Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Симеонова: Избирателите не се впечатляват какво казват кандидатите за ЕП, а кой го казва

| Интервю
Мария Симеонова
Снимка: Таня Милушева

В кампанията за европейските избори избирателите няма да се впечатляват какво казват кандидатите за ЕП, а ще е важно кой го казва. Това сподели Мария Симеонова, директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика, в интервю пред БНР.

Тя коментира проучване и доклада на Иван Кръстев и Марк Ленърд за нагласите на евроскептичните партии два месеца преди изборите за Европейски парламент.

„В кампанията е много е важна ролята на лидера. Проучването показва, че избирателите не се впечатляват от това какво е казано, а кой го казва. Кандидатите сериозно трябва да се отнесат и да погледнат кризите, които разтърсиха Европа и да имат поглед към есента, когато са изборите в САЩ. Европа трябва да е независима и да има капацитета да отстоява интересите си, защото идването на Тръмп на власт в САЩ може да разтърси трансатлантическите отношения. Това, което могат да направят е, да заздравят европейските институции и изпълнението на националните интереси на страните членки по отношение на миграцията“, предупреди Симеонова. 

„Проучването е направено през януари т. г. в 12 държави, членки на ЕС. България не е част от това проучване. Ако смятаме депутати от тези 12 държави, те са ¾ от всички членове на ЕП“, обясни директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

 Докладът с анализа показва какви са нагласите на европейците по редица проблеми. 

Основният извод е, че миграцията не е водещият проблем сред европейците. В тези 12 държави наблюдаваме, че има различни проблеми. Миграцията е водещият проблем в Германия и Австрия и голям в Нидерландия. Климатичните промени са проблемът според французи и холандци. Covid-19 - в Испания и Румъния. Войната е най-голямата криза според Полша, Швеция и Румъния. Гърция, Италия, Унгария и Португалия определят икономическите сътресения, че дефинират тяхното бъдеще“, каза Мария Симеонова. 

Тя коментира, че темата за излизане от ЕС също присъства, защото се използва от евроскептични партии в Европа. 

„Тази тема присъства в Германия – Алтернатива за Германия, в Австрия – Партията на свободата, както и в Нидерландия. Но не е толкова силно, колкото при предишната кампания за евроизборите, когато имаше Брекзит“, допълни Симеонова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32