Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европейските избори са лесни за организация"

Ива Лазарова: Ако изборите са 2 в 1, много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува с машини

"Най-голямото перо е заплащането на секционните избирателни комисии"

| Интервю
Ива Лазарова
Снимка: Юлияна Корнажева

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда.

"Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес.

Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента на миналата година – 188 милиона лева. 

Най-голямото перо в изборите е заплащането на секционните избирателни комисии. Сега, с повишаването му, може да предположим, че разходите за тях ще са около 35 милиона лева".

Българското законодателство посочва, че провеждането на европейските избори може да съвпадне с провеждането на национални, каза още тя в предаването "Преди всички". 

Няма сигнали за желание да се промени Изборния кодекс в оставащите месеци до предсрочните парламентарни избори, отбеляза още Лазарова. 

"Достатъчно беше направено по отношение на дискредитирането на доверието в машинните устройства". 

Тя посочи, че е необходимо провеждането на разяснителна кампания и решаване от страна на ЦИК на проблемите, възникнали през 2023 г.

"Една кампания, в която машинните устройства останат още веднъж и не бъде проведена добре, може да налее вода в мелницата на политическите субекти, които говорят против машинното гласуване, както и да се заговори за закупуване на нови устройства". 

Досега не е имало провеждане на европейски вот с друга кампания, обясни Лазарова.

"Европейските избори са лесни за организация. Има една обща национална листа. 

Видяхме, че ЦИК вече е взела две важни решения. Едното е по отношение на обществената поръчка за транспорт и обслужване. Второто е свързано с информационната кампания. Ако изборите са две в едно, много е важно да се поговори и за начина, по който ще се гласува на машинните устройства"

Има огромен обем от записи от видеонаблюдението, който ЦИК може да изгледа, отбеляза Лазарова  и допълни, че редица неправителствени организации също дават своите препоръки

"Общественият съвет към ЦИК още в предишни кампании препоръча как може да изглежда един протокол, за да се улесни работата на секционните комисии".

Видяхме проблемите в миналата кампания с машинните устройства и неотпечатването или частичното отпечатване на бюлетини от машинното гласуване, напомни Лазарова. 

"Самата комисия казва в докладите си от 2021 г. и 2022 г., че няма право да тества хартията и е задължена да изисква доставката й от БНБ. Така прехвърлят топката в законодателя".

Ива Лазарова коментира резултатите от проучване на "Галъп", публикувано вчера, което сочи, че близо 50% от българите не вярват, че изборите са честни.

"Целият политически дебат, на който ставаме свидетели след април 2021 година се върти около технологията на гласуване и доверието в хартиената и машинната форма. Измества се разговорът от политиките, които вълнуват избирателите. Една поредица от много кампании, липса на коалиционна култура в политическите субекти, както и пренасяне в работата на ЦИК на действията и разговорите на политическите формации. Създава се недоверие,  несигурност в избирателите по отношение на целия изборен процес. 

Ако продължим с подобно политическо говорене, ако не чуваме тези и теми по отношение на пътя на България към Европа, по отношение на проблемите вътре в страната, може би около два милиона избиратели само ще излязат да гласуват, имаше социологически проучвания". 

Интересно е дали сега, когато парламентът ще продължи да работи в кампанията, по-малко средства ще бъдат насочени към медиите за политическа реклама. Основните формации ще имат безплатно отразяване на трибуната на Народното събрание, отчете Лазарова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30