Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 500 млн. лева в бюджета за градски транспорт на София

| обновено на 15.03.24 в 19:13
Снимка: Ани Петрова

Гарантирано е 15% увеличение на заплатите на служителите в Столичния градски транспорт. Парите са планирани в икономическата рамка за транспорт в проекта за бюджет на Столичната община за 2024 година, информира кметът на София Васил Терзиев:

"Това е заложено в транспортната рамка. 15 милиона са от проекти, за които са отпуснати безлихвени заеми от бюджета на общината и подлежат на възстановяване след верифициране. 17 милиона до момента са заплащани от Столична община всяка година за охраната на метрото. Има ангажимент от страна на Министерството на финансите и на МВР това да мине към бюджета на МВР и необходимите 37 милиона да бъдат покрити".

Столичната община планира да осигури общо над 500 млн. лева  за функционирането на градския транспорт, заяви още Терзиев, като сумата е залегнала в представения по-рано проект за бюджет на общината през тази година. В проекта за бюджет на Столичния градски транспорт ще има общо 505 милиона лева за тази година. В предложената финансова рамка е предвидено и увеличение на заплатите на всички транспортни работници.

Разговорите с Министерството на финансите са на финала, а оттам са заявили готовност държавата да поеме 17 милиона лева за охраната на метрото от страна на МВР.

Според заместник-кмета по транспорта Илиан Павлов планираните приходи от карти и билети за 2024 година са почти 250 милиона лева.

В бюджета на столицата са заложени още средства, с които допълнително ще се подобри градският транспорт.

Вече се работи по различни мерки за осигуряване на повече BUS-ленти и ограничени трамвайни трасета, като предстои да бъдат въведени и нови линии.

Разписанията ще бъдат синхронизирани, така че гражданите да чакат по-малко по спирките.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59
Густав Гресел

Густав Гресел: Украйна трябва да остане в отбрана до 2026-а

След забавяне от половин година, във вторник американският Конгрес одобри окончателно отпускането на военна помощ за Украйна. Президентът Джо Байдън веднага подписа закона, а Пентагонът изпрати на Киев оръжие за 1 милиард долара. Вчера министърът на отбраната Лойд Остин обяви най-мащабният пакет от оръжейни поръчки за украинската армия – още 6..

публикувано на 27.04.24 в 09:55

Щефани Бабст за помощта за Украйна: Можем да продължим напред само с "коалиция на желаещите"

Американският Конгрес най-накрая деблокира 61 милиарда долара помощ за Украйна. В Европа се чуха въздишки на облекчение. В столиците на Стария континент разтревожените политици месеци наред четяха тайнствени подробности от процедурата по гласуването в Конгреса. "Но те не бива да скръстват ръце", предупреждава Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа..

публикувано на 27.04.24 в 09:52