Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството е удължило срока на договора за хранене на военните по време на учения

Снимка: Стоян Радев

Правителство в оставка е удължило срока на договора за хранене на военните по време на учения. Това става ясно от стенограмата на едно от последните заседания.

Договорът, подписан преди година с една от големите търговски вериги, е трябвало да изтече в края на този месец.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев обяснява, че заради войната в Украйна има повече учения 15 големи международни у нас, а годишно се провеждат общо над 400.

За тях са нужни материални средства, храна и вода. След запитване за удължаването, търговската верига е предложила удължаването на срока на договора до септември догодина или до  пълното изразходване на 12-те милиона лева.

За година военните формирования са направили поръчки за 46 процента от общата стойност, посочва Тагарев. Защото имало отмяна на планирани учения, лагери и полеви занятия.

През лятото на 2023 година председателят на комисията по отбраната Христо Гаджев съобщи, че военни са се оплакали от изхранването по време на многото учения.

"За същите пари военнослужещите ядат по-скъпо, но за сметка на това по- малко", обобщи ситуацията тогава той. Министър Тодор Тагарев обеща, че ще проучи дали има проблеми с доставките и ако има такива да ги отстрани.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56