Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоката се препакетира и преетикетира с българския флаг, сменят срока на годност

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Бутчета по документи, цели пилета реално - друга порочна схема, от която се оплакват българските животновъди

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство. 

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.     

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той.

Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката."

Илюстративна снимка: БГНЕС

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, "тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета".

"Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката", подчертава Даниел Божанков.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18