Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза"

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

"Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение"

| Интервю
Христо Христев
Снимка: Личен архив

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза, посочи пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет.

"Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение"

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания". 

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем до тук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван институтът на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република". 

Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години, отбеляза Христев. 

"Вече ми е трудно да се ориентирам в политическите процеси. Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план - проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система".

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още той в предаването "Преди всички".

Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, посочи Христев.

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. 

В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори".

ПП и ДБ не са в изгодна позиция, обясни той.

"Те се състояха като политически субекти с основна претенция, че ще осъществят промяна на статуквото и ще намерят изход на политическата криза. Когато управляваш с абсолютния антипод на тази позиция и кауза, отивайки към следващи избори, не си в изгодна позиция. 

Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен тип избиратели, поради което ми се струва ,че основният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше стратегията и тактиката на целия този процес през изминалите девет месеца, ако трябва да стигнем до тук".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44
Водещият кандидат на AfD за европейските избори Максимилиян Кра

Ще разклати ли шпионски скандал "Алтернатива за Германия" преди евровота?

"Деструктивни играчи от страната и чужбина дестабилизират демокрацията и държавата", заяви тази седмица Томас Халденванг, директор на Федералната служба за защита на конституцията - германската агенция за национална сигурност. Изказването му на отдавна планирано събитие съвпадна с два шпионски скандала в Германия - първо бяха арестувани двама..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22