Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

| Интервю
Мирослав Иванов
Снимка: Ани Петрова

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет, изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели.

По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след протестите срещу БФС през ноември. Той е категоричен, че е спекулация твърдението, че ПП-ДБ са поставили като условие смяната на вътрешния министър за това да има кабинет.

"Нито една фигура в рамките на този кабинет не е била поставяна като условие той да се осъществи. Условието, което ние поставихме категорично, е да има ясно разписани ангажименти с ясно посочени срокове за тяхното приемане", обясни Иванов в интервю за предаването "Преди всички".

Той посочи, че реформата в службите е бил един от основните моменти за липсата на желание от страна на ГЕРБ. "Както и колегите от ГЕРБ-СДС държали да има запазено ексклузивно място на ДПС при вземане на решения за попълване състава на регулатори, които изискват мнозинство от 2/3", добави депутатът.

Поемането на ангажимент между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС може да се случи само и единствено, когато бъдат положени подписи от лидерите на двете формации, категоричен бе Иванов. Все пак той смята, че ПП-ДБ не е изолирана формация.

Депутатът припомни още какво е основното задължение на един служебен кабинет – гарантиране и създаване на условия за провеждане на честни и свободни избори.

"Дотук имаше случаи, когато в рамките на служебни кабинети не се е случвало точно така. Имаше създаване на напрежение, спекулации, които да повлияят на българските избиратели в посока на гласуване или не гласуване за едни или други формации", изказа мнението си той. Според него подобни практики са крайно некоректни, неправилни и не трябва да са част от политическата ни действителност.

Той изрази надежда който и да е новият служебен премиер, честните избори да са основният му фокус. "А не да се занимава с политики, с които да обвързват държавата ни с договори за години напред", добави Мирослав Иванов.

Подадената оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова е била изненада за ПП-ДБ. На Мирослав Иванов не му е известно някой от парламентарната група да е оказвал какъвто и да е натиск в тази посока:

"Ще бъде любопитно да чуем нейната версия – защо това се случва в такъв момент, когато предстои избор на служебен премиер. Много се спекулираше дали това трябва да се случва в НС, моето мнение е, че това трябва да се случва в спокойна обстановка, без да има политическия натиск, който би имал в НС, т.е. да се сведе до българската общественост чрез медиите".

Според него изказването на президента за регулаторите и квалификацията на техните ръководители не е било уместно.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мирослав Иванов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети..

публикувано на 27.04.24 в 10:51
Работник сред разрушения от руски въздушен удар в електроцентрала на украинската компания ДТЕК, 2 април 2024 г.

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области

Русия е атакувала енергийни обекти в три украински области тази нощ. По-рано Вашингтон обяви пакет в размер на 6 милиарда долара за поръчки на въоръжение за Украйна от американската индустрия. По данни от украинското командване са били изстреляни общо 34 ракети. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от тях. Атаките  са били..

публикувано на 27.04.24 в 10:44

39-о издание на националното изложение на цветя "Флора 2024" в Бургас

В Бургас се открива 39-ото издание на националното изложение на цветя "Флора 2024".  Участват над 90 фирми, професионални организации и експерти в сферата на ландшафния дизайн. Залите на експозиционния център привличат с подредени цветни аранжировки и арт инсталации. Концерти, работилници за деца и демонстрации на флористи ще създават..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна?

Могат ли замразените руски активи да бъдат от помощ на Украйна? Този въпрос си задават всички още от началото на пълномащабната война, когато се стигна до запора на близо 300 милиарда долара активи на Руската централна банка в Европа и в Съединените щати. Аргументите "за" и "против" варират от спешната необходимост за осигуряване на допълнителен..

публикувано на 27.04.24 в 10:22

Деца влизат в ролята на родители в "Музейко"

Научно-образователният детски център "Музейко"  е домакин на постановката "Ах, тези родители" на Театър "Възраждане". По време на спектакъла децата ще влизат в ролята на родители и обратното. Предвидени са две представления - от 11:00 и 12:30 часа.

публикувано на 27.04.24 в 10:14

Родопският драматичен театър - домакин на фестивала "Талантите на Смолян"

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" е домакин на фестивала "Талантите на Смолян", който започва в 10:00 часа. Организатори са община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Фестивалът няма конкурсен характер, а целта..

публикувано на 27.04.24 в 10:08

Засякоха 22 китайски военни самолета в Тайванския проток

Тайван е засякъл в Тайванския проток 22 военни самолета на Китай, съобщи министерството на отбраната в Тайпе. Самолетите са навлезли в тайванското въздушно пространство. Ройтерс отбелязва, че нарушението е засечено ден след като завърши тридневното посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай. По време на визатата..

публикувано на 27.04.24 в 09:59