Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция трябваше да кандидатства за членство в НАТО още през 1997-ма, смята евродепутатът

Карин Карлсбру: Руската инвазия в Украйна много бързо събуди шведите

"Изправени сме пред най-опасните времена, на които нашето поколение е било свидетел"

| Интервю
Карин Карлсбру
Снимка: Европейски парламент

Швеция трябваше да кандидатства за членство в НАТО още през 1997 година. Tова каза в интервю за БНР шведската евродепутатка от "Обнови Европа" Карин Карлсбру. Партията й "Либерали" е част от управляващата коалиция на малцинството в кралството. Припомняме, че Швеция бе приета за член на Алианса на 7 март.

Карлсбру отбеляза, че руската инвазия в Украйна много бързо е събудила гражданите на Швеция, която поддържаше неутралитет от близо 200 години.

Г-жо Карлсбру, как гледате на членството на Швеция в НАТО - като закъсняло, навременно или преждевременно?

Бих казала, най-важното е, че вече сме член на НАТО. Това отне известно време, но ние сме много щастливи, че постигнахме тази цел от моя гледна точка. Някои твърдят, че е необходимо време за присъединяване към такава организация при т.нар. нормални обстоятелства. След като Швеция кандидатства обаче, те бяха извънредни. Според мен, беше грешка от страна на Швеция, че не кандидатствахме доста по-рано, в мирни времена, когато процесът щеше да бъде доста по-спокоен. Сега ние подадохме молба след инвазията на Русия в Украйна, защото някои от шведските партии осъзнаха, че техните виждания за нашата сигурност вече не работят. Моята партия - на либералите, критикуваше действията им преди това и то от доста време. Днес обаче това е история и вече сме в нова ера. Трябва да гледаме как да си сътрудничим с другите страни в НАТО и какъв принос можем да дадем. След като Швеция е в НАТО, и организацията става по-силна.

Все пак, не изпитвахте ли проблем да убедите гласоподавателите си за тази стъпка, като се има предвид почти 200-годишния неутралитет на страната ви?

От началото на руската инвазия в Украйна, ситуацията в Европа е коренно различна и особено в нашата, северната част. Както Финландия, така и ние, разбрахме, че имаме голям съсед на изток, който застрашава съседите си и води след себе си много несигурна и опасна ситуация за региона. Демокрацията и свободата са по-добре защитени, когато са заедно. Затова смятам, че много шведи видяха бързия развой на събитията и общественото мнение много бързо се промени заради събитията на място.

Как, според Вас, членството в НАТО ще промени Швеция?

Може би то ще ни даде малко променен поглед за нас самите, защото, както отбелязвате, бяхме неутрални и извън всякакви отбранителни съюзи от много години. Но, според мен, е важно да погледнем в огледалото, да проведем открит дебат и да разберем, че не точно т.нар. неутрална позиция ни задържа извън Втората световна война. Причините затова бяха съвсем различни - ние търгувахме със суровини с Хитлер и взехме други решения, когато обърнахме гръб на съседката ни Норвегия. Надявам се, че ще можем да проведем по-трезв дебат за нашата история и принос за мира и сигурността в Европа. Още веднъж, смятам, че това беше много болезнено събуждане за много хора в нашата част от Европа - че нещо като руската агресия може да се случи в модерни времена. 

Казвате, че Швеция е трябвало да кандидатства по-рано за членство в НАТО. Кога, според Вас, е трябвало да стане това?

Нашата партия агитираше за членство в НАТО още през 1997-ма година, веднага след разпада на СССР. Това беше времето, когато преформатирахме Европа и архитектурата на сигурност. Тогава в мирно време щяхме да станем част от новия модел за сигурност в Европа. За съжаление обаче не го направихме и загубихме много години. Но това вече е история. Сега трябва да гледаме как по най-добър начин да си сътрудничим с нашите партньори от НАТО, но и в ЕС - как да задълбочим сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. Според мен, трябва да стоим на два крака - единият е НАТО, другият - ЕС.

Очаквате ли провокациите от страна на Русия да нараснат след членството ви в Алианса?

По-скоро това е размахване на мускули, но трябва да се приема сериозно, защото виждаме на какво са способни Путин и Русия. Това са сериозни заплахи и ние виждаме различните методи на хибридни атаки срещу Финландия, балтийските страни, Молдова и всички нас. Твърдя, че сме изправени пред най-опасните времена, на които нашето поколение е било свидетел. Това е сериозно и затова трябва да сме много силни заедно, както и да покажем на руснаците и на Путин, че ще останем такива и ще защитаваме себе си и съюзниците си. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44