Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на НСИ: Данните за инфлацията у нас не се манипулират

Снимка: БГНЕС

Данните за инфлацията у нас, които предоставя НСИ, не се манипулират, защото институтът подлежи на ежемесечни проверки от Евростат. Това заяви председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов пред депутатите. 

Той беше изслушан в парламента по искане на "Възраждане" във връзка с данните за инфлацията, която е сред основните критерии за приемането на страната ни в еврозоната.

"Националният статистически институт няма да позволи да публикува данни, без да е сигурен в качеството им", коментира Атанас Атанасов. Той отрече да е оказван и натиск върху него да променя или манипулират данните на института.

"Повярвайте, ако се наложи или някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт, да манипулира или промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката", каза Атанасов.

По думите му всеки може да провери цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията, за да види дали е точно същата.

"В момента от няколко месеца Националният статистически институт прави двойна проверка на цените", посочи той.

При изготвянето на данните се изпълняват 84 показателя, съгласно европейските правила за статистическа информация. Данните за дефицита ще бъдат публикувани на 22 април, като за момента по предварителни данни на министерството на финансите той е около 2.2%.

"Тогава всички държави в Европейския съюз едновременно ще публикуват данни за техния дефицит и съотношенията дефицит към Брутен вътрешен продукт", поясни шефът на НСИ. 

От няколко месеца Института прави и двойна проверка на цените у нас.

"Ако една стока не си променя цената, но си влошава качеството, значи имаме инфлация, така че замяна на стоки с по-ниско качество е абсолютно невъзможна, както и обратното с по-високо качество", каза Атанасов.

Наблюдават се 850 стоки и всеки може да види цените на сайта на института.

"Промяната в потребителската кошница е възможно да се прави само веднъж в началото на всяка година. За 2023 година потребителската кошница включваше 853 стоки и услуги, сега са променени три от стоките и услугите, като са заменени с неща, които вече не се употребяват в домакинството. Никой вече не си купува компактдиск за компютър", заключи председателят на НСИ. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42