Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев: Да съм премиер не ми е тема, избран съм за кмет и ще направя най-доброто за София

| Интервю
Васил Терзиев
Снимка: Ани Петрова

Кметът на София Васил Терзиев не иска да е премиер, не иска и топъл остров и е категоричен, че като кмет на София ще направи най-доброто за града. Това заяви столичният кмет в интервю пред БНР. 

"Някои хора нямат чувство за хумор, че "искам да съм на топъл, слънчев остров". Ако исках да съм на слънчев остров, можех да си направя това удоволствие и без да се захващам с политика, и без да ми побеляват косите. За премиер не е тема, аз към избран за кмет на София и искам да направя най-доброто за този град", заяви Терзиев в предаването "РадиоТочка".

И допълни: 

"Не се притеснявам от касиране на изборите. Ако дойде този момент, трябва да се уважи решението на съда. Докато и ако дойде този момент, ще си вършим съвестно работата да подобряваме управлението на София". 

За ремонтите на тротоари и улици в София

"Сега работим по създаване на координационна група с представители на Столична община и комуналните дружества, за да се синхронизира работата. Много от ремонтите, в които са инвестирани средства, след кратко време са съсипани. Целта на тази координационна група е да не се разкопава от експлоатационните дружества след ремонт. Това ще доведе до по-ниски инвестиции, за да направим повече инвестиции в града", обясни столичният кмет.

Жълтите павета

"За съжаление ще се пренареждат пак. Предстои да се извадят металните лайсни и да се пробват различни техники. Но експерти твърдят, че при този трафик няма как да издържат и трябва стабилна основа. И да се фиксират паветата със смола, което е невъзможно, защото са културна ценност", коментира Терзиев и допълни, че досега има некачествено изпълнение на заданието. 

Обществените поръчки в Столична община

Столичният кмет сподели, че се преразглеждат договорите с различни фирми и целия процес на надзор. 

"За нас е наложително да правим ремонтите от първия път, защото нямаме неограничен ресурс. Ще се стараем в договорите да залегне, че след инвестиции, да има поддръжка. Това са част от усилията ми да преработим начина, по който се правят обществени поръчки", коментира Терзиев.

Протестът на работещите в столичния "Метрополитен"

"Доколкото знам, разговорите вървят добре, там съм оставил заместник-кметовете по финанси и транспорт да са движещи сили. До момента работим добре със синдикатите и те се убедиха, че има посока и да направим важни реформи в сектора - да обновим парка и да решим част от системните проблеми, натрупани през годините като недостиг на водачи".

Кметът на София за проф. Стоян Братоев

"Инж. Братоев е голяма сила и благодарение на него се развива мрежата на метрото. Работим добре и планираме нови отсечки и начини да се финансират. Той е добър пример, защото винаги е готов с добри проекти, така че да не се губи финансиране. Наша ключова цел е да продължи разширението", сподели мнението си за "човека - метро" кметът на София.

Той призна, че е доволен и от работата с главния архитект на София Здравко Здравков, но не за дълго. 

"Обещахме, че ролята на главния архитект ще се раздели на дългосрочно планиране на София и главен архитект. Новата организационна структура трябва да мине през СОС и после ще има конкурс за нов главен архитект. Докато не дойде моментът, ще работя с него и в момента виждам активна работа от негова страна по ключови неща, работим по дигитализация за електронно разрешително за строеж, върху ГИС системите, за да визуализираме кой за какво е отговорен", коментира Терзиев. 

Той е разпоредил проверка за изчезналите записи от ноември – сблъсъците на футболни фенове и полиция. 

Заместник-кмет по сигурността на София

"Там ключов въпрос е какви качества трябва да има този човек, освен морални и професионални качества. Ние гледаме на сигурността по доста по-технологичен начин. За нас този човек, освен да разбира от традиционната сигурност, трябва да е запознат и как тези модерни технологии ще се ползват за града ни", смята Васил Терзиев. 

Готов е докладът от проверката на ЦГМ и следващата седмица ще бъдат обявени. 

"Що се отнася до дълбоки реформи в Столична община, се надяваме да има политическа воля, това да се случи, защото е важно за икономиката на София", убеден е столичният кмет. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар пламна в складове до бившия хлебозавод в Русе

Пожар гори в складове до бившия хлебозавод в Русе. По информация на БНТ са нанесени щети за хиляди левове. Няма пострадали хора. БТА уточнява, че пламъците са локализирани, а в опожарената сграда в момента се складира суровина за производство на пелети. Срутили са се части от покрива ѝ. Изяснява се каква е причината за пожара. Проверява..

публикувано на 22.06.24 в 12:54
Пожарникар се бори с огнената стихия в Гърция.

Пореден ден с висок риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция, предупреждават властите. Температурите отново се покачват до 40 градуса. Овладян е частично огненият фронт в Пелопонес.  Значително е променена обстановката в област Илия, обхваната от мощен пожар вчера, съобщиха огнеборците.  С помощта на самолети и хеликоптери са загасени активните огнища,..

публикувано на 22.06.24 в 12:54

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Трансът на разума ражда чудовища

"Нека всички колеги да излязат от транса, в който са! Да разберат, че рушиме държавата. Да бъдем отговорни към хората!" - Делян Пеевски. Трансът, това е полубезсъзнателно състояние в пространството между съня и действителността.   Съществуват такива явления като наркотичен транс или пророчески транс, което е долу-горе едно и също. Някакви..

публикувано на 22.06.24 в 12:40

Китай заплаши Европейския съюз с търговска война

Ако следите мачовете от Европейското първенство по футбол, със сигурност Ви е направило впечатление, че сред основните спонсори са много китайски компании. Например производител на електромобили.  "Сигурни сме, че до 2030 година ще оглавим европейския пазар по продажби", убеден е шефът на компанията за Европа. Създадена едва през 2003 година,..

публикувано на 22.06.24 в 12:17

Пешеходка загина при катастрофа във Велико Търново

Възрастна пешеходка е загинала при катастрофа във Велико Търново. Произшествието е станало в района на гробищния парк. Инцидентът е станал в района на завой до гробищата в града. Лек автомобил, идващ от село Беляковец, е блъснал жената, която е била по средата на пътното платно.  "Тя е загинала на място. След удара автомобилът се е..

публикувано на 22.06.24 в 12:13

Роб Уотсън: Сривът на торите ще е политическо земетресение и загуба от исторически мащаб

В Обединеното кралство управляващата Консервативна партия преживява тежки дни вече по-малко от две седмици преди парламентарните избори на 4 юли. Всички социологически проучвания напоследък предвещават пълен крах на торите и най-лошото им представяне, откакто съществуват като партия. Освен това прогнозите са, че поне половината от министрите в..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Проф. Герхард Мангот, изследовател на руската политика в университета в Инсбрук

Проф. Герхард Мангот: Оста между Русия, Иран, Китай и Северна Корея е все по-отчетлива, може да продължи към Индия, Бразилия и Южна Африка

Усмихнати пионерчета жизнерадостно развяват флагчета и цветя в шпалир пред лидерите Путин и Ким, а по фасадите на Пхенян греят портретите на двамата нови най-добри приятели. "Путин демонстрира, че се радва на сърдечния прием, но е достатъчно умен, за да знае, че овациите на тълпите по улиците са по задължение", ми каза проф. Герхард..

публикувано на 22.06.24 в 11:24