Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоката се препакетира и преетикетира с българския флаг, сменят срока на годност

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Бутчета по документи, цели пилета реално - друга порочна схема, от която се оплакват българските животновъди

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство. 

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.     

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той.

Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме