазините, както и с поне 50 на сто по-високи цени в..

публикувано на 25.08.24 в 13:59